Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Advertisements

(Odocoileus virginianus)
Vydra říční ve střední Evropě
Lesní obratlovci – savci
Kočka domácí Felis Catus.
Šelmy (Carnivora).
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Řád šelmy - čeleď lasicovití
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Lasicovité šelmy.
Projekt,,Sedmero krkavců,,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_495_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Po stopách ohrožených zvířat
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Trénink v určování savců ČR
Ještěrky.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KUNOVITÉ ŠELMY.
Lasicovití Skunkovití
Pyšný jako páv.
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Šelmy MEDVĚDOVITÉ Autor: Tereza Štrinclová.
Psovité šelmy.
Lasicovití (Mustelidae).
Psovité šelmy By: Petr West.
Název projektu: Živá příroda ve škole
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
PANDA VELKÁ Panda velká se svou černobíle zbarvenou srstí s charakteristickým vzorem je jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY - NÁSOBENÍ MIMO OBOR NÁSOBILEK VYPÁTREJ PODLE INFORMACÍ A OBRÁZKU UKRYTÉ ZVÍŘE. VYBER SI LIBOVOLNÉ POLÍČKO. VYPOČÍTEJ PŘÍKLAD A.
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Albatool Abbas Ali Jahaf. Panda červená je šelma rozšířená v Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Živočichové u vody 3. ročník.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
HMYZOŽRAVCI VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.08
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Savci – lasicovité šelmy
Název projektu: Živá příroda ve škole
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
PLACENTÁLOVÉ ŠELMY LASICOVITÉ.
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

Lasicovití M.Filip

Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora) Čeleď lasicovití (Mustelidae)

Výskyt Lasicovití se vyskytují na celém světě s vyjímkou Nového Zélandu, Austrálie, Grónska a Antarktidy.

Charakteristika Jsou to nejmenší šelmy Mají protáhlé štíhlé tělo Nezatažitelné drápy Krátké nohy, ohebná páteř Jsou to masožravci a všežravci V blízkosti řitního otvoru jim ústí pachové žlázy

Zástupci Jezevec lesní Lasice kolčava Lasice hranostaj Tchoř tmavý Fretka domácí Vydra říční Norek evropský Skunk pruhovaný Rosomák sibiřský

Jezevec lesní Největší lasicovitá šelma Nerovnoměrný výskyt v CZ a SK Ploskochodec (našlapuje na celá, lysá chodidla) Na hlavě má bílou srst s černými pruhy přes oči Bydlí v norách Upadá do zimního spánku, několikrát za zimu se však probudí a vylézá ven Noční lovec (drobná zvířata, hmyz a rostliny)

Jezevec probuzený ze zimního spánku

Lasice kolčava Rozšíření: Evropa kromě Irska a Islandu Velikost těla je různorodá, samička je ale vždy menší Samotářský život V zajetí se dožívá okolo 10 let, v přírodě 2-3 roky Potrava: Myši, hraboši, hmyz, ptáci a žáby V jednom vrhu je obvykle 3-7 mláďat Barva kožichu se jí mění v závislosti na roční období

Opuštěné mládě

Tchoř tmavý O něco menší než kuna skalní Noční lovec (myši, křečci, žáby) Chrání se a značkuje páchnoucí tekutinou, kterou vylučuje z pachové žlázy, kterou má pod kořenem ocasu Umí dobře plavat a šplhat

ZVUK TCHOŘE

Fretka domácí Byla domestikována z tchoře tmavého Jediná domestikovaná lasicovitá šelma ( se psem a kočkou jsou jediné domestikované šelmy) Není schopna sama žít v přírodě Fretky mají špatně vyvinutý zrak, který je kompenzován dobrým sluchem a čichem.

Tchoř x Fretka TchořFretka Se stoprocentní jistotou lze tchoře evropského od tchořovité fretky rozeznat pouze dle DNA. Jen ten, kdo se dost dobře setká jak s tchořem, tak s fretkou může odhadovat. Ani veterinář si nemusí být jistý.

Vydra říční Jako jediná lasicovitá šelma je dokonale přizpůsobena životu ve vodě Protáhlé válcovité tělo klade ve vodě menší odpor Srst je hustá a stále mastná- kvůli vodě Ocas tvoří 50% délky těla – slouží jako kormidlo

Norek evropský V Česku vyhynul v 19. stol. Nyní žije v části Španělska, Rumunska, Ukrajiny, Estonska a Ruska. Má čokoládově hnědou srst s bílou tlamou a čenichem. Častější je jeho příbuzný Norek Americký. Norek je z důvodu lovení pro jeho kožich na seznamu kriticky ohrožených zvířat ohrožených zvířat.

Zpracovárna norčích kožichů V této zpracovárně norčích kožichů je zásadní jen to, aby byl kožich. Pro lidi odsud už je jedno co bude s těly. Prý se tam jen jednou za týden odvezou aby to tam nesmrdělo.

Skunk pruhovaný Smradlavý výměšek je schopný stříknout až na vzdálenost 3,5 m Samice běžně rodí 5-6 mláďat Skunk pruhovaný je masožravec, který se živí převážně velkými druhy hmyzu a malými savci. Příležitostně nepohrdne ani mršinami, spadaným ovocem, oříšky a vajíčky ptáků hnízdících na zemi.

Rosomák sibiřský Největší lasicovitá šelma Rosomák znamená v angličtině wolverine, což je mimojiné postava ze stejnojmenného filmu, inspirovaná tímto zvířetem, protože je rosomák se svými 25 kg ulovit dospělého losa.

OTÁZKY-SOUTEŽ 1. Kde se nachází ústí pachové žlázy tchoře??? 2. Napiš alespoň 3 místa na zemi, kde se lasicovití nevyskytují. 3. Co znamená, když je zvíře ploskochodec??? 4. Jak se jmenuje lasicovitá šelma, která sdílí s lasicí kolčavou rodové jméno??? 5. Napište 2 a více věcí, které jsou charakteristické pro Lasicovité.

OTÁZKY-ODPOVĚDI 1. Pod kořenem ocasu. 2. Grónsko, Antarktida, N. Zéland a Austrálie. 3. Že našlapuje na celá, lysá chodidla. 4. Lasice HRANOSTAJ 5. nejmenší šelmy, protáhlé štíhlé tělo, krátké nohy, ohebná páteř Jsou to masožravci a všežravci. V blízkosti řitního otvoru jim ústí pachové žlázy