Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Advertisements

Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Pevné disky-rozhraní.
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Hardware- počítačové komponenty
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Geometrie pevného disku
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Netradiční typy diskových pamětí
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
INFORMATIKA Historie pc.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_POCITACOVA_MYS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_PRIDAVNE_KARTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_10_CHLAZENI.
VY_32_inovace_01_infhistoriePC_04 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:6. ročník Škola - adresa:Základní.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_ZALOHOVANI_A_KLONOVANI.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INFORMATIKA – záznamová media
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA Autor Mgr. Miroslav Kotlas Tematický okruh Hardware Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Seznámení se záznamovým médiem disketa, jeho historií, využitím, výhodami a nevýhodami. Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

D ISKETA Hardware

O BSAH Charakteristika Záznamová média před disketou Historie disket Typy disket Části disket Výhody a nevýhody Disketová mechanika Zdroje

C HARAKTERISTIKA Magnetické datové médium Slouží k ukládání a přenášení elektronických dat Tzv. pružný disk anglicky Floppy disk (zkratka FD) česky disketa Data uložena do soustředných kružnic - stop (podobně jako na pevném disku) Stopy jsou číslovány od nuly do maximálního počtu dle kapacity diskety Data přichází do mechaniky jako sled impulsů Zapsaná data lze smazat (opakovaný zápis)

Z ÁZNAMOVÁ MÉDIA PŘED DISKETOU Děrné štítky Vyrobeny z tenkého kartonu Informace je reprezentována dírkou na určité pozic Využívány Tkalcovské stroje Sčítání lidu v USA (1890) Projekt Manhattan (tvorba atomové bomby) Děrné pásky Používaly se v dálnopisech a terminálech Nahradily děrné štítky Magnetické pásky

H ISTORIE DISKET 8“ (203,2 mm) Kapacita nejprve 160 kB, později až 1,1 MB Vyrobena v roce 1971 firmou IBM 5,25“ (133,3 mm) Kapacita nejprve 160 kB u jednostranných, později až 1,2 MB Používány u osobních počítačů od roku 1981, po roce 1995 postupně výroba ukončena 3,5" (88,9 mm) Kapacita nejčastěji 1,44 MB Používány donedávna

DAVB. Disketa [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: T YPY DISKET

Č ÁSTI DISKETY FASTFISSION. Disketa [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: 1.Přepínač ochrany proti zápisu (průhledný otvor znamená zákaz zápisu) 2.Upínací část 3.Krytka čtecího otvoru 4.Plastický kryt 5.Papírová vložka 6.Magnetický nosič 7.Sektor na disku (rozdělení není okem viditelné, nakresleno je jen pro názornost)

V ÝHODY A NEVÝHODY Výhody: nízká cena a tedy i nízké náklady na pořízení archivu bezpečné uložení potřebných dat Nevýhody: v současnosti už nevyhovuje jejich nízká kapacita (nahrazeno CD, DVD) práce počítače s disketou je pomalá

D ISKETOVÁ MECHANIKA Mechanické zařízení umožňující čtení a zápis dat z diskety Nazývaná též floppy mechanika Přímo napájená ze zdroje K základní desce připojená kabelem SWTPC6800. Disketa [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW:

Z DROJE Disketa. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: DAVB. Disketa [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: HANSJORN. Děrný štítek [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: card-blue.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Punch- card-blue.jpg TEDCOLES. Děrná páska [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: 5and8Hole.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PaperTapes- 5and8Hole.jpg SIENICKI, Tomasz. Magnetická páska [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: FASTFISSION. Disketa [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: SWTPC6800. Disketa [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW: