30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI
3 Historické milníky 1986 vznik ČZPI – Zákon č. 63/1986 Sb. – Základ současné podoby úřadu, kompetence: zemědělské a potravinářské výrobky, kosmetika 1992 přesun Ústředního inspektorátu do Brna – Restrukturalizace: snížení počtu krajských inspektorátů z 9 na 7, 1 inspektorát pro 2 kraje
zákon o SZPI „č.146/2002 Sb.“ – Změna názvu úřadu – Vznik dvou specializovaných laboratoří v Brně (mj. víno) a Praze (mj. pesticidy) 2004 inspektoři vybaveni „mobilní kanceláří“ – Růst efektivity kontrol: práce z místa bydliště – Obsahuje notebook, tiskárnu, přenosné nástroje kontroly – Online připojení na informační systém SZPI – Umožňuje vznik protokolu v místě Historické milníky
Certifikát ISO 9001 – SZPI jedním z prvních držitelů mezi úřady státní správy ČR – Transparentnost, předvídatelnost, jednotný přístup 2006 Nukleární magnetická rezonance – Špičkové a v ČR unikátní zařízení odhalující falšované potraviny – Měřením hodnot izotopů vody (např. víno) určuje, odkud pochází, z čeho se skládá apod. Historické milníky
vznik webu Potraviny na pranýři – Evropsky unikátní projekt zveřejňování výsledků kontrol potravin státním orgánem dozoru – Přes 4 mil. návštěvníků, Křišťálová lupa 2012, 2013, Kontroly společného stravování – Rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, vinotéky, cukrárny apod. Historické milníky
7 RASFF – Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva – síť propojující členské země EU s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) s cílem zabránit ohrožení spotřebitele nebezpečnými potravinami a krmivy. – ČR se do systému zapojila v r prostřednictvím národního kontaktního místa na SZPI – Nonstop služba, přijímání a odesílání notifikací i pro ostatní orgány potravinového dozoru v ČR SZPI v mezinárodních strukturách
8 AACS – Evropský systém spolupráce pro boj s falšovanými potravinami – Slouží ke sdílení informací mezi členskými státy EU o podvodech, falšování, pašování a klamání, týkajících se potravin – SZPI národním kontaktním místem pro ČR od vzniku v r SZPI v mezinárodních strukturách
9 1986: počátek analýzy pesticidů – Plynový chromatograf (Helwett-Packard) – Umožňoval analýzu cca 11 pesticidů (např. DDT, HCB, …) – Nálezy omezeny na potraviny živočišného původu, kde se pesticidy kumulovaly díky ekologické zátěži, pesticidy k ochraně rostlin nebyly analyzovány Srovnání lab. techniky: pesticidy
: dvourozměrný plynový chromatograf – Vybaven hmotnostním detektorem na principu doby letu – Umožňuje simultánní analýzu přes 140 pesticidů, včetně dalšího laboratorního vybavení dokáže SZPI detekovat přes 500 pesticidů – Umožňuje detekovat koncentrace reziduí pesticidů cca 100x nižší, než před 30 lety – Vysoká citlivost umožňuje kontrolovat rezidua pesticidů např. i v ovoci, zelenině a koření v rámci koordinovaného moni- toringu EU Srovnání lab. techniky: pesticidy
11 Před rokem 2005: Přidaná (exogenní) voda: senzorické hodnocení degustátory Geografický původ: kontrola dokumentace, tzv. zatřiďování Botanický původ: kontrola nebyla možná Srovnání lab. techniky: víno
12 Současnost – nukleární magnetická rezonance: V r SZPI spustila unikátní zařízení, které dokáže analyzovat potraviny na úrovni distribuce izotopů v molekulách. U vína představuje právně nezpochybnitelnou metodu pro zjišťování přidané vody, geografického a botanického původu. Umožňuje odhalovat falšování i ovocných džusů, destilátů, omáček ap. Od spuštění analyzováno 3723 vzorků, alespoň v 1 parametru nevyhovělo 361 Srovnání lab. techniky: víno
13 Kontrola tuzemské produkce („Každý by si měl zamést před vlastním prahem“) Kontrola dovozových potravin (Dovozové potraviny, které vstupují na společný trh prostřednictvím ČR, tj. třetí země, ale také a dnes bohužel zejména, potraviny vyrobené v jiných členských státech EU) Současnost
14 Nákup potravin přes internet – největší probíhající změna na trhu Trendy prodeje potravin přes internet: eCommerce – přesun zboží do online prodeje mCommerce – prodej přes mobilní telefony a tablety fCommerce – prodej přes sociální sítě Budoucí směry kontrol: eCommerce
15 Evropský kontext: EU je největší ekonomikou světa, přesto zaostává v rozvoji eCommerce za severní Amerikou a Asií – Jen 12% evropských online prodejců posílá zboží do jiných států EU – Jen 15% evropských spotřebitelů nakupuje online z jiných států EU Hlavní důvody: – Nejednotný právní rámec – Nízká důvěra spotřebitelů pro nákup z jiného státu Iniciativa EK: Strategie pro jednotný digitální trh EU – Jedna z 10 nevyšších priorit současného vedení EK – Cílem odstranit stávající bariéry a posílit volný pohyb zboží a služeb, mj. prostřednictvím zvýšené pozornosti dozorových orgánů v oblasti prodeje na internetu ČR je prostřednictvím 2 expertů SZPI součástí pracovní skupiny EK pro posílení prosazování legislativy EU při prodeji potravin na internetu společně s Německem, Francií, Nizozemím a EK Budoucí směry kontrol: eCommerce
16 Situace v ČR: Počet u SZPI registrovaných online prodejců potravin meziročně stoupá o 100 – 200%, v současnosti jde o 897 provozovatelů 65% tuzemských spotřebitelů má pozitivní nebo neutrální postoj k online nákupu potravin 1 Jen 7% tuzemských spotřebitelů reálně nakupuje většinu potravin online, 78% nakupuje v kamenných prodejnách 1 Potraviny čeká dynamický růst online prodejů 1. zdroj: Acomware, Spotřebitelský výzkum 2016 Budoucí směry kontrol: eCommerce
17 Kompetence SZPI v eCommerce: Maloobchodní prodej potravin Prodej pokrmů a nápojů objednaných v provozech společného stravování Dosavadní aktivity SZPI v eCommerce: 2007 zahájení kontrol vzdáleného prodeje 2008 novela zákona 146/2002 Sb. umožňuje (online) kontrolní nákup 2009 SZPI vnitřním předpisem standardizuje kontrolu internetového prodeje 2013 SZPI zakládá pracoviště kontroly prodeje potravin na internetu Budoucí směry kontrol: eCommerce
18 Výsledky kontrol SZPI: 2016: 41,11% kontrol internetu s výsledkem nevyhovující Typické důvody nevyhovění: Chybí povinné údaje o potravině Obsahuje nepovolená výživová a léčebná tvrzení u doplňků stravy Doplňky stravy obsahující nepovolené látky (např. farmaka, PNT apod.) Dosud nejčastěji kontrolovaný sortiment: doplňky stravy, lihoviny, víno, cukrářské výrobky, pokrmy, čaje Budoucí směry kontrol: eCommerce
19 Práva spotřebitelů na internetu: Evropské a národní právní předpisy ukládají provozovatelům internetového prodeje potravin mj.: Aby nabízené potraviny byly bezpečné Aby spotřebitel měl před uzavřením koupě k dispozici veškeré informace o nabízené potravině i provozovateli internetového obchodu Aby nekoupil na internetu potraviny falšované Aby byl chráněn před nekalými praktikami některých prodejců Online spotřebitel má nárok na totožné podmínky se spotřebitelem v kamenné prodejně. Budoucí směry kontrol: eCommerce
web Potraviny na pranýři (PnP) – 4 mil. návštěvníků, 3249 závadných potravin, od r i uzavřené provozovny 2013 mobilní aplikace PnP – stažení, OS Android, iOS, Windows Phone a Mobile, cena Mobilní aplikace roku účet PnP na sociální siti Facebook – fanoušků 2014 účet PnP na sociální síti Twitter – 4463 fanoušků, náleží mezi 1% nejsledovanějších účtů v ČR Nové formy komunikace se spotřebiteli
21 Nové formy komunikace se spotřebiteli
22 Instagram: Nejdynamičtěji rozvíjející se sociální síť v ČR Aktuálně přes uživatelů v ČR (o více než Twitter) Převládající cílová skupina 18 – 24 let, cca 90% uživatelů nepřesahuje 35 let, dominantní skupinou jsou ženy SZPI vychází vstříc nejmladší generaci spotřebitelů, kteří vyhledávají obrazovou komunikaci Cíl: prostřednictvím zábavy přitáhnout k tématu kvality a bezpečnosti potravin méně poučené spotřebitele, provázat sociální sítě s obsáhlými informacemi pro spotřebitele na webech SZPI a PnP Motto: aktivní a vzdělaný spotřebitel se dokáže nejúčinněji chránit před riziky nebezpečných a nejakostních potravin Nové formy komunikace se spotřebiteli
Děkuji za pozornost