Vypracovali: Markéta Gerlichová Pavel Houška Julie Kovaříková Lucie Nedobitá Garant: Doc. PhDr. Zuzana Havrdová, CSc. Vztah v supervizi 13. Ledna 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Advertisements

Kontext a modely integrace v psychoterapii S. Dudová, M
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Jak se stát dobrým právníkem?
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
PST 402 Časopisy pro psychoterapii Mgr. Barbora Petránková FSS MU Brno, PS 2013.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Supervizní vztah Jitka Navrátilová Vztah jako předpoklad učení Vztah mezi supervizorem a supervidovaným je centrem celého procesu. Supervizní.
Komunitní sociální práce
Strategie „Entrepreneurial University“ (podnikavá univerzita), její smysl, podstata a uplatnění doc. PhDr. Josef Jünger, CSc. Vysoká škola podnikání, a.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Mgr. Zuzana Kročáková …I KDYŽ TO MNOHDY NEVÍ.
Behaviorismus (část II)
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Úvod do psychologie
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Humanistická a existenciální psychologie
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Styly vedení.
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE TÉMATA JEDNOTLIVÝCH PŘEDNÁŠEK: – úvod do poradenské psychologie – poradenský proces, PSDG v PPS – poradenství.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
KVALITNÍ OBCHODNÍK... není prodavač
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Výzva a aktivity v přírodě
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Co se stane s mou vírou, až už si nebudu nic pamatovat
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Strategie rozvoje animačního průmyslu
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Komunikace učitele se žáky
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Humanistická a existenciální psychologie
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Úvod do psychologie II. přednáška
A4M39PSY Psychologie v návrhu UI
Dějiny psychologie 8 Neobehaviorismus.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Sociální práce a spiritualita
Transkript prezentace:

Vypracovali: Markéta Gerlichová Pavel Houška Julie Kovaříková Lucie Nedobitá Garant: Doc. PhDr. Zuzana Havrdová, CSc. Vztah v supervizi 13. Ledna 2016

Jak se téma zpracovávalo... FÁZEDATUMPOZN. 1. fáze náš deadline oficiální deadline 2. fáze náš deadline oficiální deadline 3. fáze schůzka náš deadline Prezentace závěr

Julie

Efektivní supervize z článku Effective supervision in clinical practice settings: a literature review (Kilminster a Jolly, 2000) ● Shrnutí literatury ● Určeno pro klinickou supervizi, ovšem čerpá ze supervize příbuzných oborů ● Co to je účinná supervize? ● Vztah supervizora a supervizantů = jeden z nejdůležitějších faktorů účinnosti supervize ● Kdo je efektivní supervizor?

Víra v supervizi z článku Supervision and the Integration of Faith into Clinical Practice: Research Considerations (Gingrich a Worthington, 2007) ● Integrace otázek víry do supervize ● Je vhodné otázky spirituality a náboženství do supervize začleňovat? ● Stoltenbergův rozvojový model – Integrated Developmental Model of Supervision (IDM) ● Způsobuje integrace víry do supervize lepší výsledky supervidovaných v jejich práci?

Závislost a nezávislost v supervizi z článku Dependence and Independence in Clinical Supervision (Nye, 2007) ● Závislost = problém, nezávislost = výhoda? ● Nezávislí supervidovaní nemají učební potenciál ● Rovnováha mezi závilostí a nezávislostí ● Vygotského vývojová teorie učení ● Internalizace ● Scaffolding ● Zóna nejbližšího vývoje

Co mě zaujalo ● Složitost nalezení vhodných zdrojů ● Vhodnost tzv. literature review ● Vyšší efektivita supervize v psychoterapii, mají-li supervizor a supervizant stejnou teoretickou orientaci ● Komplikovaná situace při rozebírání víry v supervizi – postmoderní doba uznává mnoho podob víry

Lucie

Skutečný vztah v supervizi z článku Moments of real relationship in psychoanalytic supervision (W atkins Jr., C. Edward, 2012) ● Role skutečného vztahu v psychoanalytické supervizi; ● Dialog mezi supervizorem a supervizantem - okamžiky skutečného vztahu; ● Vztahová trhlina - její možné důsledky a dopady na vztah v supervizi; ● Koncepční opora - teorie K. Horney (1950).

Odborník ve středu supervize z článku Connecting practice: a practitioner centred model of supervision, ( Susan A.Nancarrow et all, 2014) ● Analýza existujících rámců klinické supervize k rozvoji nového modelu supervize ● Podpora odborníků “spřízněného zdravotnictví” ● Metoda „Mind-mapping“ ● Odborník ve středu supervize – nový rámec „Connecting Practice“ ● Domény nebo složky tvořící supervizní zkušenosti ● 17 supervizních rámců, v rámci nichž definováno 13 domén supervize

Terapeutický vztah v poradenství z článku An exploration of the therapeutic relationship and counselling outcomes in a problem gambling counselling service ( Smith, Thomas, Jackson, 2004) ● Identifikace a testování klíčových proměnných procesu poradenství ● Evaluace z Gambler´s Help ● Pracovní aliance terapeutického vztahu ● Výsledky: - pozitivní terapeutická aliance; - silné pracovní vztahy místo léčebných technik; - rozvoj osobního přístupu odborníků; - koncept terapeutického vztahu jako jádra pomoci ● Výsledky relevantní i pro jiné praxe sociální práce.

Co mě zaujalo ● Přehledné příklady dialogů mezi supervizorem a supervizantem ● Podrobný popis chápání skutečného vztahu v supervizi ● Interpretace vzniku trhlin a jejich nápravy ve skutečném supervizním vztahu ● U skutečného vztahu záleží převážně na našem úsilí ● lépe porozumět ● pojímat a úspěšně pěstovat vztah ● přední postavení v pohledu na supervizi

Pavel

Supervize jako prostor změny: Směrem k dialogickému vztahu Z článku Supervision as a liminal space: Towards dialogic relationship Zkoumá dynamiku vztahu mezi supervizorem a supervidovaným Klade důraz na supervizní vztah. Dialog já – ty, x Já – To „tvořivé prázdno“, „tvořivý rozvoj“, „přechodový prostor“ Autorova zkušenost se supervizí Doporučení, jak supervizi provádět

Vývojová spojení: Model vazby – péče v supervizi Z článku The Bonds of Development: An Attachment-Caregiving Model of Supervision ● Supervize postavená na teorii attachmentu ● Týká se supervize začínajících psychoterapeutů ● Integrovaný vývojový model x supervize zaměřená na vztah ● Model ACMS (Attachment – Caregiving Model of Supervision) ● Přehled základních pojmů a konceptů ● Vztah s „primárním pečujícím“. ● Citlivost ● Reaktivnost ● Flexibilita ● Cykly vazebného chování

Výzkum “terapeutického vztahu” v psychoanalýze, poradenské psychologii a psychoterapii Z článku Researching the `therapeutic relationship' in psychoanalysis, counselling psychology and psychotherapy ● Popisuje metodologii výzkumu terapeutického vztahu. ● Výzkum těsně propojen s praxí ● Platnost i reliabilitu výzkumu opírá o praktickou funkčnost a užitečnost vytvořeného výcviku. ● Pět typů terapeutického vztahu ● Svůj model pěti vztahů spíše považuje za hypotézu

Co mě zaujalo ● Supervize se snaží navodit dialog já – ty, autor tento mód staví proti pozici Já – To, která je běžná v supervizi práce zaměřené na úkol ● Attachment – Caregiving model supervize ● Výzkum pevnou součástí praxe

Markéta

Klíčové dovednosti z knihy Coaching, Mentoring and Organizational Consultancy : Supervision and Development (Hawkins, Peter, Smith, Nick.; 2006) ● Přiměřené vůdčí postavení, autorita ● Schopnost empatie, účasti a účinku ● Schopnost povzbudit a rozvíjet ● Překonávání rozdílů a transkulturní citlivost ● Etická zralost ● Smysl pro humor ● Pokora

Supervize a užití kreativních technik z článku Supervisor Training: An Integration of Professional Supervision and the Use of Artistic Media (Pedersen I. N., 2015) ● Zkušenosti s užitím kreativních technik ● Aalborg University (Dánsko), magisterský program (pilotní fáze) ● Integrace supervize a kreativních přístupů ● Hudební, výtvarné, dramatické prvky ● Přináší jiný vhled supervidovaného do problému ● Umělecké techniky - forma pro různé profese

Supervize v rámci MT vzdělání z článku Supervision during music therapy training: An interview with two Swedish supervisors (Wallius R., 2015) ● Cílem supervize může být integrace teorie i praxe hudebních prvků do jednoho celku ● Hudební přístupy učí supervizory být schopen naslouchat, mít trpělivost a být tolerantní. ● Rovnováha mezi metodologií a uměleckými schopnostmi supervidovaného. ● Hudba napomáhá procesu uvědomění si intersubjektivity prožívané skrze hudbu.

Co mě zaujalo ● Supervize neverbálním způsobem ● Hudebně ● metafora, práce s hlasem, řeč hudebních nástrojů ● Výtvarně ● malování, kreslení, práce s uhlem a hlínou ● Dramaticky ● dialogy, pantomima, poezie, jeviště

Děkujeme za pozornost!

Bibliografické citace ● KILMINSTER, S. M. a B. C. JOLLY. (2000): Effective supervision in clinical practice settings: a literature review. Medical education. 2000, : 34.10: ● GINGRICH, F, & WORTHINGTON Jr., E (2007), 'Supervision and the Integration of Faith into Clinical Practice: Research Considerations', Journal Of Psychology & Christianity, 26, 4, pp , Academic Search Complete, EBSCOhost, [cit ]. ● CATHERINE NYE.: Dependence and Independence in Clinical Supervision [online]. (2007) [cit ]. DOI: /j001v26n01_07.

Bibliografické citace ● WATKINS Jr., C. Edward. (2012): Moments of real relationship in psychoanalytic supervision. The American Journal of Psychoanalysis. Association for the Advancement of Psychoanalysis, 2012 (72): ISSN: ● NANCAROW, Susan A. & WADE, Rachael & MORAN, Anna Moran & COYLE, Julia & YOUNG, Jennifer & BOXALL, Dianne (2014): Connecting practice: a practitioner centred model of supervision, Clinical Governance: An International Journal, Vol. 19 Iss: 3, pp. 235 – 252. ● SMITH, Serena A., THOMAS, Shane A., JACSKON, Alun C. (2004): An exploration of the therapeutic relationship and counselling outcomes in a problem gambling counselling service. Journal of Social Work Practice 18.1 (2004): pp

Bibliografické citace ● PEDERSEN, Inge Nygaard: (2015): „Supervisor Training: An Integration of Professional Supervision and the Use of Artistic Media.“ Approaches: Music Therapy & Special Music Education, Special Issue 7.1 (2015): ● WALLIUS, Rut (2015): „Supervision during music therapy training: An interview with two Swedish supervisors.“ Approaches: Music Therapy & Special Music Education, Special Issue 7 (1),

Bibliografické citace ● PACK, Margaret (2009): Supervision as a liminal space: Towards a dialogic relationship., GANZ. Gestalt Journal of Australia and New Zealand, ● JENELLE C. Fitch & PISTOLE, M. Carole & GUNN, Joshua E. (2010): The Bonds of Development: An Attachment-Caregiving Model of Supervision, The Clinical Supervisor, 29:1,20-34, DOI: /