BRNO – VILA TUGENDHAT vila se nachází v městské části Brno-sever

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JÁNSKÉ KOUPELE Jakub Rebl.
Advertisements

Měšťanský dům Arkadia Olomouc Bytová jednotka A ,1 m kk + galerie 112,6 m2 (+ 25,5 m 2 galerie) Kč Bez DPH 5% BONUS - zdarma 5m2.
Úvod 1/9 Pro ubytování slouží osm místností, rozdělených na chlapecký a dívčí blok. Uprostřed je hala, kuchyně a sklady. Hlavní vstupy budovy míří.
Antoni Gaudí Casa Battló Barcelona Passeig de Gràcia
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
Kuchyně a kompletní interiéry na zakázku
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška 3.5. Ludwig Mies van der Rohe Architektura jako stavební umění Horizontální rozložení hmot ve smyslu volně plynoucího.
Brněnský funkcionalismus praktická část bakalářské práce
Nové VÍTKOVICE Ing. Jan Světlík Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. MACHINERY GROUP Seminář Ostrava,
Architektura knihoven KIC FAST
Bydlení a DPH. Snížená sazba DPH 15 % platí pro poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb pro sociální bydlení nebo v souvislosti.
REKONSTRUKCE A ÚPRAVY DOMU. Pastorační dům Velehrad byl postaven v roce 1936 jako kasárna pro celníky. V roce 1968 jej zakoupil kardinál Josef Beran pro.
Antický dům - Pompeje.
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby STA34 Studie rodinného domu
Bílý Dům je sídlem amerických prezidentů už přes dvě stě let. má 132 pokojů 35 koupelen 3 kuchyně, kde slouží 5 celodenních kuchařů 412 dveří 147 oken.
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
STAVEBNICTVÍ Technologie
VILA TUGENDHAT JEDEN DŮM JEDNA RODINA JEDNO STOLETÍ
Umělecké směry 20. století
Komín v běhu času Ing Jan Mareček.
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Opava.
Stavitelství 10 Konstrukční systémy budov
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
postup výroby dřevěných schodů
Architektonické skvosty rodinného bydlení v České republice
CÍRKEV BRATRSKÁ VYSOKÉ MÝTO. Rekonstrukce spodního patra sborového domu 2. část.
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
František Lydie GAHURA a Vladimír KARFÍK Architektura Zlína
Římský dům Michaela Psíková.
Architektura tužkou a ve 3D
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
NBU2A LS2015 / RODINNÉ DOMY Petr LÉDL / Petr ŠIKOLA KATEDRA ARCHITEKTURY KONCEPT A DISPOZICE RODINNÉHO DOMU.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Studie: Podnikové domy
Rekonstrukce historického areálu FF MU Druhá etapa 2013 –
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Vila Tugendhat ● Denisa Vedrová. Úvod Proč zrovna tohle téma? Tohle téma jsem si vybrala, protože moje kamarádka ve vile Tugendhat pracuje jako průvodkyně,
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Shibam Jemen Manhattan pouště Shibam je historické město v Jemenu. Nachází se ve středu vádi Hadramaut a má obyvatel. Staré město se rozkládá na.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_16_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_15_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Umístění Věznice Nové Sedlo V současné době realizuje Vězeňská služba ČR ve Věznici Nové Sedlo projekt, který je financován z EHP a Norských fondů 2009.
Bydlení a DPH.
ZATEPLOVÁNÍ DOMŮ Historie a vývoj.
BRNO Matěj Pilát
Vytápění Teplovzdušné vytápění
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
Vila Tugendhat v Brně.
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Název: ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA Vypracovala: Olga Merendová - VB 304
Ateliérová tvorba I VB301 Petr MACURA.
ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
HISTORIE STŘEDNÍ ŠKOLY STAVEBNÍ V TŘEBÍČI
Transkript prezentace:

BRNO – VILA TUGENDHAT vila se nachází v městské části Brno-sever postavit ji nechali manželé Gerta a Fritz Tugendhatovi podle projektu architekta Ludwiga Miese van der Rohe ve funkcionalistickém stylu v letech 1928-30 na seznam památek UNESCO byla zapsána v roce 2001 jako skvost moderní architektury

BRNO – VILA TUGENDHAT - vila je rozvržena do tří úrovní, ač z pohledu z ulice působí jako přízemní jednopodlažní - konstrukci vily tvoří ocelový skelet, železobetonové stropy, cihelné zdivo, travertinové obklady, nosné pilíře v místnostech jsou chromované, prostory jsou odděleny např. onyxovou deskou, přepážkami ze vzácných dřev – makasarský eben, palisandr; dveře, skříně a keramické obklady byly protaženy ke stropům, okna velká, prosklená byla možná spustit do podlahy a otevřít prostor do zahrady - vyhřívání zajišťují topná tělesa, střední patro je vytápěno horkým vzduchem

BRNO – VILA TUGENDHAT - hlavní střední podlaží se člení na část vstupní, společenskou, pracovní a jídelní - horní patro obsahuje přijímací halu, ložnice manželů se sociálním zařízením, pokoje dětí a pokoj chůvy se sociálním zařízením, následuje terasa - spodní patro sloužilo služebnictvu a technickému zázemí (klimatizace, vytápání, prádelna, sklady, fotokomora, kotelna) - nábytek byl pečlivě vybrán, barevně sladěn (chrom, šedozelená textilie, zelená kůže, rubínový samet, kombinace bílé a černé – koberce a závěsy)

BRNO – VILA TUGENDHAT - důležitou součástí stavby byla zimní zahrada s orchidejemi - na terase se pnula bohatá zeleň - v zahradě byl ovocný sad, nyní zůstala velká louka a množství vzácných dřevin - dům v hlavním prostoru po spuštění oken splynul s přírodou v zahradě

BRNO – VILA TUGENDHAT - r. 1938 manželé Tugendhatovi musejí vilu jako Židé opustit - r. 1939 vilu zabavuje gestapo a stává se majetkem Velkoněmecké říše, za války zde žil W. Messerschmitt, letecký konstruktér a průmyslník - při náletu na Brno se zničila okna hlavního prostoru vily - r. 1945 tu byli ubytováni sovětští vojáci, poté zřízena soukromá taneční škola, následovalo rehabilitační centrum, od r. 1969 se vila stává kulturní památkou a od 80. let probíhala rekonstrukce - dne 8.6.1992 zde byla vedena jednání o rozdělení Československa - dne 26.8.1992 dohodu podepsali předsedové vlád České a Slovenské republiky V. Klaus a Vl. Mečiar, r. 1993 pak jednali o rozdělení federálního majetku - od r. 2012 je otevřena veřejnosti

Použitá literatura a zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vila_Tugendhat http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Villa_Tugendhat?uselang=cs