30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Celostátní síť pro venkov
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs.
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
HACCP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Hraniční kontrola předmětů na vnějších hranicích spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Centrální registr ●software a technické zabezpečení Ladislav Filip ●odborná konzultace Jaromír Kolařík ●zastřešuje jako celek Imatrade.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Setkání expetního týmu pro přesahové nástroje a přístupy
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Elektronický obchod z pohledu České republiky
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Problematika potravinových odpadů v ČR
software a technické zabezpečení Ladislav Filip
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI

3 Historické milníky 1986 vznik ČZPI – Zákon č. 63/1986 Sb. – Základ současné podoby úřadu, kompetence: zemědělské a potravinářské výrobky, kosmetika 1992 přesun Ústředního inspektorátu do Brna – Restrukturalizace: snížení počtu krajských inspektorátů z 9 na 7, 1 inspektorát pro 2 kraje

zákon o SZPI „č.146/2002 Sb.“ – Změna názvu úřadu – Vznik dvou specializovaných laboratoří v Brně (mj. víno) a Praze (mj. pesticidy) 2004 inspektoři vybaveni „mobilní kanceláří“ – Růst efektivity kontrol: práce z místa bydliště – Obsahuje notebook, tiskárnu, přenosné nástroje kontroly – Online připojení na informační systém SZPI – Umožňuje vznik protokolu v místě Historické milníky

Certifikát ISO 9001 – SZPI jedním z prvních držitelů mezi úřady státní správy ČR – Transparentnost, předvídatelnost, jednotný přístup 2006 Nukleární magnetická rezonance – Špičkové a v ČR unikátní zařízení odhalující falšované potraviny – Měřením hodnot izotopů vody (např. víno) určuje, odkud pochází, z čeho se skládá apod. Historické milníky

vznik webu Potraviny na pranýři – Evropsky unikátní projekt zveřejňování výsledků kontrol potravin státním orgánem dozoru – Přes 4 mil. návštěvníků, Křišťálová lupa 2012, 2013, Kontroly společného stravování – Rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, vinotéky, cukrárny apod. Historické milníky

7 RASFF – Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva – síť propojující členské země EU s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) s cílem zabránit ohrožení spotřebitele nebezpečnými potravinami a krmivy. – ČR se do systému zapojila v r prostřednictvím národního kontaktního místa na SZPI – Nonstop služba, přijímání a odesílání notifikací i pro ostatní orgány potravinového dozoru v ČR SZPI v mezinárodních strukturách

8 AACS – Evropský systém spolupráce pro boj s falšovanými potravinami – Slouží ke sdílení informací mezi členskými státy EU o podvodech, falšování, pašování a klamání, týkajících se potravin – SZPI národním kontaktním místem pro ČR od vzniku v r SZPI v mezinárodních strukturách

9 1986: počátek analýzy pesticidů – Plynový chromatograf (Helwett-Packard) – Umožňoval analýzu cca 11 pesticidů (např. DDT, HCB, …) – Nálezy omezeny na potraviny živočišného původu, kde se pesticidy kumulovaly díky ekologické zátěži, pesticidy k ochraně rostlin nebyly analyzovány Srovnání lab. techniky: pesticidy

: dvourozměrný plynový chromatograf – Vybaven hmotnostním detektorem na principu doby letu – Umožňuje simultánní analýzu přes 140 pesticidů, včetně dalšího laboratorního vybavení dokáže SZPI detekovat přes 500 pesticidů – Umožňuje detekovat koncentrace reziduí pesticidů cca 100x nižší, než před 30 lety – Vysoká citlivost umožňuje kontrolovat rezidua pesticidů např. i v ovoci, zelenině a koření v rámci koordinovaného moni- toringu EU Srovnání lab. techniky: pesticidy

11 Před rokem 2005: Přidaná (exogenní) voda: senzorické hodnocení degustátory Geografický původ: kontrola dokumentace, tzv. zatřiďování Botanický původ: kontrola nebyla možná Srovnání lab. techniky: víno

12 Současnost – nukleární magnetická rezonance: V r SZPI spustila unikátní zařízení, které dokáže analyzovat potraviny na úrovni distribuce izotopů v molekulách. U vína představuje právně nezpochybnitelnou metodu pro zjišťování přidané vody, geografického a botanického původu. Umožňuje odhalovat falšování i ovocných džusů, destilátů, omáček ap. Od spuštění analyzováno 3723 vzorků, alespoň v 1 parametru nevyhovělo 361 Srovnání lab. techniky: víno

13 Kontrola tuzemské produkce („Každý by si měl zamést před vlastním prahem“) Kontrola dovozových potravin (Dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR, tj. třetí země, ale také a dnes bohužel zejména, potraviny vyrobené v jiných členských státech EU) Současnost

14 Nákup potravin přes internet – největší probíhající změna na trhu Trendy prodeje potravin přes internet: eCommerce – přesun zboží do online prodeje mCommerce – prodej přes mobilní telefony a tablety fCommerce – prodej přes sociální sítě Budoucí směry kontrol: eCommerce

15 Evropský kontext: EU je největší ekonomikou světa, přesto zaostává v rozvoji eCommerce za severní Amerikou a Asií – Jen 12% evropských online prodejců posílá zboží do jiných států EU – Jen 15% evropských spotřebitelů nakupuje online z jiných států EU Hlavní důvody: – Nejednotný právní rámec – Nízká důvěra spotřebitelů pro nákup z jiného státu Iniciativa EK: Strategie pro jednotný digitální trh EU – Jedna z 10 nevyšších priorit současného vedení EK – Cílem odstranit stávající bariéry a posílit volný pohyb zboží a služeb, mj. prostřednictvím zvýšené pozornosti dozorových orgánů v oblasti prodeje na internetu ČR je prostřednictvím 2 expertů SZPI součástí pracovní skupiny EK pro posílení prosazování legislativy EU při prodeji potravin na internetu společně s Německem, Francií, Nizozemím a EK Budoucí směry kontrol: eCommerce

16 Situace v ČR: Počet u SZPI registrovaných online prodejců potravin meziročně stoupá o 100 – 200%, v současnosti jde o 897 provozovatelů 65% tuzemských spotřebitelů má pozitivní nebo neutrální postoj k online nákupu potravin 1 Jen 7% tuzemských spotřebitelů reálně nakupuje většinu potravin online, 78% nakupuje v kamenných prodejnách 1 Potraviny čeká dynamický růst online prodejů 1. zdroj: Acomware, Spotřebitelský výzkum 2016 Budoucí směry kontrol: eCommerce

17 Kompetence SZPI v eCommerce: Maloobchodní prodej potravin Prodej pokrmů a nápojů objednaných v provozech společného stravování Dosavadní aktivity SZPI v eCommerce: 2007 zahájení kontrol vzdáleného prodeje 2008 novela zákona 146/2002 Sb. umožňuje (online) kontrolní nákup 2009 SZPI vnitřním předpisem standardizuje kontrolu internetového prodeje 2013 SZPI zakládá pracoviště kontroly prodeje potravin na internetu Budoucí směry kontrol: eCommerce

18 Výsledky kontrol SZPI: 2016: 41,11% kontrol internetu s výsledkem nevyhovující Typické důvody nevyhovění: Chybí povinné údaje o potravině Obsahuje nepovolená výživová a léčebná tvrzení u doplňků stravy Doplňky stravy obsahující nepovolené látky (např. farmaka, PNT apod.) Dosud nejčastěji kontrolovaný sortiment: doplňky stravy, lihoviny, víno, cukrářské výrobky, pokrmy, čaje Budoucí směry kontrol: eCommerce

19 Práva spotřebitelů na internetu: Evropské a národní právní předpisy ukládají provozovatelům internetového prodeje potravin mj.: Aby nabízené potraviny byly bezpečné Aby spotřebitel měl před uzavřením koupě k dispozici veškeré informace o nabízené potravině i provozovateli internetového obchodu Aby nekoupil na internetu potraviny falšované Aby byl chráněn před nekalými praktikami některých prodejců Online spotřebitel má nárok na totožné podmínky se spotřebitelem v kamenné prodejně. Budoucí směry kontrol: eCommerce

web Potraviny na pranýři (PnP) – 4 mil. návštěvníků, 3249 závadných potravin, od r i uzavřené provozovny 2013 mobilní aplikace PnP – stažení, OS Android, iOS, Windows Phone a Mobile, cena Mobilní aplikace roku účet PnP na sociální siti Facebook – fanoušků 2014 účet PnP na sociální síti Twitter – 4463 fanoušků, náleží mezi 1% nejsledovanějších účtů v ČR Nové formy komunikace se spotřebiteli

21 Nové formy komunikace se spotřebiteli

22 Instagram: Nejdynamičtěji rozvíjející se sociální síť v ČR Aktuálně přes uživatelů v ČR (o více než Twitter) Převládající cílová skupina 18 – 24 let, cca 90% uživatelů nepřesahuje 35 let, dominantní skupinou jsou ženy SZPI vychází vstříc nejmladší generaci spotřebitelů, kteří vyhledávají obrazovou komunikaci Cíl: prostřednictvím zábavy přitáhnout k tématu kvality a bezpečnosti potravin méně poučené spotřebitele, provázat sociální sítě s obsáhlými informacemi pro spotřebitele na webech SZPI a PnP Motto: aktivní a vzdělaný spotřebitel se dokáže nejúčinněji chránit před riziky nebezpečných a nejakostních potravin Nové formy komunikace se spotřebiteli

Děkuji za pozornost