D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Pedagogika volného času II Vladimír Jůva
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Profese učitele – referenční rámec Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek Praha
Mechatronika v okresu Plzeň-sever (a nejen tam) Ing. Jiří Prantner, Klastr Mechatronika o.s., prezident Tel: Mail:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
IVIG 2005, Praha, 22. září
katedra pedagogiky PedF UK
IC Věnovat soustředěnější pozornost hloubce konceptové analýzy probírané situace, „zpomalit“ proces analýzy, více jej opírat o rozbor oborových.
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/ Stěžejním motivem je představení netradičních a inovativních výukových.
Výstupy z Úvodního semináře
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
dotazníkové šetření na vysokých školách
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU. Co Vás dnes čeká? Představení realizátora a partnera projektu Představení projektu a jeho aktivit Možnosti mobilních technologií.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Mgr. Alena Hesová Podpora finanční gramotnosti prostřednictvím Metodického portálu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Tvorba kurikula pro výuku informačních technologií na 1. stupni ZŠ
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Pedagogika volného času II Vladimír Jůva
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Integrativní speciální pedagogika
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ZDROJE METODICKÉ PODPORY PaedDr. Markéta Pastorová
Strategické dokumenty v kontextu ICT a škol Kurz Metodik ICT Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU 28. února 2015 Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
Institut Celoživotního Vzdělávání
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Pedagogická diagnostika
Evaluace v mateřských školách
Obecná didaktika ÚVOD.
DidactIG Liberec 21. dubna 2018 Jiří Vaníček.
Integrativní speciální pedagogika
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
“Those who know, do. Those that understand, teach.”
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Vzdělávací systém v Olomouckém kraji
Transkript prezentace:

D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze) Jiří Vaníček (Jihočeská univerzita České Budějovice) DidactIG, Liberec

Obsah příspěvku Vědecká monografie o oborových didaktikách  Záměr a význam monografie  Seznámení s obsahem, struktura kapitol Kapitola o didaktice informatiky  Obsah kapitoly  Stav, vývoj, perspektivy oboru (prezentované v kapitole)

Oborově didaktická monografie Akreditační komise OD  Snaha o emancipaci OD  Cíl: představit jednotlivé OD, jejich cestu, metody, úspěchy, aktuální problémy, rizika  Osloveny některé OD  Úvodní a závěrečná kapitola I. Stuchlíková & T. Janík et al. (2015) Oborové didaktiky v České republice: stav, vývoj a perspektivy. Brno: Masarykova univerzita, 2015 (v tisku).

Obr. – ukázka sazby kapitoly

Obsah kapitoly Terminologický úvod Historie, počátky oboru (svět i ČR) Podněty pro budování didaktiky informatiky Mezinárodní oborová základna did. inf. Aktuální trendy ve výuce inf. ve světě Aktuální problémy didaktiky informatiky v ČR Závěr: rizika a perspektivy dalšího vývoje

Počítačem podporovaná výuka Didaktika ICT Technologie ve vzdělávání Didaktika informatiky Terminologický a historický úvod Oborová didaktikaNadoborová oblast Počítače ve škole

Historie, počátky oboru Obr. - Etapy vývoje výuky informatiky a zaměření oborové didaktiky v naší vlasti

Podněty pro budování did. inf. Stav výuky inf. a ICT na českých školách Obsah a metody inf. vzdělávání Potřeba revize vzdělávací oblasti, RVP Vzdělávání učitelů ICT všech stupňů Přístupy k ICT/CS v zahraničí Anglie, Irsko, Austrálie, Slovensko, USA…

pro všechny oborové didaktiky české prostředí:  Obsahově zaměřený přístup (transformace obsahu) – Janík  Tvorba jako způsob poznávání (Slavík, Chrz, Štech et al. 2013) Teoretická východiska

Teoretická východiska 1 OBSAH jako konstrukt, který spojuje: – subjektivitu (představa, prekoncept „obsah v hlavě“) – intersubjektivitu (význam, pojem „společný obsah“, kontext) – objektivitu (fenomén, výraz „obsah jako možnost“) TRANFORMACE/REKONSTRUKCE OBSAHU jako pohyb obsahu „mezi hlavami, kontextem a věcmi“ DIDAKTICKÁ ZNALOST OBSAHU jako subjektivní potenciál učitele pro didaktickou transformaci/rekonstrukci obsahu KONCEPT/PREKONCEPT jako analytické jednotky obsahu (Slavík, Chrz, Štech et al. 2013)

Teoretická východiska 2 Teoretická východiska (pro všechny oborové didaktiky)

Aktuální trendy ve výuce inf. Dynamika oboru  Na co se má orientovat výuka? Posun výuky směrem k mladšímu žákovi  i do MŠ Zavádění informatických témat do výuky ICT  informatické myšlení  Strategie digitálního vzdělávání do 2020  Strategie digitální gramotnosti (MPSV, 2015)

Aktuální problémy did. inf. v ČR úzká základna nízká podpora na pracovištích neexistence habilitačního pracoviště a Ph.D. slabá platforma pro spolupráci chybí metodická podpora učitelů v praxi Strategie, vize, potřeby a kurikulum (ICT nebo INFORMATIKA)

Závěr – did. inf. na startu Rizika:  tlak praxe (změny ve školách) na okamžitá řešení nebude čas na základní výzkum did. inf. se neetabluje jako odborná disciplína  škola se nadále bude orientovat na konzum ICT Co může pomoci: obecná pedagogika převezme zodpovědnost za oblast technologií ve vzdělávání ostatní oborové didaktiky převezmou oblast počítačem podporované výuky  skončí izolace inf. na školách i její didaktiky

Děkujeme za pozornost