Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky. Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Advertisements

Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_007_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Ústecký kraj.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie.
Moravskoslezský kraj. Povrch Hrubý Jeseník Beskydy Lysá hora Moravská brána Praděd Povrch.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Královehradecký kraj. Povrch Krkonoše (Sněžka 1602 m.n.m.) – národní park Orlické hory (Velká Deštná 1115 m.n.m.) Adršpašsko - Teplické skály Polabská.
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
DUM I. / 1. Brno Bc. Zdeněk Klíma. Brno Vyberte správnou možnost Brno je menší/větší než Praha Brno má více/méně obyvatel než Praha Brno se nachází na.
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Zeměpis – 9.ročník Správní členění ČR VY_32_INOVACE_
Rakousko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Sídla VY_32_INOVACE_ Název školy
Sídla.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika Obyvatelstvo
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Cvičení 4 Odevzdat do 14 dnů.
Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Venkovské osídlení AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_ZEMĚPIS
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
PŘIROZENÁ MĚNA OBYVATELSTVA
VY_32_INOVACE_27_Obyvatelstvo a sídla v ČR
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Naše vlast Prvouka – 3. ročník
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
VY_32_INOVACE_Z8-001 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK OBYVATELSTVO SVĚTA Název školy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obyvatelstvo Jižní Ameriky
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
13. Růst lidské populace, demografie
Demografická situace ČR
Autor: Andrea Kolářová
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
IRSKO.
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Základní škola, Hradec Králové
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Československá republika-demokratický stát
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vláda prvních Habsburků
ČESKÁ REPUBLIKA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Srovnání obyvatelstva států
Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Transkript prezentace:

Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky

Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%) 15 – 60 (71,2%) 60+ (14,6%)

Původ informací: „ Sčítání lidu“ – (naposledy r. 2011) Zjišťované hodnoty - počet obyvatel - národnost - věkové složení obyvatel - natalita (porodnost) - mortalita (úmrtnost) - vzdělání - náboženské vyznání - zaměstnanost - vybavení domácnosti …atd.

Hustota zalidnění Čr : 131 obyvatel / km 2

Vývoj počtu obyvatel Najděte mezi hodnoty v tabulce významné změny a pokuste se vysvětlit důvody těchto změn. Odhadněte vývoj počtu obyvatel do budoucna.

Věková skladba

Přirozený pohyb obyvatel Porodnost a úmrtnost Období s vysokou porodností tzv. Baby Boom: Po 2. SV (důvody) 70. a 80. léta (důvody) Od 90. let se porodnost snižuje, až úbytek (důvody)

Úkoly: Vystihněte základní změny v hodnotách následujících demografických ukazatelů: Počet narozených Naděje na dožití Počet manželství a rozvodů Potratovost Věk prvorodiček Podíl městského obyvatelstva

Územní pohyb obyvatel Hlavní migrační vlny: Odsun Sudetských Němců 1968 Politická emigrace Urbanizace Imigrace

Národnostní skladba Homogenní stát 94% Češi Česká, Moravská a Slezská národnost Menšiny cizinců podle počtu: Slováci Poláci Němci, Ukrajinci, Vietnamci

NárodnostPočet obyvatelPočet %pořadí česká ,411 moravská ,712 slezská ,1010 slovenská ,883 polská519680,504 německá ,385 romská ,119 ruská ,128 ukrajinská ,216 vietnamská ,177 97,59

Náboženská skladba Spíše nízká religiozita (proč?) Vliv komunismu 32% věřících Katolíci, protestanti, sekty (svědci Jehovovi)

SÍDELNÍ STRUKTURA

Základní pojmy Město Sídlo s min obyvateli nebo obec se statutem města Sídlo s určitým charakterem zástavby, službami, … Výjimky: Pec pod Sněžkou (800) Rabštejn nad Střelou (23)

Vesnice Sídlo s méně jako obyvateli Největší města ČR: Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc

Úkoly: Poznejte města ČR: Lázeňské město (Jurkovič) Královské město Na erbu ježek Rodiště Bedřicha Smetany Město s rozsáhlou Židovskou čtvrtí Mrakodrap 21

Použité odkazy a literatura: Česká republika pro 8.a 9. ročník zš, nakladatelství fortuna, Praha, ktery-se-muze-dotknout-i-financnich-trhu Všechna data stáhnuta ke dni Vypracoval: Mgr. Jakub Hradil