Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Advertisements

OBEZITA.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Civilizační choroby a výživa
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dietní režim při hypoglykémii
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Celiakie a další nemoci vyžadující dietu ve školním stravování
Potraviny rostlinného původu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Jan Dvořák SPŠE Božetěchova 3 1.L
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Cukrovka Diabetes mellitus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Nutriční strategie v prevenci DM
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
Potraviny pro zvláštní výživu
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
DIABETES MELLITUS A SPORT ILUSTRACE K PŘEDNÁŠCE Jan Novotný
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
UČÍTE DÍTĚ S DIABETEM? Přinášíme Vám pár základních informací, které Vám pomůžou. NEBOJTE SE!
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_24 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Cukrovka Anotace Žáci si pomocí.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CELIAKIE bezlepková strava
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DM - komplikace.
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Transkript prezentace:

Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy) 10.4.2014 Diabetes mellitus a celiakie (edukační materiál pro pedagogy) Vypracovala: Veronika Vlčková

Diabetes mellitus Slovo diabetes pochází z řečtiny a znamená plynout či odtékat. Slovo mellitus pochází z latiny a v překladu znamená sladký. Název zřejmě vychází z faktu, že moč neléčených diabetiků, kterou vylučují v nadměrném množství, má sladkou chuť, tedy obsahuje glukózu. Diabetes mellitus (též cukrovka) je skupina metabolických poruch, které jsou charakterizovány chronicky zvýšenou hladinou cukru v krvi, hyperglykemií, která je způsobena nedostačujícím působením inzulinu. Diabetes mellitus lze dělit do dvou základních skupin (diabetes mellitus I. typu, diabetes mellitus II. typu).

Diabetes mellitus I. typu Tento typ cukrovky se objevuje nejčastěji u dětí a adolescentů. Diabetes mellitus I. typu je nutné léčit inzulinem. Inzulin je hormon, který se vytváří ve slinivce břišní, jeho hlavní funkcí je snižování hladiny krevního cukru (glykemie). Inzulin je nutné aplikovat diabetikovi injekčně. Aplikaci je možné rozdělit do dvou skupin (inzulinová pera, inzulinová pumpa).

Aplikace inzulinu – inzulinová pera Inzulinová pera jsou pomůcky pro aplikování inzulinu do podkoží. Do speciálních per se vkládá tzv. cartrige s inzulinem, která slouží jako zásobník, proto se pera nemusí před každou aplikací inzulinu plnit. Při léčbě cukrovky inzulinovými pery je velice důležité, aby byly dávky inzulinu aplikovány v přesných intervalech a každý den ve stejnou dobu. Zpravidla 3x denně se před hlavními jídly aplikuje tzv. krátkodobý inzulin, 1x denně na noční dobu spánku se aplikuje tzv. dlouhodobý inzulin. Po aplikaci krátkodobého inzulinu těmito pery je nutné počkat přibližně 20 minut, než začne inzulin působit, potom se smí diabetik najíst. Inzulinová pera Aplikace inzulinu

Aplikace inzulinu – inzulinová pumpa Inzulinová pumpa je přístroj o velikosti mobilního telefonu a slouží diabetikům k dodávce inzulinu. Pumpu musí mít diabetik zavedenou neustále v podkoží infuzním setem. Tento set je nutné každé tři dny vyměňovat. Inzulinová pumpa je naprogramovaná tak, že neustále dodává diabetikovi inzulin v dávkách, které naordinoval lékař, tzv. bazální dávka. Před hlavními jídly si diabetik aplikuje pomocí inzulinové pumpy další naordinované dávky inzulinu, tzv. bolusy. Inzulinová pumpa umožňuje uvolnění diabetického režimu. Inzulinová pumpa Infuzní set Zavedení infuzního setu

Hypoglykemie a hyperglykemie Hypoglykemie je snížená hladina krevního cukru. Tento stav může být pro diabetika velmi nebezpečný. Při hypoglykemii může dojít k diabetickému kómatu, v tomto případě je nutná pomoc lékaře. Při mírnějších hypoglykemiích je důležité, aby postižený vstřebal co nejrychleji několik kostek cukru, aby se hladina cukru v krvi vyrovnala zpět do normální hodnoty. Mezi příznaky hypoglykemie patří pocit hladu, třes rukou, pocení, slabost, porucha koordinace, rozmazané vidění. Hyperglykemie není pro diabetika nebezpečná, pokud se vyskytuje zřídka. Mezi příznaky může patřit žízeň, časté močení, ospalost, celková slabost, sucho v ústech, bolesti hlavy, rychlý puls, svědění, zarudnutí kůže. V tomto případě je první pomocí aplikace inzulinu.

Glukometr Glukometr je přístroj určený k měření glykemie, který vlastní každý diabetik I. typu. Tento přístroj umožňuje zjištění aktuálního stavu diabetika a napomáhá k lepší kompenzaci diabetu. Glukometr Měření glykemie

Diabetes mellitus II. typu Tento typ cukrovky je u dětí neobvyklý, ale přesto se u nich objevuje. Diabetes mellitus II. typu je primárně způsoben přejídáním, špatnou skladbou jídelníčku a nízkou fyzickou aktivitou. Děti, u kterých je tento typ cukrovky diagnostikován, mají vyšší i BMI (Body mass index). V tomto případě není při léčbě nutná aplikace inzulinu. Léčba představuje hlavně diabetickou dietu, případně perorální antidiabetika.

Dieta při onemocnění diabetes mellitus Dieta, kterou musí pacienti trpící cukrovkou dodržovat, je vázaná hlavně na množství sacharidů v potravinách. Mezi další zásady diabetické diety patří rozdělení počtu sacharidů v každodenním stravování do 3 – 6 dávek. Při dietě je vhodné dostatečně omezit sladké potraviny, a naopak jíst hodně zeleniny, která obsahuje jen velmi málo sacharidů. Též by se měl zvýšit příjem tekutin, minimálně 1,5 – 2 litry denně. Při tomto typu diety se sacharidy rozpočítávají na takzvané výměnné (chlebové) jednotky, přičemž jedna výměnná jednotka obsahuje 12 g sacharidů.

Výměnné jednotky- pečivo, těstoviny, brambory, polévky

Výměnné jednotky- mléčné výrobky, ořechy, sladkosti

Výměnné jednotky- ovoce

Výměnné jednotky- zelenina, ovocné a zeleninové šťávy

Celiakie Výraz celiakie pochází z řeckého slova koiliakos, což v překladu znamená, „trpící na střeva“. Celiakie postihuje člověka převážně v dětském věku. Jedná se o chronické onemocnění, které postihuje trávicí ústrojí, a to působením lepku, který je přítomen v různých obilovinách. Lepek, též gluten, působí toxicky v tenkém střevě a tím vyvolává příznaky celiakie.

Příznaky celiakie K celkovým příznakům celiakie patří u dětí nepřibírání na váze, zpomalený růst, apatie, častá únava a neklid, mastná a zapáchající stolice, která obsahuje nestrávené zbytky potravy. Dále taky bolesti hlavy, migréna, porucha hybnosti a koordinace, atopický ekzém a afty. Atopický ekzém Afty

Dieta při onemocnění celiakie Bezlepkové dieta je hlavní součástí léčby celiakie. Jde o vyřazení lepku z potravy. Lepek neboli gluten bývá obsažen v zrnech některých obilovin, jako například v žitu, pšenici, ječmeni a ovsu. K vyvolání příznaků celiakie stačí jen velice malé množství lepku. Zpočátku je vhodné vynechání sacharózy a mléčných výrobků.

Potraviny nevhodné ke konzumaci při onemocnění celiakie Pšenice (pšeničné mouky, krupice, pšeničné vločky, atd.) Ječmen (ječná mouka, kroupy, ječný slad, atd.) Oves (ovesná mouka, ovesné vločky, atd.) Žito (žitná mouka, Melta, atd.) Pečivo, pokud není přímo označené za bezlepkové Kávoviny, pivo a destiláty Kupovaná dochucovadla (kečup, tatarská omáčka, majonéza) Zmrzlina, plněné čokolády, tyčinky Ovocné přesnídávky, hotová zeleninová jídla (sterilovaná, zmrazená, atd.) Uzeniny (salámy, klobásy, párky, masové konzervy) Smažená jídla

Potraviny vhodné ke konzumaci při onemocnění celiakie Rýže Kukuřice Brambory Sója (ne sojová masa, mohou obsahovat přísady z obilovin) Jáhly Pohanka Luštěniny Ořechy a semena Bylinné čaje a zrnková káva Kravské a kozí mléko Ovoce, zelenina Rostlinné tuky, sladidla

Použité zdroje ANDĚL, M.: Život s cukrovkou. GradaPublishing; Praha, 1996. ISBN 80-7169-087-2 BARTÁŠKOVÁ, Dagmar a Olga MENGEROVÁ. Cukrovka: dieta a rady lékaře. vyd. 1. Čestlice: MedicaPublishing, 2008, 179 s. Dieta. ISBN 978-808-5936-605. ČERVENKOVÁ, Renata. Celiakie. 1. vyd. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-726-2425-3. EDELSBERGER., T. Encyklopedie pro diabetiky. Praha: Maxdorf, 2009, 319 s. ISBN 978-807- 3451-899. FLAWS, Bob. Dětské zdraví a tradiční čínská medicína: průvodce rodičů při péči a prevenci bežných [sic] dětských chorob. Praha: Anahita, 2011. ISBN 978-80-904775-3-7 HALUZÍK, Martin. Praktická léčba diabetu. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-802-0428-806. HNÁTEK, J. a kolektiv. Výživa a stravování dětí předškolního věku: společné stravování v mateřských školách a doplňkové stravování doma; jídelní lístky a receptury. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1961, 254 s. ISBN 000677958.

Použité zdroje HORKÁ, Martina. Koincidence diabetu mellitu 1. typu a celiakie. 2010. ISBN 000646786. HRACHOVINOVÁ, T., JIRKOVSKÁ, A. Psychosociální problémy a psychopatologické stavy u diabetiků. In Praktická diabetologie. Maxdorf; Praha, 1996. ISBN 80-85800-31-4 ISPAD ConsensusGuidelines 2006-2009: Moderní dětská diabetologie. 1. české vyd. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-807-2626-243. JODL, Jiří. Dieta bezlepková při celiakii u dětí. Vyd. 1. Praha: Avicenum, 1989. ISBN 000725307. KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie: dieta bezlepková. Čestlice: P. Momčilová, 120 s. Dieta. ISBN 80-901-1376-1. KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění slinivky břišní: dieta a rady lékaře. Čestlice: P. Momčilová, c1996. Dieta. ISBN 80-859-3611-9. KOPECKÝ, A.: Cukrovka dětí a mladistvých. Avicenum; Praha, 1986. ISBN 08- 019-86

Použité zdroje MATĚJČEK, Z.: Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. H & H; Jinočany, 2001. ISBN 80-80-86022-92-7   NEUMANN, David. Léčba diabetu inzulinovou pumpou u dětí krok za krokem: -- nejen pro rodiče a edukační sestry. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2011, 138 s. ISBN 978-802-0424-808. ŠTECHOVÁ, Kateřina, Jindra PERUŠIČOVÁ. Diabetes mellitus 1. typu. Praha: Maxdorf, 2014, 136 s. Současná diabetologie. ISBN 978-807-3453-770. VRÁNOVÁ, Dagmar. Chronická onemocnění a doporučená výživová opatření: dieta bezlepková. 1. české vyd. Olomouc: ANAG, 2013, 183 s. Dieta. ISBN 9788072637881. PLÁNOVÁNÍ TĚHOTENSTVÍ. PLÁNOVÁNÍ TĚHOTENSTVÍ: Jak může inzulínová pumpa pomoci během těhotenství [online]. © 2013 [cit. 2014-04- 18]. Dostupné z: http://www.medtronic- diabetes.cz/pribehypacientu/inzulinova-pumpa-mozne-reseni.html-1

Použité zdroje File:Inzulínová pera.jpg - Wikimedia Commons. File:Inzulínová pera.jpg - Wikimedia Commons [online]. 2007 [cit. 2014-04-18]. Dostupné z:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Inzul%C3%ADno v%C3%A1_pera.jpg Medatron - diabetologie. Medatron - diabetologie [online]. 2012 [cit. 2014-04-18]. Dostupné z: http://www.medatron.cz/produkty/inf-sety/ultraflex/ File:Insulin Application.jpg - Wikimedia Commons. File:Insulin Application.jpg - Wikimedia Commons [online]. 2007 [cit. 2014-04-18]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Insulin_Applicat ion.jpg Výměnné jednotky. Výměnné jednotky [online]. 2014 [cit. 2014-04-18]. Dostupné z: http://www.lecbacukrovky.cz/vymenne-jednotky-zelenina- ovocne-zeleninove-stavy