LITERATURA VRCHOLNÉHO OBDOBÍ HUSITSTVÍ LITERATURA DOBY POHUSITSKÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Husitství v kostce.
LITERATURA VRCHOLNÉHO OBDOBÍ HUSITSTVÍ LITERATURA DOBY POHUSITSKÉ
Český humanismus a renezance
Literatura v husitské době
Husitská revoluce konec.
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
DOBA HUSITSKÁ 1.
Myslitel, reformátor a kazatel
Mistr Jan Hus.
Literatura předhusitská, husitská a pohusitská
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_9 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
DUM (digitální učební materiál)
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Náboženské nebo sociální hnutí?
Poslední fáze husitské revoluce.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět: Český.
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Literatura v období po bitvě u Lipan Mgr. Ludmila Růžičková
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
DOBA HUSITSKÁ.
7. ročník Pozdní středověk
Psal především traktáty, ale i rozsáhlejší díla. Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky. Husova díla jsou charakteristická přístupným jazykem,
Soubor testů 2 Mgr. Ludmila Růžičková
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
Jan Hus a jeho předchůdci
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká středověká literatura: Husitské písemnictví Tematická oblast: Český.
OB21 – VVP – HUM – PAV – CJL – M – Historické pozadí na začátku 15. st. se zostřují spory mezi společenskými vrstvami, roste nespokojenost chudiny.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu.
LITERATURA V DOBĚ HUSITSKÉ Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová MISTR JAN HUS. BETLÉMSKÁ KAPLE. REFORMACE.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
KONRÁD WALDHAUSER KONRÁD WALDHAUSER 1326 až v Praze začal kázat 29. září 1363 v kostele u svatého Havla kam přišel na pozvání Karla IV.;
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
Literatura doby husitské
HUSITSTVÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
DOBA HUSITSKÁ.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
DUM - Digitální Učební Materiál
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
HUSITSTVÍ.
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

LITERATURA VRCHOLNÉHO OBDOBÍ HUSITSTVÍ LITERATURA DOBY POHUSITSKÉ HUSITSKÁ LITERATURA DÍLO MISTRA JANA HUSA LITERATURA VRCHOLNÉHO OBDOBÍ HUSITSTVÍ LITERATURA DOBY POHUSITSKÉ Mgr. Michal Oblouk

HUSOVO DÍLO - LATINSKY O církvi – reformní názory, kritika církve, zpochybnění postavy papeže (hlavou církve je Kristus), pojímá církev jako společenství předurčené ke spáse, za příslušníka církve považuje toho, kdo žije podle Kristových přikázání, a tím dokazuje opravdovou lásku k Bohu, pokud papež jedná v rozporu s Božím slovem, pak nemá oprávnění nazývat se zástupcem Kristovým a věřící pak nejsou povinni jej uznávat, opírá se o Viklefovo učení O pravopise českém – anonymní a nedatované dílo, Františkem Palackým připsané Husovi, odstraňuje spřežky a zavádí diakritická znaménka jako první pro slovanský jazyk, hlavním záměrem je zjednodušit a sjednotit český pravopis (měkkost se měla naznačovat tečkou, délku měla určovat čárka namísto zdvojených hlásek), odstraněny archaismy, počešťování německých slov, péče o dokonalou výslovnost Proti bule papežské – vystupuje proti prodávání odpustků, přímo napadá papeže, tento spis vedl k tomu, že byl Hus vyhoštěn z Prahy a začal působit na venkově, zde pak přizpůsobil jazyk prostému lidu

HUSOVO DÍLO - ČESKY Výklad viery, Desatera a Páteře – výklad víry, desatera Božích přikázání a modlitby Otčenáše, kritika církve, úvahy o mravním životě Knížky o svatokupectví – ostrá kritika církve (majetek, rozmařilost, úplatkářství), napsáno po zákazu působení v Betlémské kapli, zasazuje se o odebrání majetku církevním hodnostářům Postila – soubor kázání, který vznikl po jeho nuceném odchodu z Prahy Dcerka – navazuje na Štítného, vysvětluje dívkám, jak žít v souladu s Božím slovem Listy z Kostnice – otevřené dopisy, promluvy k čtenářům, obhajoba vlastního učení

LITERATURA VRCHOLNÉHO OBDOBÍ HUSITSTVÍ (20. a 30. léta 15. století) po Husově smrti urychlení projevu nespokojenosti – náboženská a sociální revoluce Bible se stala nejčtenější knihou pro vzdělance i prosté lidi – první kompletní český překlad je z počátku 15. století došlo k útlumu literatury traktáty, bojová píseň = CHORÁL většina autorů, kteří v této době tvořili, patřili k nějakému směru husitů, popř. k jejich oponentům (pražané, táborité, katolíci)

JISTEBNICKÝ KANCIONÁL zpěvník soubor husitských chorálů (duchovních i vojenských písní) ve špatném stavu jej našel roku 1872 na půdě fary v Jistebnici u Tábora sedmnáctiletý student gymnázia v Táboře Leopold Katz, jistebnický farář P. Josef Schuller rukopis věnoval Národnímu muzeu v Praze, kde se nachází dodnes KTOŽ JSÚ BOŽÍ BOJOVNÍCI – husitská hymna, zpívala se před bojem a po vítězství, v úvodu se obrací k lidem, aby důvěřovali v Boha, nabádá ke kázni, k zapamatování si bojových hesel, autorem je Jan Čapek POVSTAŇ, POVSTAŇ, VELIKÉ MĚSTO PRAŽSKÉ – bojová píseň určená měšťanům pražského Starého Města, aby se připojili k obraně před Zikmundem a jeho křížovou výpravou

KTOŽ JSÚ BOŽÍ BOJOVNÍCI Ktož jsú boží bojovníci a zákona jeho, prostež od boha pomoci a úfajte v něho, že konečně vždycky s ním svítězíte.   Kristusť vám za škody stojí, stokrát viec slibuje, pakli kto proň život složí, věčný mieti bude; blaze každému, ktož na pravdě sende.   Tenť pán velíť se nebáti záhubcí tělesných, velíť i život složiti pro lásku svých bližních. Protož střelci, kopiníci řádu rytieřského, sudličníci a cepníci lidu rozličného, pomnětež všichni na pána štědrého!   Nepřátel se nelekajte, na množstvie nehleďte, pána svého v srdci mějte, proň a s ním bojujte a před nepřátely neutiekajte!   Dávno Čechové řiekali a příslovie měli, že podlé dobrého pána dobrá jiezda bývá. Vy pakosti a drabanti, na duše pomněte, pro lakomstvie a lúpeže životóv netraťte a na kořistech se nezastavujte!   Heslo všichni pamatujte, kteréž vám vydáno, svých hauptmanóv pozorujte, retuj druh druhého, hlediž a drž se každý šiku svého!   A s tiem vesele křikněte řkúc: Na ně, hr na ně! Bran svú rukama chutnajte, bóh pán náš, křikněte!

JAN ŽIŽKA (1360 – 1424) ŽIŽKŮV VOJENSKÝ ŘÁD český husitský vojevůdce narodil se v Trocnově zemřel u Přibyslavi ŽIŽKŮV VOJENSKÝ ŘÁD vyhlášen r. 1423 na sněmu východočeského bratrstva v Německém Brodě obsahuje vysoké morální požadavky (stejné povinnosti i tvrdé tresty pro všechny členy polního vojska bez rozdílu postavení)

BUDYŠÍNSKÝ RUKOPIS 3 veršované polemické skladby z r. 1420 dvě proti Zikmundovi (dal se korunovat bez souhlasu Prahy) název je odvozen podle místa nálezu, německého Budyšína ŽALOBA KORUNY ČESKÉ - jsou zde obviněni Zikmund a Kostnický koncil, že jsou příčinou nařčení Čechů z kacířství POROK KORUNY ČESKÉ (výtka, pokárání) - obrací se proti chvatné a protiprávní korunovaci Zikmunda HÁDÁNÍ PRAHY S KUTNOU HOROU – je zde líčen alegorický spor mezi husitskou Prahou a katolickou Kutnou Horou: Praha je představována jako krásná žena, zatímco Kutná Hora jako nevzhledná, závěrečné slovo ve sporu má Kristus, který pochvalně hodnotí Prahu, kdežto počínání Kutné Hory mu bylo k nelibosti

VAVŘINEC Z BŘEZOVÉ (asi 1370 – asi 1437) český spisovatel a historik doby husitské psal česky a latinsky z jeho spisů vyplývá, že pracoval pro krále Václava IV. patřil k velkým odpůrcům Zikmunda Korybutoviče, a proto byl roku 1427 nucen opustit Prahu PÍSEŇ O VÍTĚZSTVÍ U DOMAŽLIC - Báseň vznešené Koruny české, pojednání o bitvě u Domažlic HUSITSKÁ KRONIKA – psaná latinsky, popisuje události let 1414 – 1422, největší důraz je kladen na roky 1419 – 1421, autor se staví proti táboritům, je zastáncem středu

LITERATURA DOBY POHUSITSKÉ (30. – 70. léta 15. století) husitské hnutí skončilo porážkou radikálních husitů v bitvě u Lipan r. 1434 zemský správce, od r. 1468 český král Jiří z Poděbrad – snaha zmírnit náboženské rozpory velmi výrazně začalo literárně tvořit měšťanstvo v tomto období už byl používán knihtisk, jehož vynálezcem byl Johann Gutenberg (asi 1445) – rostl zájem o knihy v roce 1468 vyšla v Plzni první česky tištěná kniha - Trojánská kronika knihy vydané od vynálezu knihtisku až do roku 1500 = INKUNÁBULE (prvotisky) do popředí literární tvorby se dostává POLEMIKA (= obhajoba určitého názoru)

VÁCLAV ŠAŠEK Z BÍŘKOVA (15. století) český spisovatel a šlechtic původem byl zeman, později byl povýšen na rytíře účastník poselstva krále Jiřího z Poděbrad (1465 – 1467), pod velením Lva z Rožmitálu (švagr Jiřího z Poděbrad) Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa - napsán česky, ale originál se nezachoval, pouze latinský překlad, který roku 1577 pořídil olomoucký biskup Stanislav Pavlovský, realisticky popisuje diplomatickou cestu poslů krále Jiřího z Poděbrad, autor se zajímal o zvyky, život a zeměpis navštívených zemí, zaujala ho často architektura, dílo inspirovalo Aloise Jiráska k napsání knihy Z Čech až na konec světa

PETR CHELČICKÝ (asi 1390 – asi 1460) spisovatel, překladatel, náboženský a sociální myslitel, považován za nejvýznamnějšího představitele české reformace byl svobodným sedlákem/zemanem, většinu života prožil ve své rodné vsi Chelčicích u Vodňan vzdělání získal jako samouk, byl ovlivněn učením Jana Husa a Tomáše Štítného uznával pouze prvotní podobu církve, tedy církev pokornou, zbožnou a chudou žádal, aby opravdový křesťan žil na venkově jako pracovitý rolník nebo řemeslník odmítal jakýkoli druh násilí na základě jeho učení vznikla r. 1457 Jednota bratrská, jeho myšlenky přijali anabaptisté, kvakeři a baptisté

CHELČICKÉHO DÍLO O boji duchovním – neuznává násilí, odmítá všechny války, včetně husitských, protože se řídí zásadou nezabiješ, hlásá křesťanskou pokoru, boj proti ďáblovi O trojím lidu – odsuzuje sociální nerovnost, středověké dělení na 3 stavy (duchovenstvo, vojáci, prostý lid) Postila – sbírka kázání s úvahami a praktickými životními radami, odmítá jiný než duchovní boj proti představitelům zla Sieť viery pravé – traktát, síť symbolizuje náboženství a církev, ty mají chránit věřící, síť trhají králové, papež a císař (popsáni jako velryby), líčí zde svoji představu o ideální církvi - dílo je složeno z asi 50 malých traktátů, které se vztahují k určitým osobám, kritika míří na konkrétní osoby a patří k nejradikálnějším ve své době

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_literatura_v_obdob%C3%AD_husitstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Kto%C5%BE_js%C3%BA_bo%C5%BE%C3%AD_bojovn%C3%ADci http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_%C5%BDi%C5%BEka http://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Chel%C4%8Dick%C3%BD https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus https://cs.wikipedia.org/wiki/Jistebnick%C3%BD_kancion%C3%A1l https://cs.wikipedia.org/wiki/Budy%C5%A1%C3%ADnsk%C3%BD_rukopis https://cs.wikipedia.org/wiki/Vav%C5%99inec_z_B%C5%99ezov%C3%A9 https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_%C5%A0a%C5%A1ek_z_B%C3%AD%C5%99kova