Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Minulost a přítomnost Neurolog.kliniky 2. LF UK v Praze Neurologická klinika 2. lékařské fakulty Univerzity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
RIZIKOVÝ NOVOROZENEC MUDr. Milan Vacuška, Ph.D.
Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
ZKUŠENOSTI PRACOVIŠŤ ZAPOJENÝCH DO ŘEŠENÍ PROJETŮ EU NA LF UK PLZEŇ ENDOKRINOLOGICKÝ ÚSTAV V. Zamrazil Endokrinologický ústav Praha Subkatedra endokrinologie.
Druhotné deformity chodidla u Morbus Charcot-Marie-Tooth, možnosti ortopedického léčení Smetana Pavel Ortopedická klinika dětí a dospělých UK-2. LF a.
I. Odborné setkání studentů lékařských fakult na téma “Aktuality v diagnostice a léčbě interních onemocnění - kardiologie, kardiochirurgie, gastroenterologie,
Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2,
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Apolinář 65: včera, dnes a zítra
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
Centrální databáze DMD/BMD
Psychiatrická klinika VFN
Koncepce péče o staré občany
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Praktický přístup k lumbalgiím
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky.
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Rehabilitace spastické parézy
Aktuální krize zdravotnictví
AMBULANCE – PODSTATNÁ ČÁST KLINIKY PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Ambulance léčby bolesti
Fakultní nemocnice Ostrava
Ortopedické oddělení NsP Karviná –Ráj pracoviště Orlová
C-M-T Projekt v České Republice
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
Základní principy geriatrie
Biologická léčba v dětské psychiatrii
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
PŘEDSTAVENÍ NOVÉHO PŘÍSTROJOVÉHO VYBAVENÍ KARDIOVASKULÁRNÍHO CENTRA NEMOCNICE JIHLAVA 17. a Projekt 5. Výzvy IOP „Modernizace a obnova přístrojového.
NEMOCNICE NA HOMOLCE Nela Gvoždiaková – specialista náboru.
Perspektivy spolupráce ÚZS UJEP a KZ ve vědě a výzkumu Miroslav Tichý Ústav zdravotnických studií Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze špičková, otevřená, přátelská.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
NEUROCHIRURGIE Mgr.Kamila Slabáková.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Charakteristika a specifika oboru:
Transplantologie České republiky v kostce
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: rehabilitační a fyzikální medicíny (FBLR) 2007–2016 NZIS REPORT č. K/22 (08/2017)
Představení senátorů Akademického senátu FZS
Studijní obor Fyzioterapie
Transplantologie České republiky v kostce
Srdečně Vás zveme na prezetnaci výsledků studií hodnotících vliv fyzioterapie u roztroušené sklerózy mozkomíšní od 16:00 Klinika rehabilitačního.
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Klinická homeopatie začíná na poli
CMP - spolupráce PL a neurologa 1
Transkript prezentace:

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Minulost a přítomnost Neurolog.kliniky 2. LF UK v Praze Neurologická klinika 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, V úvalu 84, Praha 5

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Počátky neurologie v Motole n n Konziliární neurolog.péče v Motol. Nem.od r.1953 doc.MUDr.Hanzal (200 Kč/měs.) n n Neurologické oddělení FN Motol, založeno v r.1957 dr.Káš, dr. Orzságh, prof.Mathon, n n prof. Hanzal - neurol. Odd. FDL UK Praha. n n prof. Krejčová - neurolog. klinika FDL UK.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Spádová oblast, populace, nejbližší neurol. a NCH odd.. n n Akut. i chronická neurolég.péče o dosp. nemocné s chorobami NS, páteře a pohyb. ústrojí z měst.částí P- 5, 13 a z více než poloviny měst. části P- 6. Populace n n Dětská neurol.klinika 2.LF, Dětská NCH n n Nemocnice na Homolce (neurol.odd.25 lůžek a JIP 5 lůžek, NCH odd. 56 lůžek, LGN). ÚVN Praha - NCH kl. a neurol.odd.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Spádová oblast, populace. n n Populace Prahy- 6 a 13 rychle roste, bude pokračovat i po r Relativně mladá populace. Incidence chor.NS jiná než n n Přirozená spád.. oblast kliniky též Praha západ, Karlštejnsko, Berounsko, KIadno. n n Dg. a th. péče- jako neurol. odd. okresní nemocnice, tak Uni klinika s řadou poraden pokrývajících všechny významné oblasti klinické neurologie. Nárůst akut. Medicíny a High Tech.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Spádová oblast, populace.Význam pro praxi a výuku i výzkum n n Velmi různorodé složení pac. ambul./hosp. Velmi cenné pro kvalitní pregraduální i postgraduální výuku- po více než 25 let. n n Superkonziliární pracoviště pro ČR- parainf. a Lb, HIV, vest.ústr., atyp. dem.on., EMG, neuromuskul. on., Epi, neurogenet. on., vertebrogenní a pohybové ústrojí (ORT - Smetana, RHB-Lewit, Kolář).

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Složení pacientů, prevalence, vývoj, epidemiol. údaje z Olivera n n Vertebrogenní onemocnění ( M51-53) % pacientů. Pokles na 20% či ident. n n Cévní onemocnění mozku a míchy (I61,67) % osob. Po otevření JIP počítáme s rychlým nárůstem (ze 180 na hospitalizací/rok). Nárůst na 25%. n n Záchvatovitá onemocnění (G 40) akut.krátké dg. pobyty, dlouhodobějším th. pobyty - 10%. Nárůst na 12-15%.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Složení pacientů, prevalence, vývoj, epidemiol. údaje n n Neurotropní infekce - Lyme borrelióza (A 69.2), herpet. infekce (HV1,- 5), HIV, zánětlivá, parainfekční onemocnění NS % osob. n n Demyelinizační choroby z okruhu RS mozkomíšní (G35) - 10% pacientů. Nárůst? n n Postižení rovnovážného ústrojí (H81)5% n n AD NS (G31) (demence, Parkinson.ch.) 4-6%

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Složení pacientů, prevalence, vývoj, epidemiol. údaje n n Nádorová on. CNS (C71)2%.Nárůst 4% n n Bolestivé sy (cefalea, neztišitelná bolest, é konzil. spolupráce s Centrem bolesti) 4 %. n n Stp. úrazech mozku a míchy -2-3%. n n Psychosomat. onemoc. 2% Prognóza - po otevření JIP (IJ) nárůst COM, NPN 4-5x. Dosp. NCH nárůst Tu on. Rhb. Dosp.- více páteř.ope- vertebr.sy.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Informace o vybavení kliniky a é hlavních okruzích činnosti n n Dvě lůžkové stanice - 30 a 23 lůžek, kvalitní péče na 1-3 lůžkových pokojích se sociál.zařízením a koupelnou ( jako AKH). n n Rehabilitační péče - rhb stanice kliniky v prostorách 1. lůžkové stanice. 3 rhb.sestry vyčleněny z centrál. Rhb., kam posíláni pac. pouze na specializ. procedury. Po zahájení činnosti JIP - nárůst - COM a rhb.péče

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Informace o vybavení kliniky a o hlavních okruzích činnosti n n 1/1999 zahájí neu. JIP, (6 a 6 l).Příspěvek ke zlepšení péče o nemocné s cévními mozkovými příhodami pro 2O% ob.Prahy. n n 12/98 zkušební provoz video/EEG monitorovací jednotky (2 lůžka) n n 1/99 rozšíření činnosti EF laboratoří nové prostory pro EP, EMG, vestibulol. vyš. n n 12/98 otevřen Ústavu neurověd 2. a 3. LF

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Neu kliniky Personální vybavení Neu kliniky n n 10. II. atestov.neurologů. n n 6 I. atestov., n n 3 PGS studenti int. - příprava ke složení. atestace I.stupně, 2 PGS ext. n n 1 klinický psycholog n n 2 sekretářky a dokumentaristka (0,5) 27 diplomovaných sester

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Neurologické kliniky 2.LF UK a FN Motol Personální vybavení Neurologické kliniky 2.LF UK a FN Motol n n 2 ošetřovatelky n n 3 elektrofyziolog. laborantky n n 3 rehabilitační pracovnice n n Po zahájení provozu JIP v lednu 1999 dojde k odpovídajícímu nárůstu počtu sester a dalších SZP pracovníků.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, n n Cévní onemocnění mozku a míchy Vedoucí lékař neurologické JIP : MUDr. Helena Dvořáková, tel mail Vedoucí lékař poradn y pro osoby po CMP : MUDr. Helena Dvořáková, tel.6853 Transkraniální dopplerovské duplexní ultrazvukové vyšetření, dále MRI, MRA, DSA, AG, SPECT

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky, poradny, centra n n Od r, 1972 vestibulolog.program n n Poruchy činnosti rovnovážného strojí, vestibulologie a neurootologie. n n Vestibulologická poradna, využívající moderně a velmi komplexně vybavenou vestibulologickou laboratoř. Po desetiletí výzkum vlivu zátěží na VU a CNS - sport a různé rizikové faktory.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky, poradny, centra n n Vedoucí lékař vestibulologické laboratoře:as.MUDr.J.Jeřábek,CSc., 6804, E- mail n n Vedoucí lékař vestibulologické poradny : as. MUDr.R. Černý, CSc., tel

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky,poradny, centra n n Postižení NS infekčního, parainfekčního autoimunit. původu, Lymeská borrelióza, herpetické viry. Postižení víceložiskové + další orgány. n n Konzultační pracoviště pro neuroborreliózu s působností pro ČR - Skupina pro studium a léčbu Lb.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky,poradny, centra n n Vedoucí lékařka poradny pro Lymeskou borreliózu:MUDr. E. Meluzínová, tel n n Superkonziliár., multicentrické studie, hodnocení léků, edukace. Přínos - velký nárůst jiných dg. Zápory - velký objem práce. Zatím jen nevelký ekonomický přínos - náklad. Středisko - atb atd.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky,poradny, centra n n Autoimunní choroby NS, zejména demyelinizační onemocnění a choroby ze skupiny roztroušené sklerózy (RS). n n Vedoucí lékařka poradny pro dem. on. : MUDr. Eva Paseková, tel n n Klady- registr n 220. Zápory - klinika nemá statut Centra pro dg. a th. RS.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky,poradny, centra n n Záchvatovitá onemocnění - epilepsie, další záchvatovité poruchy vědomí a svalového tonu, migrény. n n Vedoucí lékař EEG laboratoře a poradny pro záchvatovitá onemocnění : MUDr. P. Marusič, tel Spolupráce s DeNeKl. Monitor.jednotka.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky,poradny, centra n n Neuromuskulární onemocnění, choroby periferních nervů, neurodegenerativní onemocnění. n n Vedoucí lékař EMG laboratoře a poradny pro neuromuskulární a neurodegenerativní choroby NS : MUDr. Radim Mazanec, tel

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky,poradny, centra Neurogenetické centrum při Centru lékařské a klinické genetiky 2.LF UK, DěNeKl a NeuKl 2.LF UK Neurogenetické centrum při Centru lékařské a klinické genetiky 2.LF UK, DěNeKl a NeuKl 2.LF UK n při NeuKl a DěNeKl 2.LF UK n Centrum pro neuromuskulární choroby při NeuKl a DěNeKl 2.LF UK n Klady- mezioborová spolupráce dětských a dospělých klin. Pracovišť. Kontinuita.

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Laboratoře kliniky,poradny, centra Poradna pro psychosomatická onemoc. - PhDr. M.Jung, MUDr. I.Šarbochová. Poradna pro psychosomatická onemoc. - PhDr. M.Jung, MUDr. I.Šarbochová. n Poradna pro onemoc. páteře, plotének a vertebrogenní bolestivé sy.- as.MUDr. Černý, as.MUDr.Jeřábek, MUDr.Mazanec, MUDr. Lachman, MUDr. Hort. n Poradna pro poruchy paměti - prim.MUDr. Žižková, MUDr.Hort,

Informace pro studenty a pacienty - M.Bojar, Neurologická klinika 2.LF UK a FN Motol Praha Přednosta - doc.MUDr.M.Bojar, CSc., Přednosta - doc.MUDr.M.Bojar, CSc., tel /6802 Fax 6820 E mail - zástupce přednosty (primář) - MUDr.B.Žižková tel n n zástupce přednosty pro studijní záležitosti- as.MUDr. J.Jeřábek, CSc. tel