Řízení zaměstnanců.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k výkonu povolání
Advertisements

Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Povolání, zaměstnání, práce
Specializační vzdělávací program
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb. , ve znění z. č. 585/2006 Sb
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření18.
Pracovní doba a doby odpočinku ZS
Obsah: pracovní doba a možnosti její efektivní úpravy z hlediska potřeb zaměstnavatele překážky v práci (na straně zaměstnavatele) ukončování pracovněprávního.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb. , ve znění z. č. 585/2006 Sb
Moderní personalistika DS 2009/ Flexibilní formy zaměstnávání flexibilita jako heslo dne minimalizace mzdových nákladů rozpor mezi požadavkem.
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb. , ve znění z. č. 585/2006 Sb
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
PRACOVNÍ PRÁVO Péče o zaměstnance JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
P OBÍDKOVÉ SLOŽKY, PŘÍPLATKY. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1268Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pobídkové složky,
Jak správně vést evidenci pracovní doby
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb., ve znění z. č. 585/2006 Sb., 181/2007 Sb., 261/2007 Sb., 296/2007 Sb., 362/2007 Sb., nálezem ÚS 116/2008 Sb., 121/2008.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Pracovní právo. obecně právo na práci a svobodnou volbu povolání zakotveno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
 Kdo reprezentuje zaměstnavatele?  Jednatel  Vedoucí (dle vnitřních předpisů)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
PRACOVNÍ DOBA VY_32_INOVACE_2_1_5 PRACOVNÍ DOBA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední odborná.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Pracovní právo.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Pracovně právní vztahy
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních od
Název vzdělávacího materiálu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Pracovněprávní problematika v pečovatelských službách Praha,
Digitální učební materiál
Základy pracovního práva Přednáška č. 5: Pracovní doba, doby odpočinku Dovolená Odměňování Překážky v práci.
Transkript prezentace:

Řízení zaměstnanců

Pokyny Zaměstnavatele Kdo reprezentuje zaměstnavatele? Jednatel Vedoucí (dle vnitřních předpisů)

Vnitřní normy Normy předpokládané zákonem u veřejných zaměstnavatelů Soukromý zaměstnavatel Sjednaný ve smlouvě Nebo forma písemného pokynu

Vnitřní předpis Zakazuje se, aby vnitřní předpis ukládal zaměstnanci povinnosti nebo zkracoval jeho práva stanovená tímto zákonem. Musí být vydán písemně, nesmí být v rozporu s právními předpisy ani být vydán se zpětnou účinností, jinak je zcela nebo v dotčené části neplatný. Zpravidla na dobu určitou, nejméně však na dobu 1 roku; Vnitřní předpis je závazný pro zaměstnavatele a pro všechny jeho zaměstnance. Povinen zaměstnance seznámit s vydáním, změnou nebo zrušením vnitřního předpisu nejpozději do 15 dnů. Vnitřní předpis musí být všem zaměstnancům zaměstnavatele přístupný. Zaměstnavatel je povinen uschovat vnitřní předpis po dobu 10 let ode dne ukončení doby jeho platnosti.

Pracovní řád zvláštním druhem vnitřního předpisu; rozvádí povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance vyplývající z pracovněprávních vztahů.

Osobní spis Zaměstnavatel je oprávněn vést osobní spis zaměstnance.  Zaměstnanec má právo nahlížet do svého osobního spisu, činit si z něho výpisky a pořizovat si stejnopisy dokladů v něm obsažených, a to na náklady zaměstnavatele.

Time management

Pojmy Pracovní doba Doba odpočinku Práce přesčas Směna  pracovní pohotovostí doba  noční práce

Pracovní doba Kolik hodin týdně Běžně 40 hodin třísměnným a nepřetržitým pracovním režimem 37,5 hodiny týdně, s dvousměnným pracovním režimem 38,75 hodiny týdně. Kratší musí být sjednána Pružné rozvržení

Přestávka a doba odpočinku v rámci směny nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce  Doba odpočinku Mezi 2 směnami alespoň 11 hodin může být zkrácen až na 8 hodin během 24 hodin  nepřetržitý odpočinek v týdnu v trvání alespoň 35 hodin.

Dny pracovního klidu Práci ve dnech pracovního klidu může zaměstnavatel nařídit jen výjimečně. Neplatí u práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,

Práce přesčas Práci přesčas je možné konat jen výjimečně. Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.

PřesČasy ve zdravotnictví Další dohodnutá práce přesčas zaměstnanců ve zdravotnictví nesmí přesáhnout v průměru 8 hodin týdně, a v případě zaměstnanců poskytovatele zdravotnické záchranné služby v průměru 12 hodin týdně, v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích; jen kolektivní smlouva může toto období vymezit na nejvýše 52 týdnů po sobě jdoucích.

Dohoda o další dohodnuté práci přesčas a) musí být sjednána písemně, b) nesmí být sjednána v prvních 12 týdnech ode dne vzniku pracovního poměru, c) nesmí být sjednána na dobu delší než 52 týdnů d) může být okamžitě zrušena, a to i bez udání důvodu v období 12 týdnů od sjednání; e) může být vypovězena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu;

Noční práce (1) Délka směny zaměstnance pracujícího v noci nesmí překročit 8 hodin v rámci 24 hodin po sobě jdoucích; není-li to z provozních důvodů možné, je zaměstnavatel povinen rozvrhnout stanovenou týdenní pracovní dobu tak, aby průměrná délka směny nepřekročila 8 hodin v období nejdéle 26 týdnů po sobě jdoucích, přičemž při výpočtu průměrné délky směny zaměstnance pracujícího v noci se vychází z pětidenního pracovního týdne.

Noční práce Změstnavatel je povinen zajistit, aby zaměstnanec pracující v noci byl vyšetřen poskytovatelem pracovnělékařských služeb a) před zařazením na noční práci, b) pravidelně podle potřeby, nejméně však jednou ročně, c) kdykoliv během zařazení na noční práci, pokud o to zaměstnanec požádá.

Pracovní cesta

časově omezené vyslání zaměstnance k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním. 

Náhrady Jízdní výdaje Stravné (vyhláškou 67-160) Výdaje za ubytování Nutné vedlejší výdaje

Alternativní formy pracovní doby

Pružné rozvržení pracovní doby Základní pracovní doba Volitelná pracovní doba

Konto pracovní doby smí zavést jen kolektivní smlouva Účet pracovní doby Účet mezd zaměstnance

Příplatky Přesčas Svátek Noční práce mzda plus 25 procent Alternativně náhradní volno Lze mzdu sjednat s přihlédnutím k práci přesč. Svátek Náhradní volno nebo obvyklá mzda navíc Noční práce příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku

Příplatky práce ve ztíženém pracovním prostředí Příplatek nejméně 10 procent min. mzdy práce v sobotu a v neděli dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku

DOvolená Určuje zaměstnavatel Podle předem stanoveného rozvrhu 14 dnů předem za dobu čerpání dovolené přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku

Překážky v práci

PřeKážky Pracovní neschopnost Mateřská, rodičovská Na straně zaměstnance Na straně zaměstnavatele Pracovní neschopnost Mateřská, rodičovská Ošetřování člena domácnosti Jiné důležité překážky v práci Výkon veřejné funkce Výkon občanské povinnosti Branná povinnost Prostoj (náhrada 80 procent) Povětrnostné vlivy (náhrada 60 procent) PřeKážky

Jiné důležité překážky v práci Vyšetření nebo ošetření Pracovnělékařská prohlídka, vyšetření nebo očkování související s výkonem práce Přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků Svatba Narození dítěte Úmrtí (manžel, dítě), pohřeb kolegy Doprovod do zdrav. zařízení Přestěhování Vyhledání nového zaměstnání

VzdĚlávání pracovníků ve zdravotnictví

Základní právní předpisy 95/2004 – Lékaři, Zubaři, Farmaceuti 96/2004 – Nelékařští ZP

Zdravotnické povolání  zdravotnickým povoláním souhrn činností při poskytování zdravotní péče podle tohoto zákona, zejména ošetřovatelské péče, péče v porodní asistenci, preventivní péče, diagnostické péče, léčebné péče, léčebně rehabilitační péče, neodkladné péče, anesteziologicko-resuscitační péče, posudkové péče a dispenzární péče,

Odborná způsobilost k výkonu povolání zdravotního laboranta a) akreditovaného zdravotnického bakalářského studijního oboru pro přípravu zdravotních laborantů, b) nejméně tříletého studia v oboru diplomovaný zdravotní laborant na vyšších zdravotnických školách, c) akreditovaného bakalářského studijního oboru přírodovědného zaměření nebo nejméně tříletého studia v oborech přírodovědného zaměření na vyšších odborných školách a akreditovaného kvalifikačního kurzu laboratorní metody, d) akreditovaného bakalářského studijního oboru přírodovědného, elektrotechnického nebo matematicko-fyzikálního zaměření a akreditovaného kvalifikačního kurzu laboratorní metody v ochraně a podpoře veřejného zdraví nebo nejméně tříletého studia v oborech přírodovědného nebo elektrotechnického zaměření na vyšších odborných školách a akreditovaného kvalifikačního kurzu laboratorní metody v ochraně a podpoře veřejného zdraví, nebo e) střední zdravotnické školy v oboru zdravotní laborant, pokud bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději ve školním roce 2004/2005.

Odborná způsobilost k výkonu povolání zdravotního laboranta 2) Zdravotní laborant, který získal odbornou způsobilost podle odstavce 1 písm. e), může vykonávat své povolání bez odborného dohledu až po 3 letech výkonu povolání zdravotního laboranta. Do té doby musí vykonávat své povolání pouze pod odborným dohledem. (3) Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování a měření složek životních a pracovních podmínek v rámci ochrany veřejného zdraví ve spolupráci s lékařem a odborným pracovníkem v laboratorních metodách.

Vzdělávací program obor specializačního vzdělávání akreditovaný kvalifikační kurz  certifikovaný kurz

Specializovaná způsobilost Vzdělávací program specializačního vzdělávání rese skládá z modulů. Rezidenční místo Vzdělávací program  Atestační zkouška

Přeshraniční spolupráce Možnost uznat celý program i jeho část v zahraničí Zpravidla nutnost jazykové zkoušky

Kvalifikační dohoda (1) Uzavře-li zaměstnavatel se zaměstnancem v souvislosti se zvyšováním kvalifikace kvalifikační dohodu, je její součástí zejména závazek zaměstnavatele umožnit zaměstnanci zvýšení kvalifikace a závazek zaměstnance setrvat u zaměstnavatele v zaměstnání po sjednanou dobu, nejdéle však po dobu 5 let, nebo uhradit zaměstnavateli náklady spojené se zvýšením kvalifikace, které zaměstnavatel na zvýšení kvalifikace zaměstnance vynaložil, a to i tehdy, když zaměstnanec skončí pracovní poměr před zvýšením kvalifikace. Závazek zaměstnance k setrvání v zaměstnání začíná od zvýšení kvalifikace.

Zvyšování kvalifikace Nejsou-li dohodnuta nebo stanovena vyšší nebo další práva, přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele při zvyšování kvalifikace pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku a) v nezbytně nutném rozsahu k účasti na vyučování, výuce nebo školení, b) 2 pracovní dny na přípravu a vykonání každé zkoušky, c) 5 pracovních dnů na přípravu a vykonání závěrečné zkoušky, maturitní zkoušky nebo absolutoria, d) 10 pracovních dnů na vypracování a obhajobu absolventské práce, bakalářské práce, diplomové práce,, e) 40 pracovních dnů na přípravu a vykonání státní závěrečné zkoušky, státní rigorózní zkoušky v oblasti lékařství, veterinárního lékařství a hygieny a státní doktorské zkoušky.