NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál
Advertisements

ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba v látkách I
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_236 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ.
PaedDr. Ivana Töpferová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemické značky a vzorce II
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Látkové množství, molární hmotnost
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Molekuly a chemické sloučeniny
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Molekuly a chemické sloučeniny
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chemické značky a vzorce
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Stavba látek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 16 TEMA: Chemie – Deriváty uhlovodíků,
Molekuly a chemické sloučeniny. Vznik molekul H + H → H 2 + → Molekula je částice chemické látky, složená ze dvou nebo více sloučených atomů.
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Soutěžíme před testíkem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Chemická vazba 8.ročník.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Typy vazeb.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Soutěžíme před testíkem
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Atom a jeho složení.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Atomy a molekuly. Vypracoval: Lukáš Karlík
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Jak se atomy spojují.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Molekula Anotace. tento materiál je určen pro žáky 8. ročníku ZŠ. Cílem je navázat na vysvětlení pojmu atom a objasnit, že některé prvky se vyskytují jako samostatné atomy a jiné (jako například vodík) tvoří molekuly.

Molekula

Opakování : Atomy jsou elektroneutrální částice. Nejstabilnější jsou atomy tehdy, tvoří-li elektrony ve valenční vrstvě dvojice (páry) Atomy se mohou vzájemně slučovat za vzniku molekul. Atomy drží pohromadě vazebné síly, kterým říkáme chemická vazba.

Molekula vzniká sloučením (spojením atomů) Nejjednodušší molekula : vodík atom + atom molekula H + H H 2 Složení molekul vyjadřují vzorce

Molekuly Molekula je tvořena dvěma nebo více atomy spojenými chemickou vazbou. Molekula může být tvořena stejnými atomy. Je to molekula některého z chemických prvků. H + H H 2

Složení molekul vyjadřují vzorce Používáme v nich značky prvků Vodík,dusík a kyslík mají dvouatomové molekuly: H 2, N 2 O 2 čti : há-dvě, en-dvě, ó- dvě Index za značkou prvku udává počet atomů tohoto prvku v molekule

Počet atomů v molekule zapisujeme vpravo dole ke značce prvku! Kyslík O 2 Dusík N 2 Chlor Cl 2 Fosfor P 4 Síra S 8

Vzorec chemické sloučeniny VODA H 2 O čti há-dvě- ó -molekula vody se skládá ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku, -chemický vzorec se skládá ze značek prvků, které sloučenina obsahuje, -počet jednotlivých atomů vyjadřujeme indexem umístěným v prvku vpravo dole.

Chemické sloučeniny se skládají z atomů dvou nebo více prvků. Oxid uhličitýuhlík a kyslík CO 2 Ethanoluhlík, vodík a kyslíkC 2 H 5 OH

Jaký chemický vzorec budou mít následující molekuly?

Zdroje a citace Cs.wikipedia.org: Vodík [online] [cit ]. Dostupné z: Zschemie.euweb.cz: molekuly [online] [cit ]. Dostupné z: Office.com: Obrazky [online] [cit ]. Dostupné z: