Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
Advertisements

G7, a.s. Litvínov Váš spolehlivý dodavatel pohonných hmot!
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
stlačený zemní plyn vs. nafta
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
O společnosti Založena v roce 1995, ISO 9001 Stabilní pozice v severních a středních Čechách Garance kvality a původu PHM Pobočky – Litvínov, Praha Obrat.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jak dál ve zpoplatnění silnic? 0 O 2 TRUCK BUSINESS DAY LEDNICE, 12. KV Ě TEN 2011.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
PRÁVNÍ RÁMEC PODPORY ALTERNATIVNÍCH PALIV V DOPRAVĚ VOJTĚCH MÁCA Pracovní seminář k projektu VaV MD „Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v.
Obnova vozového parku v České republice
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Technické řešení ČEPRO, a. s
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta schauhuberová, Česká plynárenská unie , Jednání sekce silniční dopravy.
D AŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY Změny od dle právního stavu k Ing. Jan Molín, Ph.D. daňový poradce katedra finančního účetnictví a auditingu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
PREZENTACE ŘSD ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Česká pošta a využití CNG
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2015.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Ne/Možnosti splnit cíle udržitelnosti v České republice ČAPPO - trh PHL v České republice.
G7, a.s. Litvínov Váš spolehlivý dodavatel pohonných hmot!
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Nový zákon o ochraně ovzduší
Petrol Summit 2017 Trh pohonných hmot včera, dnes a zítra Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Registr spaloven odpadů
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Spotřební a energetické daně
Fakulta dopravní ČVUT v Praze konference IDS, Žďár nad Sázavou
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2016

Složení vozového parku v ČR k Zdroj: SDA

Stáří osobních automobilů Průměr EU ,7 roku Zdroj: SDA, TÜV SÜD 2016

Os. automobily – počet, proběh, emise Zdroj: TÜV SÜD, 2016

Nové registrace OA dle paliva Zdroj: SDA

Struktura vozového parku v zemích EU Zdroj: FuelsEurope Statistical Report 2016

Prognóza vývoje počtu aut v Německu (mil. ks) Zdroj: ExxonMobil Energieprognose Deutschland ; září 2016

Prognóza vývoje počtu aut v Německu- ostatní (tis. ks)

Vývoj počtu čerpacích stanic Zdroj: MPO

Čerpací stanice v ČR a okolních zemích Zdroj: NOIA

Údaje o dodávkách BA a NM na trh v ČR (kt) Zdroj: ČSÚ

Uhlovodíková paliva Zdroj: NOIA, ČSÚ, GŘc, ČPS

Trh 1996 a dnes

Legislativa: zákon o PHM 234/2013 Sb., účinnost zavedení kaucí pro distributory 130/2014 Sb., účinnost nález ÚS, ruší ustanovení o kaucích 157/2015 Sb. účinnost reakce na nález Ústavního soudu, kauce 10 mil. Kč po splnění řady podmínek od zavedena oznamovací povinnost pro distributory PHM aktuálně: novela zákona projednávána jako tisk 861 v Poslanecké sněmovně, první čtení proběhlo V létě 2015 ČAPPO byl připraven obšírný návrh novely (definice čerpacích stanic, prodej PHM jen z čerpacích stanic jež jsou stavbou, fleetové karty, sortiment PHM, plnění a plombování cisteren…), nakonec z větší části nebyl přijat transpozice směrnice EU o podpoře infrastruktury pro alternativní paliva (transpoziční termín listopad 2016) –definice alternativních paliv (do zákona se dostává elektřina), změny v povinnostech pro provozovatele a vlastníky čerpacích a dobíjecích stanic

Legislativa: zákon o PHM II –informační povinnost provozovatelů ČS (kompatibilita paliva a vozu, porovnání cen alternativních paliv s cenou benzínu) mimo rámec transpozice –sjednocení režimu v povolování čerpacích stanic (§ 5, odst. 1 a 2 platného znění) „na základě kolaudačního rozhodnutí“ a „na povolení“ jednotně řešeno odkazem na ustanovení dalších relevantních zákonů a normy, sjednocení režimu –prodej na palivové karty nebude distribucí pohonných hmot –povinnost nabízet a prodávat benzín E5 skončí (doposud ) Současně je připravována i novela vyhlášky 133/2010 Sb. (vyhláška o jakosti a evidenci pohonných hmot) novelizace má v zásadě transpoziční charakter (alternativní paliva) proběhlo meziresortní připomínkové řízení

Legislativa: zákon o ochraně ovzduší 382/2015 Sb., účinnost od kvartální plnění objemové povinnosti alespoň na ~ 70% upřesnění podmínek pro započítávání biosložek do objemové povinnosti nezapočítávání vysokoncentrovaných biopaliv do objemové povinnosti aktuálně: 1. novelizace sněmovním tiskem 678 ( doručeno k podpisu prezidentovi, předpokládaná účinnost ) na základě ČAPPO iniciovaného pozm. návrhu snížení úspor emisí v letech 2017 až 2019 ze 4% na 3,5%; upřesnění podmínek započítávání biosložky jak v objemové, tak emisní povinnosti („zabránění recyklaci B100“) 2. novelizace sněmovním tiskem 924 (první čtení zařazeno na pořad probíhající schůze sněmovny, předpokládaná účinnost )

Legislativa: zákon o ochraně ovzduší II transpozice novelizovaných směrnic EU – možnost zohlednit dvojnásobně množství některých biopaliv (biopaliva z použitého kuchyňského oleje, kafilerních tuků a pokročilá biopaliva) – ustanovení o zohlednění CNG, LPG.... do emisní povinnosti na základě smlouvy o společném plnění povinnosti – možnost využít snížení emisí z těžby pokuta 10 Kč za kg neušetřeného CO 2 Současně je připravována i novela nařízení vlády 351/2012 Sb., o kritériích udržitelnosti biopaliv

Legislativa: zákon o SPD 201/2014 Sb., účinnost znovuzavedení zelené nafty (rostlinná výroba, aktuálně i živočišná a lesnictví – sněmovní tisk 839) 331/2014 Sb., účinnost jištění spotřební daně změna principů vydávání a odnímání povolení (spolehlivost, daňová bezdlužnost, ekonomická stabilita) zvýšení limitu pro zajištění daně na 1,5 mld. Kč zavedení registru osob, nakládajících se zvláštními minerálními oleji 157/2015 Sb., účinnost měřidla v daňových skladech minerálních olejů 315/2015 Sb., účinnost uvolnění zajištěného zboží (přeprava s vadnými doklady) legislativní základ pro „alternativní doklady“ možnost v dokladech k dopravě uvádět pouze sazbu SPD a množství produktu úprava rušení povolení z moci úřední

Legislativa: zákon o SPD II a další 382/2015 Sb., účinnost vyšší zdanění vysokoncentrovaných biopaliv (notifikace EU) v přípravě: zavedení elektronického systému sledování doprav vybraných výrobků ve volném daňovém oběhu Zákon o elektronické evidenci tržeb ČSN Čerpací stanice pohonných hmot

ČAPPO 10 členských firem: Agrofert, Čepro, MERO, MOL, OMV, Shell, Total, Unicode, Unipetrol RPA a WAG rozvíjí se činnost odborných sekcí: vedle tradiční sekce Maziva nově sekce Alternativní paliva, LPG, Provozování ČS a Přeprava pohonných hmot