RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A PLASTŮ STŘÍHÁNÍ Luděk Protivínský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Žák nesmí používat žádné elektrické nástroje!!! T aktéž i elektrickou vrtačku !!!! Při nedodržování bezpečnostních předpisů, d ochází při nesprávném postupu.
Stříhání Tomasz Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomasz Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Úhlové brusky Vypracoval: Lukáš Karlík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pracovní činnosti - 6. ročník
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Dřevěná zednická koza CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_17
Strojní obrábění dřeva a dřevních materiálů
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
EU_52_sada 1_01_ZPM_Bezpečnost ve školní kuchyni_Lich
Technika svařování VY_32_INOVACE_16_323
KALENDÁŘ.
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Novotný Pavel Název:
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE
Elektromotor a jeho využití
VY_32_INOVACE_10_Malování Windows I.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Rovnání a ohýbání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Zpracování drátu I Háček na tabuli
16. Vsazování mosazného drátu do kovu
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
VY_32_INOVACE_10_1_05.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Ruční obrábění plastu II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Pořadí obrázků – domeček
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_30_604
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Registrační číslo projektu
VY_32_INOVACE_648_ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ - VNĚJŠÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Řezání vnějších závitů
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Transkript prezentace:

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A PLASTŮ STŘÍHÁNÍ Luděk Protivínský

ZÁKLADNÍ POPIS Stříhání je beztřískové dělení materiálu, při kterém vnikají z obou stran do materiálu klíny (nože).Materiál je břity nožů stlačován a potom postupně oddělován. Síla, která působí na nože se po nastřihnutí materiálu rozkládá do střižné roviny a materiál má snahu se naklopit. Proto při ručním stříhání použijeme jako protiklad levou ruku, nebo při strojním přidržovač.

ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ Ruční nůžky Pracují na principu dvouramenné páky. Nože jsou prodloužené v držadla, která jsou vzájemně spojeny čepem. Sevření nožů musí být menší než 15˚pro lepší zařezávání nožů. V opačném případě by nože sklouzly. Dle použití je dělíme na PRAVÉ a LEVÉ

NŮŽKY PRAVÉ A LEVÉ Pravé Odpadový stříhaný materiál se odvádí na pravou stranu Levé Odpadový stříhaný materiál se odvádí na levou stranu

POUŽITÍ NŮŽEK Použití záleží na konstrukci nůžek ocelový plech do tloušťky 0,7-1mm tvrdý hliník a měď do 1,5mm měkký hliník do 2,5mm

NŮŽKY ROVNÉ A ZAOBLENÉ rovné – slouží pro stříhání rovných tvarů zaoblené – slouží pro stříhání rádiusů

NŮŽKY VÝSTŘIHOVÉ A ELEKTRICKÉ Výstřihové nůžkyElektrické nůžky Používají se jak pro stříhání rovných, tak i zakřivených tvarů Používají se pro stříhání rovných, tak i zakřivených tvarů

ZÁSADY PŘI STŘÍHÁNÍ Správné zásady při ručním stříhání: Při tvarovém stříhání postupujeme tak, aby na rysku dopadalo světlo a ryska zůstala nezakryta – tzn. ve směru hodinových ručiček. Správné zásady při ručním stříhání: Při vystřihování vnitřních oblouků a otvorů se přebytečný plech odstřihne nahrubo s malým přídavkem na přesné vystřižení- viz obrázek

DRUHY NŮŽEK Strojní nůžky – fyzická síla je nahrazena mechanizmem. Dovolují stříhat materiál o větších tloušťkách. Druhy nůžek: pákové stříháme na nich pásy, profilový a tyčový mat. do tloušťky uvedené na stroji tabulové použití na plechy větších rozměrů ruční elektrické používají se při vystřihování větších délek střihů rovných i tvarových na stabilních i montážních pracovištích.

PÁKOVÉ A TABULOVÉ Pákové Tabulové

BEZPEČNOST PRÁCE dbát na správné držení nůžek nepřibližovat se prsty či jinou částí těla k břitům nůžky jsou určeny pouze pro stříhání plechu nebo na to určené dbát na odkládání nůžek na určené místo odstřižky materiálu neodhazovat na zem ostré hrany u plechu nutno ohranit ruční nůžky se nesmějí upínat do svěráku a na konce jejich rukojeti se nesmí tlouci kladivem při manipulaci s plechy používat rukavice na strojních nůžkách dodržovat bezpečnostní předpisy k tomu určené pořádek na pracovišti a soustředěnost při práci

ZDROJE ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, s. 32