Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
¨-4-.
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
Srovnávací a vědomostní test
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
František Hrubín Jan Musil.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Poetismus – jak se rodí báseň
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Konstantin Biebl životopis, sbírky.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Konstantin Biebl ŽivotŽivot pocházel ze Slavětína u Loun po maturitě narukoval na haličskou frontu, kvůli tuberkulóze byl propuštěn. Po vyléčení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20. století – Konstantin Biebl Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Česká literatura 20. století Ročník třetí Datum tvorby AnotaceKonstantin Biebl, poetismus, surrealismus Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Konstantin Biebl

ŽivotŽivot pocházel ze Slavětína u Loun po maturitě narukoval na haličskou frontu, kvůli tuberkulóze byl propuštěn. Po vyléčení složil maturitu, ale roku 1918 byl do války odveden znovu. Tentokrát se dostal až do Černé Hory. Zde byl zajat a odsouzen k smrti. Naštěstí se mu ale podařilo utéct a po skončení války se dostal domů v Praze vystudoval lékařskou fakultu, seznámil se s Wolkrem a stal se členem Devětsilu. Stává se také zakládajícím členem Skupiny surrealistů v ČR vstoupil do KSČ mmons/2/28/Konstantin_Biebel_1928.jpg

Život velký vliv na jeho tvorbu měly cesty do Francie, severní Afriky a Tichomoří po druhé světové válce pracoval na ministerstvu informací a byl členem Filmové rady 1951 spáchal pod vlivem depresí, špatného zdravotního stavu a tíživé atmosféry 50. let sebevraždu Pamětní deska na domě Na Výtoni 7 e/Konstantin_Biebl_plaque_2.jpg/220px- Konstantin_Biebl_plaque_2.jpg

Dílo - I. období 1. období - proletářská poezie Cesta k lidem - podobá se tvorbě Jiřího Wolkera, je plná lásky a důvěry k lidem i věcem, které ho obklopují Věrný hlas – sbírka proletářské poezie je věnována památce Jiřího Wolkera. proletářskou poezii psal déle než ostatní básníci (a to i v době ovlivněné zejména poetismem) - např. sbírka Zlom

2. období - poetismus Zloděj z Bagdadu - první sbírka částečně ovlivněná poetismem. Důvodem k napsání byla smrt milované dívky – plná osobní bolestí ze smrti jeho první lásky. Jsou zde patrny vlivy poetismu. Zlatými řetězy - již převládá poetismus Dílo - II. období Pamětní deska a busta básníka Konstantina Biebla na jeho rodném domě v Slavětíně

S lodí, jež dováží čaj a kávu sbírka vyšla na základě cesty na Cejlon, Sumatru a Jávu, obsahuje prvky jak sociální (vykořisťování domorodého obyvatelstva), tak i básně hravé. Věnoval ji Karlu Teigemu. Sbírka je rozdělena na 3 části. 1. Vzpomínky na rodný kraj, milostná lyrika, ale i vzpomínky na válku. 2. Motivy a zážitky z cesty do Tichomoří, patrný je obdiv ke kultuře primitivních národů. 3. Obsahuje verše o pobytu v exotických zemích. Básně jsou výrazné svojí smyslovostí, častá je hra se slovy upl_600_600.JPG

S lodí, jež dováží čaj a kávu S lodí jež dováží čaj a kávu pojedu jednou na dalekou Jávu Za měsíc loď když vypluje z Janova stane u zeleného ostrova Pojedem spolu já a ty vezmeš si jen kufřík a svoje rty Pojedem okolo pyramid loď počká až přejde Mojžíš a jeho lid S vysokou holí zaprášenými opánky jde první přes mořskou trávu a rozkvetlé sasanky Hejno ryb na suchu zvedá svá křídla jako ptáci letí za vodou a ve vlnách se ztrácí byrint.net/upl oad/ jpg

Nový Ikaros surrealismus polytematická báseň – umělecky nejvyzrálejší dílo tohoto období, inspiruje se Apollinairovým Pásmem. Básník, podobný Ikarovi, se svobodně vznáší v čase i v prostoru. Vedle hravého poetismu se objevuje i nový umělecký směr - surrealismus

Nový Ikaros Jdeš kolem bývalých škol teď vojenských nemocnic těch strašných zásobáren smrti kde do hlavy raněný učitel vyvolává žáky a lékař aby ho utišil mu špatně odpovídá nemůže si vzpomenout jak skončila třetí punská válka umí sice dobře číst a počítat ale neumí nazpaměť báseň od Jaroslava Vrchlického: Vřel cirkus jako váza přeplněná a do arény tiše vešla žena za každou ruku jedno dítě vedla tam v poli co hlína stříká jako černá voda v které se brodí koně kde nájenníci z pátého patra se stěhují do sklepů kolem mihnuvší se duše jejich domovníka jež letí do nebe s lopatou mezi uhlím květákem červenou řípou a zpívajícími brambory Ty prcháš promáčen v železném lijáku olova tou nejhroznější řeží v světové válce tam co houkají nejtěžší děla ty sovy od Verdunu kde živí leží kde mrtví stojí kde stojí mrtví Francouzové kde stojí mrtví Němci

3. období - surrealismus Nebe, peklo, ráj – již silné prvky surrealismu Zrcadlo noci po těchto sbírkách následuje dlouhá umělecká odmlka Dílo - III. období mages/Foto/b/ jp g

4. období - poválečné Bez obav – vyšla po roce 1951, shrnuje verše z celého desetiletí. Básník v ní vzpomíná a zároveň se hlásí k budování nové společnosti a k obraně míru. Odmítá ale schematismus typický pro umění 50. let, a proto byl řadou socialistických kritiků odmítnut. Dílo - IV. období hrob Konstanina Biebla la.cz/files/pictur es/articlesthumb s2/131_bieblstre dni.jpg edia/commons/2/2f/Konstantin_Bi ebl_grave.JPG

Byl členem Devětsilu? Podnikl cestu do Austrálie? Kritizoval nástup KSČ? Psal proletářskou poezii? Je sbírka Zloděj z Bagdádu ovlivněna poetismem? Je sbírka S lodí jež dováží čaj a kávu inspirovaná cestou do Tichomoří? Je Nový Ikaros futuristická sbírka? Otázky ANO / NE

VLADIMÍR PROKOP. Přehled české literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.soft, Literatura pro 3. ročník středních škol. 1. vyd. Brno: Didaktis, ISBN Zdroje obrázků použitých knih citovány přímo v textu KONSTANTIN BIEBL. Nový Ikaros. Československý spisovatel. ISBN KONSTANTIN BIEBL. S lodí jež dováží čaj a kávu. 4. vyd. Praha: Československý spisovatel, Zdroje: