Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH10/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: HALOGENY Autor: Mgr. Eva.
Advertisements

HALOGENY.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halogeny.
Halové prvky Halogeny.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Halové prvky /halogeny/
Zástupci prvků skupin RZ
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Chemické prvky a sloučeniny
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Halogenderiváty Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
CHEMICKÝ KUFR Chemické prvky
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
Druhy směsí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Soutěžíme před testíkem
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Pětiminutovky z anorganické chemie
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Soutěžíme před testíkem
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Uváděj písmenem typ směsi
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Halogeny.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1 fluor chlo r bro m jod Obr. 2

Charakteristika Halogeny Patří k nekovům Všechny jsou vysoce reaktivní V přírodě se vyskytují ve sloučeninách Obr. 1 Tvoří dvouatomové molekuly F 2, Cl 2, Br 2, I 2 (viz obr.1) Všechny jsou jedovaté

Reaktivita vysokáReaktivita halogenů je vysoká –Klesá s rostoucím protonovým číslem F – nejreaktivnější z halogenů halogenů –Reaktivitu halogenů mj. ovlivňuje vysoká elektronegativita Vyčíslete chemické rovnice halogenů:

Aktivita Doplňte tabulku:Doplňte tabulku: Chlor Brom Jod F Br I ,9 2,8 2, ,5 4,1 126,9 Pozn. elektronegativity jsou převzaty z běžně dostupných periodických tabulek prvků Pracujte s periodickou tabulkou prvků

Fluor Značka ‒ FZnačka ‒ F Vlastnosti:Vlastnosti: –Vysoce reaktivní, toxický a nažloutlý plyn Využití:Využití: –Je velmi účinným oxidačním činidlem –Větší význam sloučeniny (např. teflon nebo fluorovodík) Obr. 4 – Při práci s fluorem

Chlor Značka ‒ ClZnačka ‒ Cl Vlastnosti:Vlastnosti: –Jedovatý, vysoce reaktivní plyn, těžší než vzduch Využití:Využití: –K výrobě chlorovodíku, chloridů a plastů –K dezinfekci vody nejen v bazénech Zajímavosti:Zajímavosti: –Yperit – bojový plyn využitý v 1. světové válce Obr. 5 – Zkapalněný chlor

Aktivita Vyluštěte osmisměrkuVyluštěte osmisměrku: Tajenka: ___________________ ___ Bavíme se s halogeny

Brom Značka ‒ BrZnačka ‒ Br Vlastnosti:Vlastnosti: –Červenohnědá, jedovatá kapalina, vysoce reaktivní Jak připravíme brom:Jak připravíme brom: –Do směsi bromidu draselného a oxidu manganičitého přidáme kyselinu sírovou –Baňku uzavřeme vatou namočenou v roztoku sody a pozorujeme. Zajímavost:Zajímavost: –Brom snižuje mužskou potenci Obr. 6

Jod Značka ‒ IZnačka ‒ I Vlastnosti:Vlastnosti: –Tmavě fialová, pevná, sublimující látka Využití:Využití: –Jodová tinktura (lékařství) Důležitost:Důležitost: –Je součástí pro organismus důležitých hormonů štítné žlázy Obr. 7 Obr. 8

Použité zdroje informací Obr. 1 – [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. Obr. 2 – Jurii, [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. 4 – [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. Obr. 5 – [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. Obr. 6 – Matthew Sergei Perrin, [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. 7 – [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. Obr. 8 – Matias Molnar, [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.