VY_32_INOVACE_ČJ.3.18 AnotaceMateriál slouží k vyhledávání podstatných jmen a sloves v textu, vytváření jiných vět s těmito slovy AutorMgr. Ivana Venglářová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na dělení podstatných jmen. Obsahuje dělení podstatných jmen na konkrétní a abstraktní a pomnožná,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM03 Předmět: Český jazyk Ročník: 3. Klíčová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Základní škola Církvice, okres Kutná Hora AnotaceOpakuje vyhledávání a rozlišování podstatných jmen a sloves. AutorMgr. Ludmila Hrušková PředmětČeský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
P Ř EDM Ě T Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33 Téma: ČESKÝ JAZYK – SKLADBA- PŘEDMĚT VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33.
SLOVNÍ DRUHY Autor: Mgr. Monika Dudová
Přídavná jména pravopis koncovek
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_02.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM17 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
 mění svůj tvar, skloňují se nebo časují  názvy osob, zvířat a věcí obr. 1 obr. 2 obr. 3.
Slovní druhy přehled.
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Slovní druhy 6. ročník.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky Slovesa
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Název školy:Základní škola, Husova 276, Podbořany, okres Louny Autor:Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_131_SLOVESA Téma: Seznámení se slovesy Číslo.
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr. Simona Zalabáková Datum tvorby: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.10 AnotaceMateriál slouží k procvičení a upevnění učiva o slovních druzích AutorMgr. Ivana Venglářová Očekávaný výstupUvádí příklady.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Český jazyk - 3.ročník, Podstatná jména.
Základní škola, Husova 276, Podbořany, okres Louny
Číslo podstatných jmen
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Základní škola Bylany, okres Kolín
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
VY_32_INOVACE_ČJ.3.07 Anotace
Metodický list: Slovní druhy – 2. část
VY_32_INOVACE_ČJ.3.12 Anotace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
VY_32_INOVACE_ČJ.3.36 Anotace
VY_32_INOVACE_ČJ.3.31 Anotace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_237_ČJ2
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
VY_32_INOVACE_ČJ.3.25 Anotace
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Ohebné - mění svůj tvar skloňují se nebo časují Slovní druhy Ohebné - mění svůj tvar skloňují se nebo časují.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_32_Přídavná jména
Druhy přísudku Skladba věty.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_ČJ.3.18 AnotaceMateriál slouží k vyhledávání podstatných jmen a sloves v textu, vytváření jiných vět s těmito slovy AutorMgr. Ivana Venglářová Očekávaný výstup Vyhledá a v textu označí podstatná jména a slovesa, slova použije v jiných větách (popř. v jiném tvaru) Klíčová slova Podstatné jméno, sloveso, slovní druhy ohebné – neohebné, věta, slovní spojení Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – první stupeň – 3. ročník Období vytvoření Říjen – prosinec 2012 školaZŠ PRŮHONICE

Podstatná jména jsou názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů. Slovesa vyjadřují, co osoby, zvířata nebo věci dělají nebo co se s nimi děje.

Vyhledej podstatná jména a slovesa: Byl temný zimní večer, venku mrzlo, v komíně hvízdala meluzína a hoch seděl před krbem a díval se, jak létají jiskry a šlehají plameny. Byl doma sám, maminka musela kamsi odejít a chlapec už měl dávno ležet v posteli a spát.

V YTVOŘ JINÉ VĚTY A PODSTATNÝMI JMÉNY : večer komín hoch postel

V YTVOŘ JINÉ VĚTY SE SLOVESY : hvízdala díval se odejít spát

Š KRTNI, CO DO ŘADY NEPATŘÍ : Pracovat, vozit, nakládat, stavba, jezdit Obrázek, nakreslit, pokreslíš, vybarvěte Pádíš, běžím, rychlík, uteče, pospíchají Píšeš, počítám, matematika, rýsujeme

Řešení:

Vyhledej podstatná jména a slovesa: Byl temný zimní večer, venku mrzlo, v komíně hvízdala meluzína a hoch seděl před krbem a díval se, jak létají jiskry a šlehají plameny. Byl doma sám, maminka musela kamsi odejít a chlapec už měl dávno ležet v posteli a spát.

V YTVOŘ JINÉ VĚTY S PODSTATNÝMI JMÉNY : Každý večer si myji zuby. Na komíně hnízdí čápi. To je ale ukázněný a pravdomluvný hoch. Dej si polštář a deku na postel.

V YTVOŘ JINÉ VĚTY SE SLOVESY : Ptáčata hnízdila na stromě. Díval se v televizi na tenis. Můžeš odejít až ve čtyři hodiny. Jsem už moc unavená, chci spát.

Š KRTNI, CO DO ŘADY NEPATŘÍ : Pracovat, vozit, nakládat, stavba, jezdit Obrázek, nakreslit, pokreslíš, vybarvěte Pádíš, běžím, rychlík, uteče, pospíchají Píšeš, počítám, matematika, rýsujeme

P OUŽITÉ ZDROJE : Kosová,J., Babušová,G., Řeháčková,A.: Český jazyk vydání. Plzeň: Fraus, ISBN 978–80–7238–857-8 Šebesta,K., Váňová,K.: Čítanka vydání. Plzeň: Fraus, ISBN