Nový Bydžov město českých královen a studentských merend

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

Vytvořila Beata Duchková
David Šaffek Aneta Tarabíková 04.B
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Historické památky města MIKULOV
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kostelec nad Černými lesy
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
SVITAVY.
Občanská výchova 6. ročník
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
SYMBOLY PLZEŇSKÉHO KRAJE
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
Gotická architektura v Čechách
Česká románská kultura
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Úvod Kroměříž je okresní město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě. V městě žije tisíc obyvatel. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
Pohled na město Zajímavosti města Smírčí kámen, Socha sv. Jana Křtitele s křížem, Opevněný kostel sv. Jana Křtitele, Městská radnice, Celkový pohled.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Praha Andy Poláková.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Brána Krkonoš Jiří Svoboda
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Trasa č. 13 Jičín - Jilemnice - Vrchlabí - Jánské Lázně - Pec pod Sněžkou Petra Schwarzerová 3.B
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRISTÝNA NOVÁKOVÁ KLÁRA POSPÍCHALOVÁ.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_05.
Prezentace Boháčová Anna
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Pozdně gotická architektura v Čechách
Česká republika - Kutná Hora
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Románská architektura v Čechách
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
OBCE V ČR.
Židovské město v Praze.
Transkript prezentace:

Nový Bydžov město českých královen a studentských merend Původně královské město, připomínané poprvé v pramenech v roce 1305, bylo založeno při řece Cidlině jihovýchodně od Starého Bydžova na pravidelné geometrické osnově, která ve středověkém urbanismu nemá obdoby. Již v roce 1325 se město pro dluhy Jana Lucemburského dostalo do držení Vartenberků, od roku 1516 Pernštejnů a od roku 1548 Valdštejnů. V roce1569 se Nový Bydžov z poddanského vztahu vykoupil a stal se královským věnným městem. V letech 1751 až 1784 byl sídelním městem nově vzniklého Bydžovského kraje, zasahujícího od Krkonoš přes Vrchlabí, Jilemnici, Novou Paku, Jičín, Hořice, Nový Bydžov, Chlumec nad Cidlinou a Poděbrady až k Sadské. Z důvodu polohy bylo sídlo kraje od roku 1784 přemístěno do Jičína, ale název kraje zůstal zachován až do roku 1850. Od roku 1850 byl Nový Bydžov až do roku 1960 okresním městem. I po zrušení okresu nepřestal být přirozeným centrem celé spádové oblasti pro přobližně 20 tisíc obyvatel ze 40 obcí. Ve městě škol se udržuje tradice studentských merend, které tu studenti slavili již v polovině 18. století. Nový Bydžov je od roku 1999 členem Sdružení devíti královských věnných měst.

1305 - 2005 Fotografie významných městských památek, použitých pro jubilejní kalendář vydaný v roce 2005, k 700. výročí založení Nového Bydžova.

Gotický kostel sv. Vavřince, nejstarší stavba města ze 14 Gotický kostel sv. Vavřince, nejstarší stavba města ze 14. století na snímku ze spořitelny

Kniha svědomí města Nového Bydžova z let 1311 až 1470, druhá nejstarší dochovaná kniha v Čechách – Státní okr. Archiv v Hradci Králové.

Hlava mnicha z bývalého minoritského konventu z počátku 14 Hlava mnicha z bývalého minoritského konventu z počátku 14. století, jediná dochovaná památka ve městě na stavbu zbořenou husity – Vestibul novobydžovské radnice.

Veduta Nového Bydžova z roku 1536 (nebo 1537) od Mathiase Gerunga, jedna z nejstarších vedut v našich zemích – Knihovna univerzity ve Würzburgu.

Typáře stříbrných městských pečetidel s let 1608 a 1678 (zrcadlově obráceno) Městské muzeum v Novém Bydžově

Ze starého židovského hřbitova, založeného v roce 1520, třetího nejstaršího v Čechách.

Starý studentský prapor z poloviny 18. stol. s nápisem vyšitým v roce 1848, nejvzácnější památka na studentské merendy - Městské muzeum v Novém Bydžově

z atlasu z konce 18. století – Městské muzeum v Novém Bydžově. Mapa Bydžovského kraje vzniklého v roce 1751 (vlevo) a kraje Královéhradeckého (vpravo) z atlasu z konce 18. století – Městské muzeum v Novém Bydžově.

Veduta Nového Bydžova na rytině blanketu cechovního výučního listu od Ignáce Otta z Trutnova (po roce 1780) - Městské muzeum v Novém Bydžově

Plán pravidelného půdorysu města na indikační skice z roku 1841 – Městské muzeum v Novém Bydžově

Stará renesanční radnice s Hruškovským domem na litografii vytištěné u K. Schreyera a H. Fuchse v Praze (po roce 1863) – Městské muzeum v Novém Bydžově

Svěcení praporu vojenských vysloužilců dne 21. srpna 1870, nejstarší dochovaná fotografie náměstí – Městské muzeum v Novém Bydžově.

Viktora Beneše (kolem roku 1895) – Městské muzeum v Novém Bydžově. Proslulé korzo na náměstí před lékárnou U zlaté koruny, zachycené objektivem magistra Viktora Beneše (kolem roku 1895) – Městské muzeum v Novém Bydžově.

Městské muzeum v Novém Bydžově Texty Jaroslav Prokop Foto Petr Langer Vydalo Městské muzeum v Novém Bydžově