MINUTKY Z TELECÍHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Telecí, maso, příprava, před technologická, úprava, žebírka, filé, medailonky Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 509 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 509
TELECÍ MASO Používáme maso z: Kýty - řízky, plátky, filé, medailonky Kýty - řízky, plátky, filé, medailonky Pečeni s ledvinou - žebírka, řízky Pečeni s ledvinou - žebírka, řízky Telecí panenskou svíčkovou - medailonky, filé Telecí panenskou svíčkovou - medailonky, filé Z vařených částí využíváme: hrudí hrudí nožičky nožičky hlavu hlavu Vnitřnosti: játra játra Mozeček Mozeček brzlík brzlík plíčky plíčky jazyk jazyk
PŘÍPRAVA Minutky z telecího masa připravujeme na: pánvi, roštu na anglický způsob pánvi, roštu na anglický způsob po opečení krátce podusíme na pochoutkové másle - aromatizování po opečení krátce podusíme na pochoutkové másle - aromatizování Můžeme i flambovat před hostem Při gratinování maso přeléváme: bešamelem bešamelem omáčkou morney omáčkou morney Zapékat můžeme s plátky sýra, šunky, přidáváme různé doplňky Do šťávy vkládáme různé doplňky a vložky Přílohami a obložením získá pokrm charakteristické vlastnosti a pojmenování
PŘEDTECHNOLUGICKÁ ÚPRAVA Vyjmenuj: Odblaňujeme Blanšírujeme Krájíme na porce – řízky, plátky, žebírka, medailonky, filé Naklepáváme Nasekáváme Plníme a tvarujeme Moříme v oleji, kořeníme, obalujeme Solíme až nakonec
TELECÍ FILÉ kýta plátek masa je menší a silnější na 1poci 1 plátek 1.
TELECÍ MEDAILONKY kýta, telecí panenská svíčková hmotnost cca 150 – 200g na jednu porci 4 -5 kousků masa O které maso jde? Telecí svíčková 2.
TELECÍ ŽEBÍRKA Telecí pečeně plátek masa s žeberní kostí 1 porce 1 žebírko O které maso jde? Telecí pečeně b.k 3.
PŘÍRODNÍ TELECÍ ŘÍZEK plátek z kýty lehce: naklepeme naklepeme nařízneme nařízneme osolíme,opečeme osolíme,opečeme do šťávy přidáme moučné máslo: rozředíme vývarem rozředíme vývarem dochutíme dochutíme Přílohy- různé úpravy brambor, rýže, jemné zeleninové saláty
TELECÍ ŽEBÍRKA NA ŽAMPIONECH kotlet opečeme do výpeku přidáme nakrájené žampiony zalijeme vývarem a dusíme zjemníme máslem Přílohy – brambory, rýže, kompot
ZDROJ: Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti