… jsou bohatší lidé šťastnější?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistické testy z náhodného výběru vyvozuji závěry ohledně základního souboru často potřebuji porovnat dva výběry mezi sebou, porovnat průměr náhodného.
Advertisements

Operace s vektory.
kvantitativních znaků
Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh!
Odhady parametrů základního souboru
Charakteristiky variability
t-rozdělení, jeho použití
Funkce.
Regresní analýza a korelační analýza
Testování hypotéz (ordinální data)
DATA  INFORMACE Statistická analýza je založena na zhušťování informace – tj. jak s co nejmenšího množství vhodně zvolených údajů vytěžit maximum relevantních.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
kvantitativních znaků
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Obecné a centrální momenty
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Statistika Ukazatelé variability
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Biostatistika 5. přednáška Aneta Hybšová
Statistika Zkoumání závislostí
Závislost Vzájemný vztah dvou veličin
Lineární regresní analýza
Biostatistika 6. přednáška
Biostatistika 7. přednáška
* Přímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
Z CELÁ ČÍSLA POROVNÁVÁNÍ -8 < > - 22.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Pearsonův test dobré shody chí kvadrát
Biostatistika 8. přednáška
Korelace.
PSY717 – statistická analýza dat
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Vzájemná závislost - KORELACE
Analýza variance (ANOVA). ANOVA slouží k porovnávání středních hodnot 2 a více náhodných proměnných. Tam, kde se používal dvouvýběrový t-test, je možno.
Inferenční statistika - úvod
Aplikovaná statistika 2.
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Zpracování dat z kvantitativního výzkumu. Na základní škole se uskutečnil výzkum, kde se měřila hmotnost žáků 8.tříd. Výzkumu se účastnilo 33 žáků. Byly.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Korelace Korelace obecně je míra kvality (vhodnosti, těsnosti) nalezeného regresního modelu pro daná data; vychází z hodnot reziduí V každém typu regresního.
Opakování – přehled metod
Testování hypotéz párový test
Induktivní statistika
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
- váhy jednotlivých studií
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Induktivní statistika
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Sociologický výzkum II.
Parciální korelace Regresní analýza
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Induktivní statistika
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Vzájemná závislost - KORELACE
* Přímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
NOMINÁLNÍ VELIČINY Odhad hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Test hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Srovnání.
Transkript prezentace:

… jsou bohatší lidé šťastnější? Korelace … jsou bohatší lidé šťastnější?

Jednoduché otázky : jaké je IQ maturantů? jaký je plat v ČR? jak vysocí jsou 15-letí chlapci? kolik váží děti v 10 letech?

Složité otázky: Mají chytřejší lidé lepší známky ve škole? Mají chytřejší lidé vyšší plat ? Pozná se podle výsledku přijímaček budoucí úspěšnost studenta? Jsou vyšší lidé těžší? Dožívají se lidé stále vyššího věku? Pomáhá nový lék? Je dražší mobil lepší ?

Složité otázky dva případy: porovnávám 2 skupiny – liší se v hodnotách nějakého znaku? muži – ženy; s lékem – bez léku; test A – B porovnáváme dva různé znaky a hledáme, zda a jak spolu souvisí

Porovnání 2 skupin chceme zjistit, jestli rozdíly v hodnotách (např. různá průměrná výška) nejsou jen náhodné určujeme tzv. statistickou významnost – pravděpodobnost, že zjištěná odlišnost něco znamená nejčastěji 95 %, počítá se tzv. t-test

Porovnání 2 znaků v jednom souboru sledujeme 2 různé znaky a to, jak spolu souvisí hodnoty, které nás zajímají, nejsou jednotlivá čísla, ale uspořádané dvojice jak je nejlíp znázornit?

Korelace popisuje statistickou závislost dvou znaků (např. výška a váha) lze číselně vyjádřit - korelační koeficient r - číslo mezi -1 a 1, popisuje míru závislosti

Korelace kladná korelace (r > 0) - větším hodnotám jednoho znaku odpovídají větší hodnoty druhého (např. větší lidé bývají těžší) záporná korelace (r < 0) - větším hodnotám jednoho znaku odpovídají menší hodnoty druhého (např. víc bodů v přijímačkách znamená následné lepší - tedy nižší - známky)

KORELACE kladná záporná

STATISTICKÁ ZÁVISLOST jedna proměnná je násobkem druhé

STATISTICKÁ ZÁVISLOST pokud měříme v příliš malém intervalu, nemusí se závislost prokázat!!

STATISTICKÁ ZÁVISLOST

Sílu korelace určuje absolutní hodnota koeficientu: |r| je blízká 0 => velmi malá nebo žádná souvislost zkoumaných znaků |r| > 0,5 => značná souvislost |r| = 1 => dokonalá matematická závislost jednoho znaku na druhém (rostoucí nebo klesající)

Souvislost mezi velikosti Pearsonova korelačního koeficientu a typem závislosti

PEARSONŮV KORELAČNÍ KOEFICIENT (r) výpočet v Excelu Pearsonův R

Znamená vysoká korelace příčinnou souvislost? Je hmotnost člověka ovlivněná výškou? Je známka z matematiky ovlivněná výsledky přijímaček? Je cena notebooků ovlivněná cenou šlehačkových dortů?