Současný sport, významné soutěže

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OLYMPIC VENUES LONDON 2012 OLYMPIJSKÁ SPORTOVIŠT Ě LONDÝN 2012.
Advertisements

OLYMPIJSKÉ HRY.
Atletický klub A. C. Sparta Praha
Atletický klub A.C. Sparta Praha
RAGBYOVÝ KLUB WRC LOUNY
Sportovní zařízení a akce
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Fotbal Kopaná Fočus.
OLYMPIÁDA V DĚJINÁCH.
Sportovní zařízení a akce
KOPANÁ 4.
Návštěva areálů pro studenty středních škol V rámci FIS Mistrovství světa v klasickém lyžování.
Tělesná výchova. Obsah Tělocvična Fitko Sportovní kurz Lyžařský kurz Sportovní den Gymnastické závody Ostatní soutěže.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekty ve sportu Brigita Stloukalová. „Pobytová“ – „rekreační“ akce 1.CO? 2.PROČ? 3.PRO KOHO? 4.KDE? 5.KDY? 6.S KÝM? 7.S ČÍM? 8.JAK? 9.ČÍM SE LIŠÍM?
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Staň se rozhodčím softballu. Pojď se stát rozhodčím softballu Chceš se věnovat softballu jinak než jen jako hráč? Chceš být součástí důležitých zápasů?
SKOKY NA LYŽÍCH.
Kultura a sport v Kanadě
Dobrý den, jsem Mgr. Zdeněk Šafář * (Trutnov) Kontakt:
Valuch Honza8.A. Když se ve Spojených státech řekne „MJ“, každé malé dítě ví, co tato zkratka znamená. Michael Jordan je v současnosti největší ikonou.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
Metodický list Úkolem této prezentace je přiblížit obsah pojmů tělesná kultura, tělesná výchova, sport a jeho součásti, které se ne vždy správně používají.
Program profesionalizace rozhodčích v ČSLH Vladimír Mana.
Basketbal Basketbal, česky též košíková, je kolektivní míčový sport, ve kterém se dva týmy s pěti hráči na hřišti snaží získat co nejvíce bodů vhazováním.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
BIATLON.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
OLYMPIJSKÉ HRY.
Petra Nováková Klára Škorpilová.  Klíčové prvky dnešní kultury - velmi silně ovlivňují chování současné společnosti  Výrazně působí na ekonomický i.
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Sportovní zařízení a akce
SLOVENSKO Martin Schwarz.
MÍSTO,KDE ŽIJI JE VSETÍN
HISTORIE PLÁŽOVÉHO VOLEJBALU. Začátky První zmínky jsou z 20. let 20. století z USA První turnaj se uskutečnil v roce 1920 v americké Santa Monice V Evropě.
Žena na olypmijských hrách. Kdy a kde? XXIX. letní olympijské hry 2008 se budou konat v čínském Pekingu. Zahájení bude 8. srpna 2008 a ukončení 24. srpna.
ATLETIKA.
Letní olympijské hry v Číně
Kultura a sporty v Kanadě.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
SEVERSKÁ KOMBINACE.
ALPSKÁ KOMBINACE.
DOPING.
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
Aneb sportem ke zdraví.  Je individuální olympijský raketový sport.. Při hře dva protivníci odpalují přes síť pomocí rakety opeřený míček a snaží se.
Řízení sportovního tréninku
HOKEJ V EVROPĚ, KHL.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
 Paralympijské hry (zkráceně také para(o)lympiáda) jsou vícesportovní událostí určenou pro sportovce s trvalým tělesným, mentálním a senzorickým zdravotním.
SPORTOVNÍ KLUB JIHLAVA ROK ZALOŽENÍ 1910 ROK ZALOŽENÍ ČLENŮ ČLENŮ 17 ODDÍLŮ 17 ODDÍLŮ TRADICE TRADICE KOLÉBKA SPORTŮ – FOTBAL, HOKEJ,
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Gymnastika doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Lidské rasy.
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Badmintonové centrum mládeže Středočeského kraje
BSE České Budějovice o. s.
Badmintonové centrum mládeže Středočeského kraje
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Zimní olympijské hry Klikej.
Vznik a vývoj moderního sportu a olympijského hnutí
Badmintonové centrum mládeže Středočeského kraje
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Transkript prezentace:

Současný sport, významné soutěže I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Současný sport, významné soutěže Mgr. Jaroslav Krčmář

Současný vrcholový sport: tělesná kultura, politika, nebo obchod? Sport je dnes velice oblíbenou a vyhledávanou činností. O přesném místě a způsobu vzniku se stále vedou historické pře. Faktem však je, že záznamy o tělesných aktivitách se soutěžním charakterem byly objeveny u řady starověkých říší. Jaký byl ale účel těchto "prasportů"? Snad měly souvislost s náboženstvím a představovaly určité rituály. Ani estetickou funkci bychom nemuseli zavrhnout. Možná ale měly hráče jen pobavit a změřit jejich tělesnou zdatnost, stejně jako je tomu dnes. I když nutno podotknout, že tento hlavní cíl již ustupuje do pozadí. Sport už totiž není jen otázkou tělesné kultury, ale spíše obchodu, peněz a možná i trochu politiky

Tělesná kultura Pojmem tělesná kultura se nemyslí jen zdokonalování fyzických schopností člověka, ale také formování charakteru jedince prostřednictvím tělesných cvičení. Vždyť sport nemá jen tvarovat tělo, přinášet požitek z pohybu nebo upevňovat zdraví. Má nás naučit soutěživosti, disciplíně a morálce. Obzvláště morálka se v současné době ve vrcholovém sportu vytrácí

Úrovně provozování sportu V současné době je sport provozován na několika různých úrovních: na vrcholové úrovni profesionálně nebo poloprofesionálně (podle významu sportu a kvality sportovce) - sportovec v takovém případě obvykle denně trénuje, často i několik hodin nebo na „plný úvazek“, účastní se soutěží na mezinárodní nebo alespoň národní úrovni na výkonnostní úrovni poloprofesionálně nebo amatérsky - obvyklý je pravidelný trénink v rozsahu několika jednotek až desítek hodin týdně, registrace v některém sportovním svazu a pravidelná účast v soutěžích na rekreační úrovni - příležitostné sportování v rozsahu maximálně několika hodin týdně, bez oficiální registrace nebo s registrací v rekreačních čistě amatérských soutěžích

Masová popularita a profesionalismus Možnosti provozování sportu na vrcholové profesionální úrovni jsou dány dostatečným přísunem peněz pro příslušné sportovní odvětví. To je zajišťováno jednak z reklamy a sponzorských smluv, jednak z nejrůznějších forem státní podpory

Masová popularita V tomto případě vytváří popularita a sledovanost jednotlivých sportů (a soutěží v rámci jednoho sportu) propastné rozdíly v „platů“ sportovců, které se pohybují od tisícinásobku až po zlomky průměrného platu v dané zemi.

profesionalismus Druhý způsob financování je dnes typický hlavně u nepříliš rozšířených (ale často přesto olympijských) sportů, kdy si stát touto formou zajišťuje „body“ za mezinárodní úspěchy. Není ostatně tak vzdálená doba, kdy ve východní části Evropy byla touto formou financována činnost většiny vrcholových sportovců, a například v Číně se tento postup masivně používá dodnes.

Pro moderní sport jsou typické dva trendy zaostření na nejpopulárnější soutěže - ve světě probíhá určité omezené množství soutěží, které mají díky vysoké sledovanosti k dispozici obrovské množství prostředků - odměny hráčů se zde šplhají do astronomických výšek. Příkladem je evropská fotbalová Liga mistrů, americké profesionální soutěže NHL, NBA, MLB, nebo grandslamové tenisové turnaje. rychlé rozšiřování počtu sportovních odvětví - dochází k velice rychlému nárůstu počtu činností, které jsou považovány za samostatné sportovní odvětví. Při vhodné propagaci se tak i sport s velice omezenou komunitou sportovců může stát rychle natolik populárním, že umožní profesionalizaci nejlepších sportovců. Dobrým příkladem je akrobatické lyžování

Významné sportovní soutěže Mezi nejvýznamnějšími sportovními soutěžemi se jistě sluší uvést na prvním místě Olympijské hry. Tato akce se dělí na Letní olympijské hry a Zimní olympijské hry, každé z nich se konají jednou za čtyři roky. Jedná se o celosvětové setkání špičkových sportovců ve většině nejpopulárnějších sportovních disciplín. Postupně organizátoři ustoupili od požadavku amatérismu jako podmínky účasti, takže lze dnes ve většině disciplín vidět opravdu nejlepší světové sportovce ve svém oboru.

medaile Medaile z olympijských her je ve většině individuálních sportů (snad s výjimkou tenisu) považována za nejcennější trofej, jakou lze získat, obvykle je ceněna víc než medaile z mistrovství světa v příslušné disciplíně

Lokální soutěže Především v poslední době velice roste i obliba „lokálních“ nápodob olympijských her, kde se mají větší šanci prosadit sportovci z méně sportovně vyspělých zemí - jedná se o Panamerické hry, Africké hry nebo Asijské hry

Další světové hry Letní universiáda Existují nebo existovaly i různé sportovní hry, které doplňovaly hry olympijské. Příkladem jsou Světové hry pro sporty, které nejsou v olympijském programu, X Games pro extrémní a adrenalinové sportovní disciplíny nebo již zaniklé Hry dobré vůle. Známé jsou i univerziády, tedy sportovní soutěže pořádané pro studenty (vysokých) škol Zimní universiáda

fotbal Sledovaností se olympijským hrám vyrovná Mistrovství světa ve fotbale, konané rovněž jednou za čtyři roky. Jeho popularita souvisí s celosvětovou popularitou fotbalu jako takového a s faktem, že olympijského turnaje ve fotbale se neúčastní nejlepší hráči jednotlivých zemí. Velice sledované je (díky největší koncentraci světových fotbalových velmocí) také Mistrovství Evropy ve fotbale, v posledních několika letech zaznamenalo díky mnoha hráčům hrajícím v Evropě raketový nárůst popularity i fotbalové mistrovství Afriky zvané Africký pohár národů. Světově nejsledovanější pravidelnou soutěží je další fotbalová soutěž - evropská Liga mistrů. Hranice svých států významem a popularitou daleko překračují i nejvyšší fotbalové ligy v západoevropských zemích - především anglická, španělská a německá

Další významné soutěže Mezi dalšími soutěžemi, u kterých lze mluvit o celosvětové popularitě a sledovanosti, jsou: severoamerické profesionální ligy v mužských kolektivních sportech: Major League Soccer, Major League Baseball, NHL, National Football League, NBA automobilové soutěže, především závody Formule 1 velké tenisové turnaje jako Wimbledon, French Open, Us Open, Australian Open významné golfové turnaje PGA Tour cyklistické Tour de France Mistrovství světa v široce rozšířených sportech - např. v lehké atletice, basketbalu nebo kriketu

co je skutečnou podstatou současného vrcholového sportu? Tělesná kultura, politika, nebo peníze? Politiku bychom mohli s konečnou platností vyloučit. Dobám její vlády nad sportem už ve většině světa odzvonilo. Fyzické schopnosti budou samozřejmě vždy potřeba, ale když už příroda nestačí, nastupuje chemie, aneb v dnešním světě nevyhrávají sportovci, ale chemické laboratoře. Nakonec zbývá již jen vyslovit známou pravdu, že stejně jako celá konzumní společnost, stojí na penězích i sport, neboť sport je jen jeden velký byznys.

Kde se bude konat nejbližší : MS v kopané? Zimní olympiáda? Letní olympiáda? Grandslamový tenisový turnaj? Universiáda?

Zdroje: http://www.cesky-jazyk.cz/slohovky/eseje/soucasny-vrcholovy-sport-telesna-kultura-politika-nebo-obchod.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Sport#Sou.C4.8Dasnost