Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Co na knihovnický web? Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Grantové schéma Zlínského kraje SROP 3.2 Karlovy Vary,
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Webové stránky jihočeských knihoven Lída Švíková.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Prezentace webu studentské společnosti FimArt, o. s. – 1. Internetová strategie webu  Prolinkování s partnerskými weby  Microsite festivalu.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
KNIHOVNA JAKO KOMUNITNÍ CENTRUM NSZM - SROP 3.2. Město Vsetín „srdce Valašska“ (podhůří Beskyd, krásná příroda, bohatý folklór, blízko hranic se Slovenskem.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
PUBLICITA PROJEKTU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj.
Webové stránky Klubu malých debrujárů na Gymnáziu Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě debrujarek.wz.cz RNDr. Božena RYTÍŘOVÁ.
Obec POZDEŇ finalista soutěže Zlatý erb místo v kategorii obce.
Macromedia Dreamweaver Software pro editaci kódu Bohuslav Čech3MA381.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Informace o projektu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Setkání uživatelů, Vsetín 2008 Využití regionálních funkcí a WWW rozhraní v integrovaném knihovním systému KpwinSQL Ing. Václav Trunec KP-sys spol. s r.o.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
XEROX.cz v kontextu nadnárodní společnosti Ivan Chovanec Marketing Application Specialist.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
PUBLICITA PROJEKTU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Online nástroje pro sběr a administraci dotazníků Ladislava Suchá , Brno Zdroj obrázku: bredmaker, Sxc.hu.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Webové stránky města Fulnek Webpadára 2013
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Knihovna statistika Uživatelé knihovny.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
EBSCO a Souborný katalog ČR - propojení PhDr. Hana Nová
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Městská knihovna jevišovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně Vsetín, květen 2009 Helena Gajdušková

Masarykova veřejná knihovna Vsetín obrazem

Masarykova veřejná knihovna Vsetín v číslech (statistiky ke konci roku 2008) počet čtenářů: 5 966 počet návštěvníků: 144 417 počet výpůjček: 418 981 počet akcí pro veřejnost za rok: 530

Historie webu MVK Rok 1996 První provider ve městě – Internext 2000 První veřejná instituce připojená k internetu - MVK První webové stránky MVK (statické, „leták“) Nebyl katalog

Ukázka

První externí webmaster 1998 – pokus o spolupráci s externím webmasterem Doplněny další informace na web Z regionu Valašska Užitečné odkazy První pokusy o grafickou úpravu Již souborný katalog na webu

Ukázka

První počítačový muž v knihovně Rok 2000 - 2001 První počítačový muž v knihovně – (počítače, KPwin, internet, web…) Web tvořen v php, „poznámkový blok, frontpage“ Základ redakčního systému (antikvariát, kalendárium, akce knihovny) Informace na stránkách narůstaly Přibývaly informace z více oddělení (SRKS, aktuality)

Rok 2006 Přestavba webu – ústup od tabulkové struktury, využití CSS (kaskádový styl) Obtížné pro vkladatele informací Vždy nutná spolupráce webmaster – knihovník (projekty, akce, kalendárium) Sledovány standardy v tvorbě webu

Spolupráce s externí firmou 2008 – navázána spolupráce s externí firmou Diskutována struktura stránek Role stránek - informační, dynamická Posun k webu 2.0 Vlastní redakční systém Vytvořen nástroj pro uživatele, web běží nezávisle na webmasterovi – (jednotlivá oddělení mohou vkládat aktuality, fotodokumentaci) Postupné dolaďování

Současný stav webu Struktura stránek: Přívětivý vzhled Čtyři hlavní bloky (O knihovně, Služby, Katalogy, Akce) Přívětivý vzhled Rozdělení kompetencí v knihovně Stále ještě dolaďování (archiv, fotogalerie)

Současný stav webu - ukázka

Výhody a nevýhody spolupráce s externí firmou: Specialista na tvorbu webu Relativně jednoduchý redakční systém Profesionální design Nevýhody Finančně náročnější Nezná důvěrně knihovnu

Budoucnost - otázky Ještě více blind friendly Jazykové mutace Speciální web pro konkrétní cílové skupiny (děti, senioři, rodiny, zdravotně postižení, nezaměstnaní) Větší interaktivita – blogy, více prvků web 2.0 Odkazy – regionální, samospráva, pro zdravotně postižené… Personální zajištění – redakční, publicistická práce, PR

Děkuji za pozornost PhDr. Helena Gajdušková hgajduskova@mvk.cz Masarykova veřejná knihovna Vsetín www.mvk.cz mvk@vs.inext.cz tel.: 571 419 805