Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Jádrové a periferní oblasti
Organizace ochrany přírody v ČR
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Typy krajiny.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Krajina a životní prostředí
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Krajina a životní prostředí
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
 soubor suchozemských a vodních ekosystémů.  V biosféře probíhá neustálý oběh látek, informací a energií.  Je to jednotný jev v celé biosféře.  Hnací.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Krajina a životní prostředí
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Krajina a životní prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekosystém přirozený a umělý
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KRAJINNÉ TYPY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
ČESKO a jeho krajina.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
KULTURNÍ KRAJINA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Krajina Co to je krajina?
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
Kombinační číslo 6. října 2013 VY_42_INOVACE_190206
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Ochrana přírody a krajiny
ZEMĚPIS – KRAJINA, VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
VY_32_INOVACE_280_Typy krajiny
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Právní režim ochrany půdy
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Člověk mění a vytváří krajinu
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Krajina VY_52_INOVACE_ května 2014

2 Krajina je složitý různě velký celek, který se kvalitativně liší od jiného celku řídí se zákony geografické zonálnosti (výšková stupňovitost a šířková pásmovitost) přírodní a kulturní

3 Přírodní krajina člověkem nedotčená v periferních oblastech je ekologicky stabilní výsledkem sukcese např. deštné lesy, polární oblasti, pouště, vysokohorské oblastideštné lesypolární oblastipouště vysokohorské oblasti

4 je člověkem ovlivněná vzájemně na sebe působí přírodní a socioekonomické vazby, které mohou být harmonické nebo disharmonické má oslabenou autoregulační schopnost má porušenou ekologickou rovnováhu mezi technickými díly a přírodními složkami krajiny můžeme ještě rozlišit vazby lokalizační (směřují od přírody k člověku) a antropogenní (vznikají lidskou společností). Kulturní krajina

5 Podle stupně ovlivnění krajiny rozlišujeme následující typy

6 kultivovanou (přetvořenou) krajinu, kde vztahy obou typů geosystémů jsou blízké k harmonickému vztahu a kde je zachována autoregulační schopnost a plná funkce přírodních geosystémů; jsou to např. oblasti zemědělství - obr- obr

7 narušenou krajinu, kde stabilita přírodních geosystémů je narušena, ale jejich autoregulační a funkční schopnost je stále zachována; jsou oblasti intenzívně využívané člověkem se speciálními ekosystémy (např. parky v urbanizovaných oblastech, smrkové lesy – kůrovcový les ) kůrovcový les

8 devastovanou krajinu, kde již v rozsáhlé míře je narušena autoregulační schopnost přírodních geosystémů a zajištění jejich funkce je možné pouze prostřednictvím socioekonomickým geosystémů, zejména technických zásahů za spotřeby značného množství energie a hmoty (poddolovaná území – obr.) – obr

9 umělou krajinu : sídelní, dopravní, vodohospodářské krajiny obr.

10 Pro současnou kulturní krajinu je většinou příznačné vícenásobné využívání pro různé, často odlišné hospodářské aktivity společnosti (např. vodní hospodářství a rekreace). Podle způsobu využívání můžeme rozlišit tři způsoby mnohonásobného využívání krajiny:

11 Při neutrálním způsobu je krajina využívána dvěma nebo více způsoby, které se v podstatě neovlivňují (lesní krajina). Při doplňujícím způsobu se dvě funkce navzájem doplňují (v národním parku funkce ochrany a vodohospodářská). Při konkurujícím způsobu se funkce navzájem nepříznivě ovlivňují (Brněnská přehrada: funkce vodohospodářská a rekreační)

12 Podle převládajícího typu ekosystému můžeme rozlišit následující základní typy krajin: a) zemědělskou krajinu, b) lesohospodářskou krajinu, tj. lesní krajinu tvořenou obhospodařovanými lesy, zejména vysazenými lesními monokulturami, c) těžební krajinu, d) sídelní krajinu, která se dále může dělit na vesnickou, městskou a průmyslovou krajinu, e) rekreační krajinu. Vlivem vícenásobného využívání kulturní krajiny mohou mezi základními typy existovat přechodné subtypy (zemědělsko-rekreační krajina, průmyslově- městská krajina apod.).