9. ročník. Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Advertisements

CZ.1.07/1.1.10/
Redoxní děje Elektrolýza
Galvanický článek.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
9. ročník Galvanický článek
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva Elektrochemie Období: září – prosinec 2011.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Transformátory.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Chemie anorganická a organická Chemická reakce
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.
Termika – Fotovoltaika
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Úpravy redoxních rovnic
Fyzika – Chemické zdroje napětí
Vedení elektrického proudu v látkách
Galvanický článek 12. října 2013 VY_32_INOVACE_130302
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
Redoxní reakce 1.
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika – Elektrolýza.
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
ELEKTROCHEMIE Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
KOROZE vypracovala: Ing
Digitální učební materiál
PaedDr. Jozef Beňuška
ELEKTRICKÝ PROUD.
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Interaktivní elektrický obvod
Beketovova řada napětí kovů
Olověný akumulátor.
Elektrické napětí. Měření napětí
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Transkript prezentace:

9. ročník

Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu (= látky schopné přenášet elektrický proud). Jedna z elektrod se oxiduje, druhá redukuje. Uvolněné elektrony odvádíme do spotřebiče, kde konají práci. 20

1780 – Luigi Galvani – při pokusech s preparáty žabích svalů popsal „živočišnou elektřinu“ – Alessandro Volta – sestavil první elektrochemický článek z mědi, zinku a plsti nasáté slanou vodou, nazval jej podle objevitele elektřiny - galvanický článek. Jak to začalo ?

Voltův sloup – první galvanický článek Dodával napětí asi 1V.

Pokus - elektřina z mincí Mince 10,- Kč (Cu) a 50 hal. (Al) proložíme filtračním papírem namočeným v roztoku KNO 3 (elektrolyt). Zapojíme do obvodu s voltmetrem a změříme napětí. V mince 10,- mince 50 hal. filtrační papír napuštěný KNO 3 Pokus můžeme vyzkoušet s mincemi různých hodnot. Papírové bankovky předáme panu učiteli.... Z čeho jsou naše mince : 50 hal. = 99% Al + 1%Mg Mince vyšších hodnot mají ocelové jádro(Fe) kryté vrstvou ušlechtilejšího kovu. 1, 2, 5 Kč = jádro pokryté 0.03 mm Ni 10 Kč = jádro pokryté 0,05mm Cu 20 Kč = jádro pokryté 0.05 mm mosazi

Pokus - elektřina z ovoce Do citrónu (pomeranče, jablka, bramboru) zapíchneme měděný a železný (pozinkovaný) hřebík. Sestavíme elektrický obvod a připojíme voltmetr. Železo (zinek) se bude oxidovat, měď redukovat. Elektrony které si budou kovy vyměňovat, budou přenášet kyseliny (elektrolyt) obsažené v ovoci.

Typy galvanických článků Daniellův článek – zinkový a měděný plíšek ponořený do roztoků svých solí. Zinek se oxiduje a rozpouští, měď redukuje a sráží. Cu Zn CuSO 4 ZnSO 4 Zn 0 ↓ Zn II OX. Cu II ↓ Cu 0 RED. +2e - -2e - -+ Poskytuje stejnosměrný proud o velikosti asi 1,1 V. KNO 3

Suchý článek (zinkochloridový) – jeho výhodou je pastovitý elektrolyt ztužený škrobem. Zápornou elektrodu tvoří zinek, který se oxiduje, kladnou je prášek oxidu manganičitého (mangan se redukuje), který je rozmíchaný s grafitem na uhlíkové tyčince v tuhém elektrolytu. - Uhlíková tyčinka Kladná elektroda MnO 2 + C prášek Záporná elektroda Zn Elektrolyt NH 4 Cl + ZnCl 2 (V alkalickém článku slouží jako elektrolyt pasta KOH.) Poskytuje stejnosměrný proud o velikosti 1,5 V. Zn NH Mn IV O 2 → Mn III 2 O 3. H 2 O + [Zn II (NH 3 ) 2 ] 2+ + Typy galvanických článků

Akumulátor Je galvanický článek, který lze elektrolýzou opakovaně nabíjet. Využívá se v automobilech a všude tam, kde by mohl výpadek elektřiny ze sítě ohrozit provoz - v osvětlovacích zařízeních, nemocnicích, zabezpečovacích zařízeních, v telekomunikaci, v jaderných elektrárnách... Zesílené dno Pb deska Hladina elektrolytu Zátka Spojovací můstek PbO 2 deskaPřepážka Porézní izolační hmota Pól

Spojovací můstek Pb deska PbO 2 deska Zesílené dno Přepážka Akumulátor - řez Porézní izolační hmota

H 2 SO 4 Pb Pb + PbO 2 Princip akumulátoru Pb + H 2 SO 4 ↓ PbSO 4 + H 2 PbO 2 + H 2 SO 4 ↓ PbSO 4 + H 2 O Pb 0 ↓ Pb II OX. Pb IV ↓ Pb II RED. - 2e - + 2e - +- Elektrody se při reakci s kyselinou pokrývají vrstvou PbSO 4. Ta brání průchodu elektronů = akumulátor je vybitý. Na obou elektrodách probíhají redoxní reakce. Poskytuje stejnosměrný proud o velikosti 6,12, 24 V.

Ještě jednou – kde že se tam bere ta elektřina ? Pb 0 + H 2 SO 4 Pb II SO 4 + H 2 Pb IV O 2 + H 2 SO 4 Pb II SO 4 + H 2 O Pb 0 → Pb II = - 2 elektrony Pb IV → Pb II = +2 elektrony Při oxidaci olova v horní rovnici se uvolní elektrony, procházejí spotřebičem, vykonají práci a spotřebují se při redukci v dolní rovnici. Proud elektronů nazýváme elektrický proud. redukce oxidace

Nabíjení akumulátoru Principem je obrácení směru reakcí - elektrolýza. Akumulátor připojíme ke zdroji stejnosměrného proudu stejné velikosti, ale opačného směru. To způsobí obrácení směru reakcí – rozpuštění PbSO 4. Akumulátor je opět ve stavu, v jakém byl před vybíjením.

Otázky a úkoly 1. Uveďte obecný rozdíl mezi akumulátorem a suchým zinkochloridovým článkem. 2. Jakým způsobem vzniká ve všech galvanických článcích elektřina ? 3. Kterou elektrodu označíme slovem katoda a kterou anoda : a) v Daniellově článku b) v akumulátoru 4. Jaký stav musí nastat, abychom akumulátor mohli označit za vybitý ? 5. Napište chemickými reakcemi děje probíhající na elektrodách akumulátoru a ze změn oxidačních čísel odvoďte která látka se oxiduje a která redukuje. 6. Co se děje v akumulátoru pokud jej nabíjíme ? 7. Kde všude lze akumulátor využít ? 8. Sestavte referát o A. Voltovi a L. Galvanim.