Udržitelný rozvoj Víte co to je? Jan Kopp Katedra geografie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
a víceúrovňové vládnutí
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Trvale udržitelný rozvoj v koncepci rozvoje obcí, měst a regionů v čr
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Strategické plánování rozvoje obcí Dubovice 2010 " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období "
Škola pro udržitelný život 2010 Jiří Kulich, Lucie Munzarová, Z.E. Veselá, Michal Veselý.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Udržitelný rozvoj.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
SUBURBANIZACE.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Teorie optimální velikosti města
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Ekonomika – základní pojmy.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Ekonomika životního prostředí
Kontext Strategie Dílna C
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úvod, základní principy a cíle
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Udržitelný rozvoj Víte co to je? Jan Kopp Katedra geografie

Témata přednášky a diskuse: Co je to „udržitelný rozvoj“? Jaké jsou základní principy? Jak měřit udržitelný rozvoj? Co můžeme udělat pro udržitelný rozvoj? Co je to místní agenda 21?

Co je to (ne)udržitelný rozvoj?

Otázky budoucnosti (2050)? Kolik mi bude let? Kolik budu mít potomků? Bude dost nafty pro můj mercedes? Jaké budu mít počasí na dovolené? Kolik Číňanů a Indů bude žít v Plzeňském kraji? Bude u vlády extrémní levice nebo extrémní pravice? Budeme mít vládu? Budu brát nějaký důchod? Bude v euro, dolarech nebo jenech? (A co ostatní lidé u nás doma na Zemi?)

Nová ideologie? Thomas Robert Malthus otázku materiálního blahobytu spojuje s otázkou biologickou (růst populace brání lidskému pokroku) Rachel Carsonová 1962: „Mlčící jaro“ Meadowsová a kol. 1972: „Meze růstu“ Světová komise pro životní prostředí a rozvoj 1983 Summit Země 1992 (Konference OSN o životním prostředí a rozvoji) Nejdůležitější transformace od zemědělské a průmyslové revoluce

Definice udržitelného rozvoje „sustainable development“ Udržitelný rozvoj je takový, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by ohrožoval možnost příštích generací naplnit jejich vlastní potřeby (1987) Definice nedoznává větších změn „stravenkový model“ – emisní akcie Trvalá udržitelnost? /únosnost? Rozvoj/ život / růst?

Všeobecné přijetí Rio 1992: Agenda 21 (180 zemí) Maastrichtská smlouva 1992: cíle EU Regionální a místní Agendy 21 Johannesburg 2002 … 2007: Rio+15

Odpověď na otázky vývoje Meze populačního růstu? Meze ekonomického růstu? Meze poškození biosféry? Meze zlepšování kvality života?

Možnosti reakce Signály včas? Kvalita signálů? Vnímání signálů? Ochota reagovat? Čas reakce?

Vztah ekonomiky a kvality ŽP

Udržitelný rozvoj ostrova Nauru

Má rozvoj udržitelný charakter? Indikátory udržitelného rozvoje Znaky neudržitelnosti (vývoj životního prostředí, nerovnoměrné materiální nároky, očekávaný růst populace a jejích potřeb, liberalizace globální ekonomiky a obchodu) Optimistické znaky (vývoj populace, technologický vývoj, problém surovin) ? tempo vývoje x tempo zavádění Agendy základních principů udržitelného rozvoje

Ekonomika Životní prostředí Společnost 1. Princip rovnováhy – tři pilíře udržitelného rozvoje

2. Dlouhodobá perspektiva Každé rozhodnutí je třeba zvažovat z dlouhodobého hlediska

Zátěž životního prostředí Počet obyvatel Materiální nároky jedince 3. Kapacita životního prostředí je omezená Omezené přírodní zdroje Omezená samočistící schopnost přírody

Zátěž životního prostředí Zátěž životního prostředí Počet obyvatel Zátěže z využití přírodních zdrojů, výroby a spotřeby Materiální nároky jedince

4. Princip předběžné opatrnosti Důsledky některých činností nejsou vždy známé

5. Princip prevence Prevence je ekonomicky efektivnější než následné řešení dopadů („nejlepší odpad je ten, co nevznikne“) Proces EIA : posouzení vlivů na životní prostředí

6. Kvalita života má více rozměrů Kvalita života má rozměry nejen materiální, ale také společenské, etické, estetické, duchovní, kulturní … Indikátory kvality života / rozvoje

Postavení ČR ve světě 1 Norway Iceland Australia Ireland Sweden0.951 … 25 Singapore Korea, Rep. of Slovenia Portugal Cyprus Czech Republic Barbados Malta Kuwait0.871 … 173 Guinea-Bissau Burkina Faso Mali Sierra Leone Niger0.311 World Index lidského rozvoje (délka života, vzdělanost, příjmy)

Postavení ČR ve světě – udržitelnost životního prostředí Ekologické systémy Zátěž životního prostředí Zranitelnost společnosti Sociální služby Zapojení do mezinárodní spolupráce

7. Sociální spravedlnost Příležitosti i zodpovědnost by měly být děleny mezi země, regiony i rozdílné sociální skupiny Chudoba je ohrožující faktor udržitelného rozvoje Příčiny nedostatku vody

8. Vztah lokální - globální Globalizace jevů (příčiny a řešení) Lokální příspěvky Nelze řešit lokální udržitelnost na úkor globální

9. Rovnost práv Rovnost práv mezi národnostmi, rasami, sociálními skupinami Rovnost mezigenerační

10. Demokratické procesy Zapojení veřejnosti do plánování přispívá udržitelnosti rozvoje tvorba místní Agendy 21

Strategický plán, který propojuje ekonomické a sociální aspekty s oblastí životního prostředí a je vytvářen ve spolupráci s veřejností. Místní Agenda 21 zohledňuje konkrétní místní problémy. Je to proces směřující k zajištění dobré a udržitelné kvality života a životního prostředí v určitém území. MÍSTNÍ AGENDA 21 je programem rozvoje obce, regionu, který zavádí principy udržitelného rozvoje do praxe.

Proč je místní Agenda 21 mimořádná? (vždyť existuje tolik jiných programů!) Je tu mandát schválený OSN - místní úřady celého světa se zapojují do tohoto procesu – v roce 2001 to bylo již municipalit ve více než 100 různých zemích světa. V Evropě se měst s celkem 100 mil. obyvateli připojilo ke Kampani udržitelných měst, jejímž hlavním cílem je podpora MA 21. Program Zdravých měst (jehož cíle jsou velmi podobné cílům MA 21) nyní zahrnuje 1500 měst na celém světě. Tento proces uznává klíčovou úlohu místních úřadů pro dosažení udržitelnosti. Vyžaduje podíl všech místních činitelů a podporuje místní demokratické procesy. Vyzývá ke spolupráci a ke sdílení myšlenek a poznatků s ostatními.

Územní plánování a strategie rozvoje Prioritní oblasti Programu rozvoje města Plzně: Koordinace investiční výstavby Optimalizace hospodaření města s movitým i nemovitým majetkem Obyvatelstvo, suburbanizace, vnitřní prostředí města Doprava Výzkum, inovace a nové technologie Prezentace města, cestovní ruch Rozvojové plochy pro zajištění zaměstnanosti Předcházení krizovým situacím

Optimismus Kvalita ŽP je rostoucí hodnotou Zavádění nových nástrojů do praxe Odpovědnost se s rostoucí informovaností zvyšuje Roste kvalita technologií přispívajících k udržitelnosti Pokrok mezinárodních jednání

Děkuji za pozornost!