ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační systém krizového řízení kraje
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Základní registry veřejné správy
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Plzeňského a Karlovarského kraje
Relační databáze.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zkušenosti se ZABAGED 1 Zlínský kraj RNDr. Ivo Skrášek, GIS.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Základní registry ve veřejné správě
Seminární práce z předmětu SIPOL
Základní registry ISVS je třeba rozšířit o základní datové báze geodat Václav Čada, Západočeská univerzita, Přírodovědecká fakulta ,
Úvodní studie GIS krajů ČR GIS-K AKČR ISSS 2003 Hradec Králové
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Portál územního plánování v praxi
Interaktivní personální portál
Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN MIDAS Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
1 Národní geoinformační infrastruktura ČR - Program rozvoje v letech , další postup Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
PRACOVNÍ PORADA PRO POŘIZOVATELE ÚPD ÚAP 13. listopadu 2009 ÚAP Mgr. Tomáš Vaško OÚPSŘ KÚLK.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Geografické informační systémy
územního plánování na obcích v roce 2007
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června 2001 č. 612

POSTUP REALIZACE NOVÉ KONCEPCE ÚPP SOUVISÍ především s připravovaným RGI, kde by mělo jít o: –vytvoření podmínek pro tvorbu a integraci GEOGRAFICKÝCH DAT (tj. převod do stejnorodého prostředí) a pro jejich sdílení –stanovení povinnosti (pro všechny subjekty VS) registrovat v RGI svá tématická (specifická) geodata a vést je ve vlastních účelových ISVS (jako součást distribuované soustavy RGI) S POSTUPEM ŘEŠENÍ NGII, kde záleží na: –ochotě nové vlády pokračovat ve S tátní I nformační P olitice –na úspěšnosti expertní skupiny Rady vlády pro SIP, jmenované pro řešení problémů N árodní G eo I nformační I nfrastruktury S POSTUPEM REFORMY VS

Rastrový obrázek posledních „kreslených“ ÚTP z r.1990

Historický vývoj podpory ÚP TECHNOLOGIEMI GIS 1/FÁZE „OBJEVITELSKÁ” období spolupráce („GISáků“ s „Územáky“) nutné pro vytvoření forem snadnější archivace, vyhledávání nebo snadnějších úprav výkresů, které se postupně stávaly součástí informačních systémů 2/FÁZE „SBĚRATELSKÁ” období snah o získání cizích dat do vlastního GIS  problémy, které začíná jinak vnímat uživatel software, řešící otázky ÚP („Územák“) a jinak počítačoví experti a kartografové („GISáci“) 3/ FÁZE „KONFRONTAČNÍ” období střetávání akutní POTŘEBY geodat SPOLEHLIVÝCH (na straně jedné) s DOSTUPNOSTÍ geodat NESPOLEHLIVÝCH (na straně druhé)

Digitální ÚZEMNĚ TECHNICKÉ PODKLADY České republiky ("dÚTP ČR") GEODATA získávána jako kopie z externích originálů zahrnuta ve formě dále nečleněných tříd objektů reálného světa (prvkem dÚTP je proto celá „datová vrstva“) METADATA vytvářena obtížným průzkumem FA ČVUT ověřována (resp. „verifikována“ při aktualizacích) u externích subjektů, odpovídajících za obsah originální „datové vrstvy“ geodat

HLAVNÍ CÍL RGI zajistit INFORMACE O ÚZEMÍ, GARANTOVANÉ STÁTNÍ SPRÁVOU HLAVNÍ ÚČEL RGI odstranit NEPŘEHLEDNOU SITUACI informací o území a zavést SYSTÉM

Rozvaha o informacích v ÚP

Inspirováno existujícím sytémem MIDAS (MetaInformační DAtabázový Systém) který provozuje CAGI INVENTARIZACE GEODAT

Princip databáze pro generování MAPY ÚPP I - INTEGROVANÁ DATA N - NEINTEGROVANÁ DATA C - CHYBĚJÍCÍ DATA - : DATA NEMAJÍ SMYSL

PRAKTICKÉ PŘÍNOSY RGI pro (nejen) územní plánování 1/ SPOLEHLIVOST geografických dat –inventarizace (později registrace) geografických dat podá úplný přehled o dosažitelných podkladech ÚP –garantovaná data = autorizovaná orgánem státní správy –aktualizace dat bude zajištěna zákonem o RGI –data integrovaná do sdíleného topografického prostředí (předpokládá se ZABAGED) umožní provádění skutečných analýz na PC 2/ ÚSPORA NÁKLADŮ obcí na průzkumy a rozbory pro ÚPD –ÚPP v měřítku 1: rozsah P a R nepochybně sníží, ale nenahradí (nutnost došetřit konkrétní území zůstane) –inventarizace (později registrace) geografických dat omezí (a později úplně vyloučí) jejich duplicitní tvorbu