Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv hluku na lidské zdraví
Advertisements

OBEZITA.
EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
Aneb jak se jmenuje ten Němec, co mi schovává ty věci?
ZÁVAŽNÉ EMOČNÍ PORUCHY V DĚTSKÉM VĚKU A DOSPÍVÁNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
DEGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Alzheimerova a Parkinsonova choroba
Intelektové poruchy, delirium, demence, deprese
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Klinická propedeutika
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
Co znamená, že máte revma?
Návykové látky, závislosti
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Aplikovaná psychologie
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alzheimerova nemoc.
Deprese Diagnostika a léčba
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Schizofrenie Jan Decker – 3A.
Prudký nárůst nových případů Zdvojnásobení příštích 25 let 300 milionu lidí Zdvojnásobení příštích 25 let 300 milionu lidí.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Didaktická část diplomové práce
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Léčba deprese Vincent van Gogh: Sorrowing old man
1. Nervová soustava: úvod.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Lymská borelióza.
Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
F00-F09 Organické duševní poruchy F30-F39 Poruchy nálady
Domov se zvláštním režimem
Neurotransmitery Noradrenalin (NA) Dopamin (DA) Serotonin (5-HT)
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
F00-F09 Organické duševní poruchy
Podvirové jednotky Michaela Pekařová, 3.B.
Transkript prezentace:

Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou paměti, chová se zmateně až agresivně a je schopen zabloudit i ve vlastním domě.  ženy onemocní mnohem častěji než muži (mohou za to hormony)

Příčiny  Vzniká nejspíše komplikovanou shodou několika faktorů s určitým viníkem, který nemoc spustí.  rizikové faktory: vysoký věk, dědičnost, otřesy a rány hlavy  úbytek acetylcholinu (látka potřebná pro vedení nervových vzruchů) - může vézt až k demenci

Příznaky  začíná pomalu a nenápadně  člověk si pamatuje věci z dávné minulosti a rád o nich hovoří stále dokola, ale činnost, kterou konal před krátkou chvílí si nedokáže vybavit.  Může se ptát na zcela banální otázky a tyto otázky neustále opakovat.  poté se objevují potíže s řečí, poruchy časové i místní orientace  pokročilém stádium: halucinace a různé bludy  konečné stádium: problémy s chůzí, s jídlem i udržením moči. Opakuje jen několik slov nebo přestává mluvit úplně.

Prevence  zdravým životním stylem a cvičením mozku se organismus posílí a je schopen pak nemoci déle odolávat.  křížovkami, kvízy a poslechem muziky

Léčba  Zatím nevyléčitelná. Léky jsou určeny pro ranné stádium nemoci.  kognitiva – zlepšují myšlení, orientaci a paměť, zabraňují odbourávání acetylcholinu  hypnotika - pro poruchy spánku  neuroleptika - pro odstranění agresivity a neklidu  antidepresiva - zmírňují deprese  anxiolytika - utlumují úzkost  SMRTELNÉ! – 8 let od začátku příznaků