Počátky polského státu Mgr. Jakub NěmecVY_32_INOVACE_D1r0113.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Počátky českého státu, české knížectví za prvních Přemyslovců.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
Přemyslovci - Boleslav II. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPřemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_14
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Název vzdělávacího materiálu
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_16
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
Počátky uherského státu
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
Mgr. Jindřiška Řehořková
Polsko ve středověku Mgr. Jiří Žilka.
Pražské červnové povstání
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
Opakujeme dějepis na II. stupni
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
le Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název a číslo materiálu:
VY_ 32_ INOVACE _12_10_stěhování národů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název a číslo materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
VELKÁ MORAVA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Procházková Stanislava 2.A
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
V DOBÁCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Seveřané a vikingové Slované
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Revoluce v evropských zemích 1848
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Počátky polského státu Mgr. Jakub NěmecVY_32_INOVACE_D1r0113

kmenySlovanů Polané, Vislané Slezané  V oblasti dnešního Polska se usadily během stěhování národů tři velké kmeny západní větve Slovanů: Polané, Vislané a Slezané. zemědělství a pastevectví  Tyto kmeny vedly spíše hospodářsky laděný život zaměřený na zemědělství a pastevectví. pohanské  Slovanské kmeny žijící na území Polska byly pohanské, velmi časté bylo mnohoženství. Vyznávalo se množství bohů, kteří byli patroni různých činností a přírodních jevů. vlivkatolického křesťanství  Vzhledem k izolovanosti kmenů od jižní Evropy (kde se vyskytovalo křesťanství východního typu) se zde projevil vliv západního, katolického křesťanství.  Doloženy jsou kontakty s Vikingy (sever), Germány (západ) i ostatními slovanskými kmeny (jih a východ), které jsou spíše obchodního rázu.

Piastovců  Prvním, ale pravděpodobně mytickým, vládcem byl, podobně jako v českých zemích, oráč Piast, který zakládá dynastii Piastovců.  Dodnes se historici pídí za důležitostí postavy „oráče“ v dějinách slovanských států. Nejčastější hypotézou je, že tito mytičtí oráči přeorávají zem na hranicích území jejich kmeny, čímž vlastně označují hranice budoucího státu. Oráč je tedy první panovník, který určuje velikost svého území. kníže Měšek  Prvním doloženým panovníkem budoucího polského státu je kníže Měšek, který se do čela Polska dostává v druhé polovině 10. století. hradiště Hnězdno  Sídlem nového knížete se stává hradiště Hnězdno. přijímá v 10. století katolické křesťanství  Kníže Měšek I. přijímá v 60. letech 10. století (pravděpodobně 966) katolické křesťanství. Tato událost je spojována se svatbou s dcerou českého knížete Boleslava I. Doubravkou (resp. Dobravou). biskupství  V roce 968 vzniká v Poznani biskupství, kde je také založena katedrála.  Na konci své vlády útočí Měšek I. na české knížectví a získává pod svou nadvládu Slezsko (Slezsko Polsku zůstává do 14. století, kdy jej získává obratnou politikou Karel IV. zpět.).

1) Představa podoby knížete Měška I. z konce 19. století. Měšek I.

2) Poznaňská katedrála na Tumském ostrově je nejstarší katedrálou na území Polska. Byla založena knížetem Měškem I. Ten je zde také pohřben. Poznaňská katedrála

Boleslav I.  Měškův syn Boleslav I. bývá označován za největšího polského panovníka. podporu říšského císaře papeže  Svou obratnou politikou chtěl vytvořit z Polska mocný stát. Měl podporu říšského císaře Oty III. i papeže Silvestra II.  Po vyvraždění Slavníkovců v Čechách nabídl útočiště přeživším z tohoto rodu, včetně pražského biskupa Vojtěcha. Podpořil také jeho misijní cestu k Prusům, kde zemřel mučednickou smrtí.  Spolu s římským císařem se vydali na trestnou výpravu proti Prusům, získali ostatky Vojtěcha, které odvezli zpět do Polska. v Hnězdně založeno arcibiskupstvív roce 1000  Při pouti k jeho ostatkům v Hnězdně zde bylo založeno arcibiskupství. Stalo se tak v roce 1000.

3) Katedrála Nanebevzetí Panny Marie byla postavena v 11. století. Během 14. století byla goticky přestavěna a barokní prvky byly přidány v 17. století. Katedrála v Hnězdně

4) Schránka na ostatky svatého Vojtěcha, která byla vyrobena v 17. století. Relikviář sv. Vojtěcha v hnězdenské katedrále

připojilMoravučást Slovenska  Jeho expanzivní politika ovlivnila i dějiny českého státu. Výboji připojil ke své říši Moravu a část Slovenska. v českém knížectví nastoupil v roce 1002 na knížecí stolec sám  Okolo roku 1000 nastala v českém knížectví krize spojena se spory o nástupnictví. Boleslav podporoval knížete Vladivoje, místo kterého nastoupil v roce 1002 na knížecí stolec sám. vleklá válka ztratil území Čech, Moravy i Slovenska  Císař Jindřich II. (nástupce po Otovi III.) neuznal jeho nárok na vládu v českých zemích a rozpoutala se vleklá válka, při níž Boleslav obhájil svou pozici v Polsku, ale ztratil území Čech, Moravy i Slovenska. Kyjevské Rusi  Boleslav své výboje směřoval i na východ a vměšoval se do politiky Kyjevské Rusi. polským králem  Díky dobrým vztahům s papežem byl v roce 1025 korunován polským králem. Krátce nato umírá. Sídlem polských králů Krakov  Dědičně byla Polsku přiznána královská koruna až v roce 1076, kdy ji získal Boleslav II. Smělý. Sídlem polských králů se stal Krakov.

5) Podoba Boleslava I. Chrabrého dle představ polského umělce z 19. století. Boleslav I. Chrabrý

vytrácí z předních pozic evropské politické scény  Po smrti Boleslava I. Chrabrého se postupně polský stát vytrácí z předních pozic evropské politické scény.  Na počátku 12. století dochází k první události, která přispěla k nesoudržnosti polských knížectví v jednom státě. testament  Boleslav III. Křivoústý vydal v roce 1138 tzv. testament, kterým chce uklidnit spory o vládu po jeho smrti. Rozdělí Polsko na čtyři části, v nichž budou vládnout jeho synové, pod svrchovaným vedením toho nejstaršího.  Po jeho smrti proběhlo vše dle testamentu s tím, že na svých územích vládli všichni synové jako svrchovaní vládci.  Testamentprvním krokem k rozpadu Polska  Testament Boleslava III. byl prvním krokem k rozpadu Polska.

6) Podoba Boleslava III. Křivoústého dle představ polského umělce z 19. století. Boleslav III. Křivoústý

 1) Popiš, jaký vliv měly okolní státy na vytvoření Polska.  2) Vysvětli význam christianizace pro vývoj polského státu.  3) Charakterizuj vládu Boleslava I. Chrabrého.

 ČORNEJ, Petr; ČORNEJOVÁ, Ivana; PARKAN, František. Dějepis 2 pro gymnázia a střední školy: Středověk a raný novověk. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 160 s. ISBN  MANDELOVÁ, Helena; KUNSTOVÁ, Eliška; PAŘÍZKOVÁ, Ilona. Dějiny středověku a počátku novověku. Vydání první. Liberec: Dialog, 2002, 179 s. ISBN

 1) MATEJKO, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  2) RADOMIL. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Poznań_RB1.JPG  3) SILVERTREE. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: a.JPG  4) LUDEK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: rala_relikviar_sv_Vojtecha2.jpg  5) JACOBI, Jan Bogumil. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obi_-_Boleslaw_Chrobry.jpg  6) MATEJKO, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: oland.jpg