Potravinářské zbožíznalství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)
Změny v potravinách.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SACHARIDY II.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Enzymy = biokatalyzátory
Rostlina BRAMBORA!.
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Potravinářské zbožíznalství
mák setý: charakteristika a pěstování
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škrob a výrobky ze škrobu
Potraviny a výživa - Brambory
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
PESTROST STRAVY.
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Potravinářské zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Vejce Vejce – pouze slepičí
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Potravinářské zbožíznalství Brambory, …

Základní legislativa (stav k 2.10.2015) Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb. týká se: čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny, zpracovaného ovoce, zpracované zeleniny, suchých skořápkových plodů, hub a brambor a výrobků z nich

Základní definice a třídění brambory = odénkové hlízy brambor odrůd a kříženců Solanum tuberosum L. třídění 1: brambory konzumní rané = sklízené před dosažením úplné zralosti hlíz (= se snadno odstranitelnou slupkou bez loupání) brambory konzumní pozdní = sklízené po dosažení úplné zralosti hlíz (= s dobře vyvinutou a pevnou slupkou) třídění 2 = varné typy: varný typ A = pevná, nerozvářivá, lojovitá konzistence – především do salátů varný typ B = přechod mezi A a C – především jako příloha varný typ C = měkká, moučná, středně rozvářivá kozistence – především pro přípravu těst a kaší výrobky z brambor = brambory loupané, brambory předvařené, bramborová mouka, bramborová kaše sušená, bramborové lupínky, předsmažené bramborové hranolky, …

Legislativní požadavky na jakost brambor jen povolený podíl příměsí (= hlína, …) vzhled musí odpovídat dané odrůdě hlízy musí být zdravé, celé, bez nadměrné povrchové vlhkosti, bez zeleného zbarvení (viz dále), nenamrzlé, … požadavky na velikost hlíz

Skladování a změny jakosti během skladování týká se skladování konzumních brambor pozdních (rané brambory nejsou určeny k dlouhodobému skladování) optimální teplota skladování: 4 až 7 C skladování při nižších teplotách: zvyšování obsahu cukrů (= sládnutí brambor) možné snížení obsahu cukrů: skladování při teplotách 8 až 12 C rizika spojená s vyšším obsahem cukrů: sladká chuť vyšší obsahy akrylamidu ve smažených (pečených) bramborách větší rozsah tmavnutí během smažení (pečení)

Význam ve výživě – základní charakteristika obsah sušiny 16 až 32 % obsah škrobu 11 až 16 % (cca 90 % energetické hodnoty brambor) bílkoviny cca 2 %, tuk přibližně 0,1 % cukry (glukosa, sacharosa a fruktosa) cca 0,5% zdroj energie (škrobu) = spolu s pečivem, rýží apod. zdroj vitaminu C (přes jeho ztráty během vaření apod. se podílí na jeho příjmu typicky 1/3) zdroj antioxidantů, vlákniny a minerálních látek smažené výrobky z brambor: vysoký obsah tuku a soli

Význam ve výživě – specifická rizika steroidní glykoalkaloidy = solanin a chaconin (čti čakonin) (= přírodní toxické látky) způsobují nevolnost a bolesti hlavy jejich obsah je v konzumních bramborách regulován a kontrolován riziková je konzumace naklíčených brambor a zelených hlíz

Rostliny s podobným uplatněním ve výživě batáty (= sladké, indické brambory) maniok (kasáva) taro