Přírodopis - 8. ročník, Sluch

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UCHO Marcela Hanáková.
Advertisements

Smyslová soustava člověka
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
CNS (Mícha a mozek). 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k bedernímu obratli Délka cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou.
SMYSLOVÉ ORG ÁNY. SMYSLOVÉ ORGÁNY (čidla) Umožňují vnímat podněty z okolního prostředí Obsahují buňky (receptory)- reagují na podráždění Podněty vedou.
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Sluchové a rovnovážné ústrojí V oblasti ORL je sídlo 3 smyslů Chuť - čich - sluch „čtvrtý“ smysl: ústrojí vestibulární.
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Sluch.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Smyslové orgány 1 Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí obr. 1 obr. 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_05_AZ kvíz Biologie člověka SADA.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Sluch Fyzika??? Zvuk vzniká kmitáním pevných těles.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Pracovní činnosti - 6. ročník
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
Název: Pevné cykly Autor: Miloš Valík
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Centrální nervová soustava (CNS)
Chemie - 8. ročník, Sulfidy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 09_Smyslová soustava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
SLUCH ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_28_Sluch.
Ústrojí sluchu a ústrojí pro vnímání polohy a pohybu těla opakování
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Měření délky.
Smyslové orgány – chuť, čich, …
Základní škola, Hradec Králové
Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí
Základy fyziologickej akustiky - ucho
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Základy chemických technologií
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Zvukové jevy.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Přírodopis - 8. ročník, Sluch I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Přírodopis - 8. ročník, Sluch Mgr. Karel Šrachta

SLUCH - CHARAKTERISTIKA Pomocí sluchu vnímáme okolní prostředí. Umožňuje nám komunikovat mezi sebou. Orgánem sluchu je ucho – skládá se ze tří částí: vnější, střední, vnitřní. Vnější ucho: chrupavčitý boltec, blanitý bubínek Střední ucho: sluchové kůstky ( kladívko, kovadlinka a třmínek ). Z nosohltanu sem ústí Eustachova trubice, která vyrovnává tlak mezi uchem a vnějším prostředím. Vnitřní ucho: labyrint, obsahuje blanitého hlemýždě vyplněného tekutinou.

SLUCH - CHARAKTERISTIKA V jeho stěně se nacházejí sluchové buňky s brvami. Součástí labyrintu je i ústrojí pro vnímání pohybu a polohy těla a hlavy. Podnětem pro sluchové vnímání jsou zvukové vlny, zachyceny boltcem, do zvukovodu, rozkmitají bubínek, chvění jde do středního ucha na kladívko, převedeno do vnitřního ucha, kde vlásky sluchových buněk zaznamenávají vibrace. Vibrace jsou sluchovým nervem vedeny do spánkového laloku mozkové kůry.

SLUCH - CHARAKTERISTIKA Nedoslýchavost nebo úplná hluchota mohou být vrozené, po nemoci nebo úrazu. Může být poškozeno: bubínek, sluchové kůstky, hlemýžď, nebo sluchový nerv. Nadměrný hluk sluchu škodí. S rostoucím věkem některé sluchové buňky zanikají – starší lidé často hůře slyší. Možnost používání sluchových implantátů a různých elektronických pomůcek.

Ve stěnách jsou smyslové buňky s dlouhými brvami. ROVNOVÁŽNÁ POLOHA Centrum rovnovážné polohy a pohybů hlavy je ve skalní kosti a je součástí vnitřního ucha. Čidlo vnímající pohyby hlavy je ve třech na sebe kolmých polokruhových kanálcích s rosolovitou tekutinou. Ve stěnách jsou smyslové buňky s dlouhými brvami. V rozšířených částech kanálků je destička, která tyto buňky ohýbá při pohybu hlavy. Tím si uvědomujeme pohyb hlavy. Ve dvou váčcích (vejčitém a kulovitém) je centrum uvědomění si polohy hlavy.

Obsahují rosolovitou kapalinu a ve stěnách smyslové buňky. KOORDINACE POHYBŮ Obsahují rosolovitou kapalinu a ve stěnách smyslové buňky. V kapalině jsou krystalky uhličitanu vápenatého, které dráždí smyslové buňky při změně pohybu hlavy. Vzruchy z kanálků a váčků vedou nervy do mozečku, kde je centrum rovnováhy a koordinace pohybů.

UCHO

POHYB VLÁSKOVÝCH BUNĚK PŘI POHYBU

VNITŘNÍ UCHO

IMPLANTÁTY

NOVÉ MOŽNOSTI

ZDROJE http://www.denik.cz/z_domova/lekar-v-brne-voperoval-hluche-divce-implantat-do-obou-usi-20140730.html https://www.google.cz/search?q=u%C5%A1n%C3%AD+implant%C3%A1ty+foto&biw=1821&bih=857&tbm=isch&imgil=kZGfooUqbDPmKM%253A%253B2vDNuj1FgJOrnM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.audionika.cz%25252Fmedel%25252Fstranka%25252Fhybridni-system-duet-2&source=iu&usg=__FUzz_AO41uJPffRERyn76VxVNg0%3D&sa=X&ei=drj8U7KMIsnXyQOxgYKgBQ&ved=0CCsQ9QEwAg&dur=2