ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST TEPLÉ NEALKOHOLICKO NÁPOJE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma TEPLÉ NEALKOHOLICKO NÁPOJE KÁVA Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 10. 02. 2014 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová Teplé nealkoholické nápoje Káva Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 30 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Osnova Káva obecně Druhy kávy Složení kávy Vliv kofeinu na lidský organizmus Zpracování kávových zrn Příklady kávových nápojů Opakování TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Káva obecně Jsou to semena plodů tropického keře kávovníku. Pěstuje se v Mexiku, Etiopii, Tanzanii, Brasilii, Kolumbii, apod. Plod je podobný třešni. Uvnitř plodu jsou dvě kávová zrna. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
1. Podle hospodářského významu: Druhy kávy 1. Podle hospodářského významu: TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
3. Kávoviny – neobsahují kofein 2. Tržní druhy kávy zrnková mletá pražená káva jednodruhová kávové směsi káva bez kofeinu instantní káva instantní káva bez kofeinu rozpustná káva ochucená 3. Kávoviny – neobsahují kofein Špaldová káva – z pražené pšenice špaldy. Cikorka – získává se pražením kořene čekanky. Melta – vyrábí se pražením směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita, ječmene. Caro – získává se pražením obilovin. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Složení různých druhů káv značně kolísá. Složení kávy Složení různých druhů káv značně kolísá. Složení zelené kávy: 0,5 – 2,8 % kofeinu 10 – 15 % bílkovin 10 – 15 % tuků 6 – 12 % sacharidů 9 – 12 % vody zbytek tvoří celulóza třísloviny organické kyseliny další látky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Vliv kofeinu na lidský organizmus Žádoucí účinky kofeinu Nežádoucí účinky kofeinu denní příjem denní příjem 100 – 600 mg vyšší než 2000 mg 3 – 4 šálky Je schopen krátkodobě: Může vyvolat: - zvýšit tělesnou výkonnost - třes, křeč - zbystřit myšlení - pocit neklidu - oddalovat únavu - podrážděnost - podporuje pocení a močení - nespavost - dráždění žaludku - horší trávení TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Zpracování kávových zrn Sklizeň. Zpracování třešní – vyloupnutí zrníček, propláchnutí vodou, kvašení, sušení. Třídění kávových zrn dle velikosti. Pražení kávy – horkým vzduchem při teplotě 200 až 300 °C za stálého míchání. Dochází ke karamelizaci cukru, káva získává hnědou barvu, větší objem a příjemné aroma. Stupně pražení kávy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Příklady kávových nápojů Espresso - příprava v kávovaru, 7g kávy. Picolo - silné espresso. Turecká káva - příprava v džezvě, 2 lžičky jemně mleté kávy + studená voda + cukr – zamíchá se a 3x se přivede do varu, aby se vytvořila pěna. Caffé latte - slabší káva s mlékem. Caffé macchito - espresso + trocha mléčné pěny. Frappé - ledová káva, instantní káva + cukr + studená voda + led + mléko – příprava v šejkru. Cappucino - 1/3 espresso + 1/3 mléko + 1/3 mléčná pěna. Vídeňská káva - espresso prodloužené+ šlehačka. Alžírská káva - espresso + šlehačka + vaječný likér. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Kontrolní otázky: Vyjmenuj státy, kde se pěstuje kávovník. Popiš zpracování kávových zrn. Jaké znáš tržní druhy kávy? Jaké znáš kávoviny? Vyjmenuj pozitivní účinky kofeinu na organizmus. Pojmenuj a charakterizuj 6 kávových nápojů. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Zdroje Literatura: Internet: Obrázky: Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word http://www.druhykavy.cz/photos/coffea-arabica.jpg http://1.bp.blogspot.com/-L0aoOko--8k/Umt5d0pfFHI/AAAAAAAABQ8/cT64v- 0clNg/s1600/arabica_vs_robusta2_960.png http://solskenglasses.com/aukcje/kawazielona1/torebkakawa.PNG http://www.primocoffee.cz/obrazek/2/stupne-prazeni-kavy/ http://gaviota.creos.cz/data/editor/Image/clanky/2013/kavy.jpg http://www.cafeplus.cz/images/photogallery/big/7/6_videnska_kava.jpg TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
http://martinisbar.cz/content/id_drinks/422.jpg http://www.eurodiet.gr/uploads/products/70/cappuccino-513x450.png Odkazy ze dne 10. 02. 2014 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY