Včela medonosná Prvouka, 2. třída.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s blanokřídlým hmyzem Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola,
Způsob života a dorozumívání včely medonosné
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Hmyz v sadech a zahradách
Včela medonosná Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VY_32_INOVACE_Př.5.05_Včela medonosná-prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
VČELAŘSKÝ KROUŽEK MLÁDEŽE Chřibští včelaříci schůzka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_19_Včela medonosná Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Prezenovela o tom jak Meluzíňata ke svíčkařství přišla … a co se dělo dál  na začátku toho všeho byla včela  pilná, pracovitá a neúnavná – prostě příkladná.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Včelařský kroužek při ZŠ a MŠ VŠETATY
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz.
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
Bezobratlí v sadech a zahradách
Volně žijící zvířata III bezobratlí
Včela Medonosná Kristýna Kavková 8. Ročník 2010 Přírodopis
ZVÍŘÁTKA DVORKU – VČELY
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Dorozumívání.
Pozorně si přečtěte text
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Společenstvo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_196.
Včela medonosná Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Živočichové našich polí Hmyz 4. ročník
Včelí produkty, jejich získávání a využití
Včela medonosná Apis mellifera L.
VČELA MEDONOSNÁ.
ŽIVOT VČEL Autor: Bronislav Šenkeřík
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela opakování.
Blanokřídlý hmyz v sadech a ovocných zahradách.
Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka.
Život na louce – Včely TÝDEN U PŘEDŠKOLÁKŮ
Matka Rozvinuté Vaječníky Nerozvinuté Vaječníky Dělnice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s běžnými druhy hmyzu, vyskytujícími.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_ 4.ročník_ 17_Včela medonosná Autor : Jiří Martínek, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : listopad 2011.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_17_03C_Blankřídlí hmyz Téma: Bezobratlí.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Anotace – Včely   Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, schopnosti shrnout důležité.
Včela medonosná Vytvořil: Jiří Burda
ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
ZŠ a MŠ Nedašov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
VČELA MEDONOSNÁ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Zvířata v lese – mravenec lesní
VY_32_INOVACE_09 09 Ze života včel autor: Mgr. Jana Kobylková
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Včely Jan Bureš.
Vypracovala: Beáta Tupá
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk,
Není včela jako včela. V červnu prvňáčci ze školní družiny navštívili ve Východočeském muzeu výstavu Včely za všech ú(h)lů. Dozvěděli se množství informací.
Transkript prezentace:

Včela medonosná Prvouka, 2. třída

a chtěla bych vám vyprávět o životě nás, včel. Ahoj, jsem včelka Mája a chtěla bych vám vyprávět o životě nás, včel.

Včela medonosná patří k nejpilnějšímu hmyzu žije ve velkých společenstvech v úlu může být až 50 000 včel

Podívej se, jak vypadá tělo včelky.

Význam včel - opylování rostlin Včely při sběru pylu přenáší mezi květy pyl, který je nutný pro růst plodů na stromech.

Včely žijí v úlech.

Uvnitř máme dřevěné rámečky, do kterých stavíme komůrky z včelího vosku – plástve. V nich jsou vajíčka a med. dřevěný rámeček plástve

Každá včela má v úlu svůj význam. Včelí společenství. V každém úlu žije vždy: dělnice trubec (několik tisíc) (několik stovek) Královna - matka (jen jedna) Každá včela má v úlu svůj význam.

Jsem včelí kluk a řeknu vám, co má kdo v úlu na starosti. Včela - dělnice Dělnice mají na starost stavbu pláství a přinášení pylu. Jsou taky obránkyněmi úlu. Jsem včelí kluk a řeknu vám, co má kdo v úlu na starosti. Královna – matka Kolem královny se slétne včelí roj, který královnu chrání. V úlu snáší vajíčka do pláství. Trubec Ve včelím roji my, včelí kluci, oplodníme královnu. Jinak nemáme na práci už nic.

Včelařovy potřeby: ochranný klobouk léčba varroázy doutnák rozpěrák vařák vosku odvíčkovací vidlička

(lesní, luční, řepkový, lipový) Včelí produkty: Mateří kašička Včelí vosk Propolis Medovina Med (lesní, luční, řepkový, lipový)

Co jste si zapamatovali o včelách? Na čem přenáší včela pyl? ________ Nejvíc známá včela ________ Jsi pilný jako ________ Kolik má včela nohou ________ V úlu žijí královna, trubci a _________ M Á J A VČELKA NA NOHÁCH Sladký včelí produkt ________ Kdo klade vajíčka? ________ Včely žijí v ________ ŠEST DĚLNICE Čím se včela brání? _________ Čím jsou včely užitečné?(rostliny) ________ M E D ÚLU KRÁLOVNA Kolik dělnic je v úlu? ________ Oplodňují královnu ________ V úlu žije jen jedna ________ ŽIHADLEM OPYLUJÍ TRUBCI TISÍCE KRÁLOVNA

Zdroje: http://kbfr.agrobiologie.cz/kbfr/fytocenologie/ – včela http://www.striteznb.cz/?pgid=8&spgid=0&foto_detail=24 – louka http://www.maja11.estranky.cz/clanky/maja-a-jeji-postrehy/--zimni-cas-je-proste-bajecny.html – včelka Mája http://kreacionismus.cz/content/vcela – stavba těla včely http://silhan.com/category/vcelarime/ - úl http://www.mojevcely.eu/news/vcelarska-expozice-hranice-na-morave/ - úl http://vcelari.webnode.cz/album/fotogalerie/vceli-uly-01-resize-jpg/- úl http://mesta.obce.cz/mool-vol/galerie3.asp?id_org=9930&id_fotopary=1447&n=kalendar-ceskych-vcelaru-z-roku-1934 – včely http://www.vcelari.com/cs/matky-a-oddelky.html – včelí kluk http://www.vcelarska-stanice.cz/produkt.php?id=169 včelí kluk2 http://archiv.vlasta.cz/tema-tydne/2011/8/23/clanky/opustila-stary-zivot-vrhla-se-do-pestovani-vcel-ted-ma-za-zlatavy-med-plno-oceneni/ - rámeček úlu http://www.csv-frystak.cz/produkty.html – svíčky + med http://www.prozdravi.cz/bio-materi-kasicka-60-kapsli.html – mateří kašička http://www.allnzproducts.com/dr-bee-propolis-extract-20-25ml-20/- propolis http://www.vk-andalus-shop.com/zlata-medovina-18-p-853.html – medovina http://cartoonytunes.wordpress.com/about/flower-beds/ -kvetiny

http://www. i-creative http://www.i-creative.cz/category/jarni-namety/ - kvetoucí strom http://www.vceliobchod.cz/eshop – úl http://www.inovace.cz/novinky/635-efektivnejsi-internetovy-server-inspirovany-vcelami - včelí plást http://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/vcelarsky-klobouk-se-zavojem – klobouk http://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/vcelarsky-dymak-nem-velky-nerez – dýmák http://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/odvickovaci-nerez-vidlicka-nerez-2x-lomena-20-jehel-profi – vidlička http://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/varak-na-vosk-elektricky-plastova-nadoba – vařák na vosk http://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/images/1/rozperak-nerez-profi-2.jpg –rozpěrák http://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz/images/1/grfin-1-2.jpg –léky pro včely