VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

Racionální preskripce - MINULOST
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Zdravotnické prostředky Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
vedoucí oddělení koncepce odbor smluvní politiky VZP ČR
Kvalita v českém zdravotnictví
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Konference let Czechmed 22.Března. Otevření konference Uslyšíme – O HTA – O zákonu o ZP – O úhradových systémech zdravotnických prostředků a jejich.
ORGANIZACE, DOSTUPNOST A KVALITA ZDRAVOTNÍ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. JUDr. PETR HONĚK.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Zdravotnické prostředky koncepce regulace a legislativní záměry Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie 10. března 2011.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Novela seznamu zdravotních výkonů
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Přínosy inovativní léčby seminář
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Je nutné za očkování platit ?
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA SOHAROVÁ ODBOR LÉČIV A ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ ODBORNÝ SEMINÁŘ HEALTH TECHNOLOGY ASSESSMENT PRAHA

OBSAH Programové prohlášení 3 Stanovení cíle 4 Zdravotnické prostředky (ZP) – současný stav 5 Číselník VZP – ZP 7 Systematizace zdravotnických prostředků 8 Systém nastavování úhrad ZP 11 2

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY 4. SRPNA 2010 Vláda bude prosazovat větší roli a odpovědnost zdravotních pojišťoven při rozhodování o úhradách léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. Vláda prosadí kategorizaci zdravotnických prostředků tak, že budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění na principu referencí a na principu „za stejný efekt stejná úhrada“. 3

4 STANOVENÍ CÍLE Porovnávání zdravotnických prostředků (ZP) se stejným efektem u pacienta Nezbytné kroky k dosažení cíle Systematizace zdravotnických prostředků (ZP se stejným efektem ve stejné skupině) Nastavení úhrady ZP dle parametrů příslušné skupiny

SOUČASNÝ STAV ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY X LÉČIVA 5 Zdravotnické prostředkyLéčiva Základem jsou fyzikální vlastnosti materiálů Základem je farmakologie a chemie Účinnost (efekt) dosažena mechanickým či elektrickým působením Účinné po absorbování do organismu Krátký produktový cyklus, vysoké inovační tempo Dlouhý výrobkový cyklus

AKTUÁLNÍ PROCES STANOVENÍ ÚHRAD ZP 6 Otevřený trh zdravotnických prostředků Číselník VZP – ZP Registrace do Číselníku VZP – ZP Vyjednání ceny (MFC) Nastavení úhrady (MAX) Spotře- bitel Oznamovací povinnost dodavatelů (MZ ČR)

Číselník VZP – ZP Úhradový katalog – zprostředkování úhrady zdravotnického prostředku z v.z.p. (cca 50 tis. kódů) Katalog maximálních cen vybraných ZP na českém trhu (sloupec MFC – s dodavateli vyjednává VZP ČR pro celý systém v ČR) Katalog úhrad ZP z prostředků v.z.p. (sloupec MAX – stanovuje VZP pro celý systém v ČR) CO JE ČÍSELNÍK VZP – ZP ? 7

8 SYSTEMATIZACE – PRINCIP NASTAVENÍ ÚHRAD (VZP ČR) Princip nastavení maximální úhrady v Číselníku VZP – ZP vzájemně zastupitelných ZP (stejný efekt pro pacienta)

9 REALIZOVANÁ SYSTEMATIZACE S NASTAVENÍM ÚHRAD ZP – POUKAZY (VZP ČR) Již realizované nastavení maximální úhrady Roztoky elastoviskózní – od (maximální úhrada vztažena k ceně za léčebnou kúru)

REALIZOVANÁ SYSTEMATIZACE S NASTAVENÍM ÚHRAD ZP – ZUM (VZP ČR) Již realizované nastavení maximální úhrady Implantabilní defobrilátory – od Bandáž gastrická adjustabilní – od Katetry balónkové – od

11 CO JE TŘEBA PRO SYSTÉM NASTAVOVÁNÍ ÚHRAD ZP Jednotná „základna“ objektivních dat – základna pro komplexní porovnávání ZP obsahující mj. Efekt ZP pro pacienta v porovnání s „konkurenční“ léčbou Kompletní nákladovost léčby při použití vybraného ZP ve srovnání s „konkurenční“ léčbou

KONTAKT VZP ČR ODBOR LÉČIV A ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ ORLICKÁ PRAHA 3 TEL

DĚKUJI ZA POZORNOST