Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Daniel Braun 22. listopadu 2012, Praha
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
ROP Jihozápad v územním členění Přednášející: Karel Hron.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Pracovní setkání 28. června 2007
ROP JV – informace o novém programovém období
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období

I. Zkušenosti a dosavadní vývoj

Stav čerpání na úrovni NSRR 39,0 66,0 152,4 5,0% 8,4% 19,4% proplacené prostředky příjemcům prostředky kryté Rozhodnutím / Smlouvou o poskytnutí dotace prostředky v podaných žádostech Souhrnný stav čerpání ze SF / FS a národních zdrojů v mld. Kč v Moravskoslezkém kraji k , zdroj: MSC2007

Počet zrekonstruovaných památkových objektů Délka nově vybudovaných nebo rekonstruovaných cyklostezek a cyklotras Délka nových a rekonstruovaných silnic II. a III. třídy Plocha regenerovaného a revitalizovaného území

Zdroj: MSC2007

Stále platí následující potřeby rozvoje českého hospodářství podpora podnikatelského prostředí, zpružnění trhu práce a sociální inkluze, budování dopravní infrastruktury, rozvoj místního potenciálu. Implementační struktura v ČR je rozsáhlá a komplikovaná snížení počtu OP s využitím současného know-how, zúžení věcného zaměření OP. Nastavení měřitelných a agregovatelných indikátorů hodnocení, zda se dosahuje cílů. Legislativní bariéry a oblasti sjednocení poskytování dotací a řešení nesrovnalostí, koordinace kontrol, jasné vymezení odpovědností institucí. Doporučení ze současného období

II. Příprava budoucího období

Důvody odlišného nastavení budoucího období: Prostředky. EU priority. Tematická koncentrace. Důsledky odlišného nastavení: Zvýšení dlouhodobě udržitelné konkurenceschopnosti ČR a prevence sociálního vyčlenění. Základna - celková strategie a priority ČR, zaměření na hlavní problémy. Zdůvodnění: Co se má řešit, jakou ZMĚNU to přinese, jaký CÍL bude dosažen; měřitelné výsledky. (Spolufinancování z národních zdrojů.) Východiska finanční podpory z fondů EU v období 2014 – 2020

Principy pro programové období Princip strategického zaměření a propojování: OP – podpora pouze těch priorit, jež naplňují rozvojové strategie ČR. Princip podpory fungujícího trhu: OP - podpora pouze těch odvětví, kde dochází k selhání trhu. Zvážení formy podpory. Princip podpory kvalitních projektů: Podpora pouze těch projektů, jež budou měřitelně naplňovat stanovené priority a cíle. Princip snadnější přípravy a realizace projektů: Snadnější administrativa pro žadatele a příjemce, elektronizace agend a zjednodušování pravidel.

Partnerská dohoda Stanoví strategii, priority a opatření pro dosahování cílů Evropa Připraven ČR, vyjednán s EK - schválen na základě posouzení a dialogu. Obsah: analýza rozvojových potřeb, finanční prostředky a hlavní očekávané výsledky. Stanoví operační programy. Bude obsahovat závazky ke splnění předběžných podmínek. Bude obsahovat základní parametry výkonnostního rámce. Rozložení operačních programů v Dohodě o partnerství - bude muset odpovídat požadavkům na tematickou koncentraci - minimální podíly. Příprava základního dokumentu pro vyjednávání s EK

Logika priorit ČR pro budoucí období: Jádro = KONKURENCESCHOPNOST Konkurenceschopnost ČR/podniků/institucí/regionů/míst. Vhodná kombinace „měkkých“ a „tvrdých“ intervencí. Vzájemné vazby: Vzdělávání a Trh práce Podpora podnikání a Inovace, výzkum a vývoj Podpůrné funkce - spočívají v: Infrastruktuře Institucích Regionální rozměr intervencí Začleňování Priority na úrovni ČR

Další postup - harmonogram Časové obdobíAktivita 09/2012 – 12/2012Projednávání Společného strategického rámce v Radě EU 09/2012 – 03/2013Příprava návrhu Dohody o partnerství – vyjednávání s Evropskou komisí 09/2012 – 03/2013Příprava návrhů operačních programů (ve vazbě na přípravu Dohody o partnerství) 01/2013 – 12/2013Dopracování návrhů operačních programů a vyjednávání s Evropskou komisí Dopracování Dohody o partnerství – vyjednávání s Evropskou komisí 11/2013 – 12/2013 (předpokládaný termín v závislosti na vývoje jednání Rady EU) Odsouhlasení operačních programů s Evropskou komisí Odsouhlasení Dohody o partnerství – vyjednávání s Evropskou komisí 2014Zahájení realizace operačních programů v programovém období

Optimalizace čerpání z fondů EU: Soubor doporučení ke snížení administrativní zátěže a sjednocení pravidel poskytování dotací. Zjednodušení administrativní náročnosti v procesu čerpání Proces zjednodušení Pravidla pro kontrolu vynakládání veřejných prostředků

Jednotné metodické prostředí Nastavení operačních programů Systém implementace a administrace Legislativní rámec Faktory efektivního systému implementace a administrace

Přínosy : Snížení administrativní zátěže – zjednodušení, zkracování lhůt Jednotné elektronické prostředí – možnost sledování průběhu projektu Funkční kvalitní monitorovací systém Vymahatelnost nastavených pravidel Postupné odstraňování legislativních bariér Jednotné metodické prostředí

Děkuji za pozornost