ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Energetická hodnota potravin (EH)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Biologie a ekologie -PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Výroba instantních prášků 1
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Cukry – přírodní sladidla
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Velikost nářadí.
DUM - Digitální Učební Materiál
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Sůl nad zlato Zdraví, bezpečí.
IV/ Přímka a její části Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sklizeň cukrové řepy Podzimní práce na poli.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Jak parkovat auta Radka Knotková.
VYPRÁVĚNÍ PODLE OBRÁZKŮ
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Když jsem já sloužil… Jazyk a řeč.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Transkript prezentace:

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa      Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST TEPLÉ NEALKOHOLICKO NÁPOJE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma TEPLÉ NEALKOHOLICKO NÁPOJE KÁVA   Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 10. 02. 2014 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová Teplé nealkoholické nápoje Káva Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 30 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Osnova Káva obecně Druhy kávy Složení kávy Vliv kofeinu na lidský organizmus Zpracování kávových zrn Příklady kávových nápojů Opakování TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Káva obecně Jsou to semena plodů tropického keře kávovníku. Pěstuje se v Mexiku, Etiopii, Tanzanii, Brasilii, Kolumbii, apod. Plod je podobný třešni. Uvnitř plodu jsou dvě kávová zrna. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

1. Podle hospodářského významu: Druhy kávy 1. Podle hospodářského významu: TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3. Kávoviny – neobsahují kofein 2. Tržní druhy kávy zrnková mletá pražená káva jednodruhová kávové směsi káva bez kofeinu instantní káva instantní káva bez kofeinu rozpustná káva ochucená 3. Kávoviny – neobsahují kofein Špaldová káva – z pražené pšenice špaldy. Cikorka – získává se pražením kořene čekanky. Melta – vyrábí se pražením směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita, ječmene. Caro – získává se pražením obilovin. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Složení různých druhů káv značně kolísá. Složení kávy Složení různých druhů káv značně kolísá. Složení zelené kávy: 0,5 – 2,8 % kofeinu 10 – 15 % bílkovin 10 – 15 % tuků 6 – 12 % sacharidů 9 – 12 % vody zbytek tvoří celulóza třísloviny organické kyseliny další látky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Vliv kofeinu na lidský organizmus Žádoucí účinky kofeinu Nežádoucí účinky kofeinu denní příjem denní příjem 100 – 600 mg vyšší než 2000 mg 3 – 4 šálky Je schopen krátkodobě: Může vyvolat: - zvýšit tělesnou výkonnost - třes, křeč - zbystřit myšlení - pocit neklidu - oddalovat únavu - podrážděnost - podporuje pocení a močení - nespavost - dráždění žaludku - horší trávení TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Zpracování kávových zrn Sklizeň. Zpracování třešní – vyloupnutí zrníček, propláchnutí vodou, kvašení, sušení. Třídění kávových zrn dle velikosti. Pražení kávy – horkým vzduchem při teplotě 200 až 300 °C za stálého míchání. Dochází ke karamelizaci cukru, káva získává hnědou barvu, větší objem a příjemné aroma. Stupně pražení kávy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Příklady kávových nápojů Espresso - příprava v kávovaru, 7g kávy. Picolo - silné espresso. Turecká káva - příprava v džezvě, 2 lžičky jemně mleté kávy + studená voda + cukr – zamíchá se a 3x se přivede do varu, aby se vytvořila pěna. Caffé latte - slabší káva s mlékem. Caffé macchito - espresso + trocha mléčné pěny. Frappé - ledová káva, instantní káva + cukr + studená voda + led + mléko – příprava v šejkru. Cappucino - 1/3 espresso + 1/3 mléko + 1/3 mléčná pěna. Vídeňská káva - espresso prodloužené+ šlehačka. Alžírská káva - espresso + šlehačka + vaječný likér. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Kontrolní otázky: Vyjmenuj státy, kde se pěstuje kávovník. Popiš zpracování kávových zrn. Jaké znáš tržní druhy kávy? Jaké znáš kávoviny? Vyjmenuj pozitivní účinky kofeinu na organizmus. Pojmenuj a charakterizuj 6 kávových nápojů. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Zdroje Literatura: Internet: Obrázky: Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word http://www.druhykavy.cz/photos/coffea-arabica.jpg http://1.bp.blogspot.com/-L0aoOko--8k/Umt5d0pfFHI/AAAAAAAABQ8/cT64v- 0clNg/s1600/arabica_vs_robusta2_960.png http://solskenglasses.com/aukcje/kawazielona1/torebkakawa.PNG http://www.primocoffee.cz/obrazek/2/stupne-prazeni-kavy/ http://gaviota.creos.cz/data/editor/Image/clanky/2013/kavy.jpg http://www.cafeplus.cz/images/photogallery/big/7/6_videnska_kava.jpg TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

http://martinisbar.cz/content/id_drinks/422.jpg http://www.eurodiet.gr/uploads/products/70/cappuccino-513x450.png Odkazy ze dne 10. 02. 2014 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY