Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pestrý svět učení. Pedagogové vybrali tyto šablony :  Čtenářská a informační gramotnost šablona č I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
Český jazyk a literatura
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Les Půjdeme na výlet do lesa, našlapujte tiše, abychom viděli co nejvíce jeho obyvatel. Pouze ten, kdo se umí dívat, zažije dobrodružství.
GENERACE RUCHOVCŮ – ŠKOLA NÁRODNÍ Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. V. Sládka a jeho díla Ročník.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
VY_32_INOVACE_20_Literatura 19. století
Postavení českého jazyka mezi evropskými
Josef Václav Sládek Český básník a překladatel
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jan Neruda Básník a fejetonista. Májovci
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Významní představitelé renesanční literatury
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Počátky písemnictví na našem území
Středověká literatura - úvod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Literatura vlády Karla IV.
Geometrická posloupnost - součet
Geometrická posloupnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Renesance a humanismus
Prozodické systémy a druhy rýmů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
František Ladislav Čelakovský
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
3. Fáze Národního obrození
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Ladislav Stroupežnický
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aritmetická posloupnost - součet
Opakování z literatury 8. r.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Vzdálenost bodu od přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Aritmetická posloupnost jednoduché příklady
Ruchovci a lumírovci.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Č.2.
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Estetická výchova Ročník: 2.ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Mgr. Helena Kolečkářová Josef Václav Sládek Anotace: výkladová prezentace o životě a díle Josefa Václava Sládka, vysvětlení pojmu lumírovci. Práce s uměleckým textem, rozbor uměleckého výňatku, reprodukce textu. Žáci se pokusí klást k uměleckému textu otázky a úkoly. Úkoly k ověření porozumění uměleckého textu mají za úkol rozvíjet a procvičovat schopnosti žáků pracovat s textem Klíčová slova: lumírovci, venkovská poezie , J. V. Sládek, překlady, fejetony, dětské verše, Lesní studánka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Helena Kolečkářová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Sada: 14 Číslo materiálu: VY_11_INOVACE_EVG2_19

Josef Václav SLÁDEK básník českého venkova 1845-1912

lumírovci časopis Lumír – 60., 70.léta 19.století redaktoři J.V. Sládek, J. Vrchlický, Július Zeyer rysy: povznést literaturu na vyšší světovou úroveň- románskou a germánskou - J.V. Sládek náměty z cizího prostředí, např. z Ameriky překlady cizí literatury

Lumírovci KOSMOPOLITISMUS - snaha osamostatnit českou literaturu svéráznost a samostatnost české literatury  odrodilci (spory národní škola X kosmopolité)

J.V. Sládek   - vystudoval přírodní vědy, matematiku, cizí jazyky a literaturu zvláštní postavení- nejdříve redigoval almanach Ruch, později dvacet let Lumír snaha vyrovnat českou literaturu světové

Dětské verše zakladatel moderní české poezie pro děti inspirace lidovou písní Zlatý máj Skřivánčí písně Zvony a zvonky

LESNÍ STUDÁNKA Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les, tam roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes. Tam ptáci, laně chodí pít pod javorový kmen, ti ptáci za dne bílého, ty laně v noci jen. Když usnou lesy hluboké a kolem ticho jest, i nebesa i studánka jsou plny zlatých hvězd.

Úkoly k uměleckému textu Nastudujte Sládkovy verše – k recitaci v další vyučovací hodině  Položte k uměleckému textu úkol pro spolužáky Posuďte, jaké téma je básni oslavováno Jaké je rýmové schéma? Vyhledejte poetismy – básnická slova

Překlady angloamerická literatura SHAKESPEARE (33 dramat) - téměř celé Shakespearovo dílo překládal ze švédštiny, ruštiny, polštiny a španělštiny další překladatelé - Vrchlický, Krásnohorská

Fejetony z Ameriky učitel, redaktor Českých novin v Americe dojmy z Ameriky - fejetony v Národních listech po smrti souborně  AMERICKÉ OBRÁZKY inspirace americká demokracie, ale i problémy osud Indiánů srovnával s osudem našeho národa, dopadneme jako Indiáni

Verše z venkova Selské písně a České znělky - vlastenecké básně Báseň Velké, širé, rodné lány České písně, Nové selské písně - inspirace: rodný kraj Podbrdsko a jeho typické postavy- selky, sedláci, venkovští faráři, kováři, mlynáři verš - prostý s prostředky lidové slovesnosti

Klíč 3. Téma: příroda, česká krajina, domov 4. Rýmové schéma: a – b – c - b 5. Poetismus: vůkol

Děkuji za pozornost

Použité zdroje: Kliparty Office – ilustrace: www.office.microsoft.com SOCHROVÁ, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce: [romantismus, realismus, česká a slovenská literatura 19. století, literární moderna] : pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, 168 s. ISBN 80-720-0974-5, s. 109