Posilování Vypracoval: Josef Kelnar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní rok 2016/2017 Datum vypracování:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V lidském těle je více než 600 svalů.
Advertisements

Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Základy Posilování popis
THROW to 2nd Base. Dovednosti Catchera Catcher Leader týmu  Vedení týmu  Vztah s UMP a P Catcher Hardest worker  Blokování  Postavení na HP  Hry.
Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování
Potravinové doplňky v současném sportu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Kondiční příprava hráče baseballu
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
Vlčí hierarchie a chování
Každému posilování předchází rozcvičení.
Části lidského těla Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Vypracoval: Adam Olejníček
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Atletická průprava pro canicross
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
CO NEJVÍCE SE NAROVNÁME, HLAVU VYTÁHNEME VZHŮRU
LEDNÍ HOKEJ Výkon v bruslení závisí na síle: extenzorů kyčle
Teoretické zdůvodnění a praktické provádění strečinku
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
FIT CENTRUM HANUŠOVICE Stroje Běžecký pás Trampolína Stepper Posilovací lavice Univerzální posil.stroj Univerzální posil.pás.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Posilování s posilovací.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
Popis svalů lidského těla
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Posilování s.
Co dělá balet Vypracoval: Natálie Nedvědová Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Potrava
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Posilování Vypracoval: Josef Kelnar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní rok 2016/2017 Datum vypracování:
Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Posilovací cvičení - břicho a hýždě
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Kalanetika Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Leváctví Jan Machovský Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Prezentace – výklad učiva
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Měření kožních řas.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Specifika a požadavky těchto skupin
Transkript prezentace:

Posilování Vypracoval: Josef Kelnar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní rok 2016/2017 Datum vypracování:

Posilování Je druh cvičení zaměřený na růst svalů Sport v posilovaní se jmenuje Kulturistika Důvody k cvičení : Růstově: cvičíme proto abychom lépe vypadali a byli silnější Zdravotně: cvičíme pro naše zdraví – většinou lehké cviky s lehkými vahami nebo váhou vlastní Duševně: cvičíme pro dobro duše (jen pro pocit dělání něčeho)

Posilování v různém věku Děti: Děti mohou rovíjet svou sílu ve věku 7-12 let a to rychlostnímy cviky a později jednouduchými posilovacími cviky Mládež: Cvičení mezi rokem je zdravé ale pouze jako vedlejší aktivita. Doporučuje se zpevnit trup, hlavně svaly okolo páteře Od 15 roku se svalstvo rozvíjí nejrychleji a formuje se postava. Dospělí: let velice rychlí pokrok, s průpravou v mládí se i po 40 letech dá vypracovat svalová hmota. Po 50 letech už jsou omezení Ženy: Jiné hormonální rozložení – méně testosterenu. Ženy začátečnice mají zhruba o 10% větší zvíšení síly než muži – adaptační systém.

Nejstarší a nejjednoduší druh posilování. Průkopníci tohoto druhu Sparťanšťí bojovníci Druhy posilování Posilování s váhami: Stroje: stroje nám dovolí se zaměřit přesně na jednu svalovou partii a je na nich jednoduší technika Volné váhy: Tyto cviky jsou složitější ale rozvíjí celkové držení těla a jsou více podobné normálnímu pohybu, proto se doporučují začátečníkům Posilovánís vlastní vahou:

Živiny Bílkoviny: Základní stavební jednotka svalů v těle, při posilování je jich potřeba na následnou regeneraci a samotný růst svalů Sacharidy: Zdroj energie, při posilování jsou potřeba při samostném tréninku na pohon svalů Tuky: Zdroj a zásoba energie, většina posilujících lidí se snaží tukům vyhíbat kvůli takzvané „výrýsovanosti“. Na další straně zajímavost Dávkování: Živiny a doplňky se dávkují podle typu diety např. objemová, hubnutí nebo předzávodní

Jak posilování funguje ? Za vše mohou hormony, tedy hlavně Testosteron a růstový hormon. Testosteronu mají muži více a proto májí většinou více vyvinuté svalstvo. Hormony ale nemůžeme ovlinit (pouze steroidy) Růst svalů také způsobuje jejich přepínání. Při záteži na kterou sval není připraven se svalová vlákna porušují a poté znova obnovují silněji – snaží se připravit na bufoucí zátež. Proto je důlžitá regenerace svalstva aby se tyto vlákna mohla obnovit. Při přetrénování toto může mít i opačný efekt

Ruce Biceps, triceps a předloktí. Tyto svaly se většinou posilují třemi cviky. Na předloktí se dělá jeden či dva cviky Biceps: nám umožňuje pohnout rukou směrem k ramenu Triceps: zaručuje přesně opačný pohyb oproti bicepsu, od ramene Předloktí: díky předloktí můžeme držet, hýbe prsty a zápěstím

Prsa,ramena,záda Tyto partie už se řadí mezi větší svaly a proto se většinou cvičí čtyřmi cviky. Tyto svaly jsou také důležité pro „dojem velikosti“ Prsa: umožňují pohyb rukou dopředu,prsa jsou důležitá např. pro úder Ramena: se zapříčiňují za pohyb rukou nahoru a relativně do strany Záda: opak prsou a ramen umožňují pohyb rukou dozadu a dolů

Nohy Nohy jsou nejtěžší na posilování cvičí se 6 i více cviky Přední část stehna (kvadriceps): umožňuje narovnat nohu Zadní část stehna (hamstring): opak předního stehna, nohu ohýbá Lýtko: díky lýtku můžeme stát na špičkách, důležité při chůzi

Břišní svalstvo Břišní svalstvo se posiluje dost individuálně, ale téměř vždy se cvičí na konci tréninku něčeho jiného. Břicho se nejčastěji cvičí s vlastní váhou Přední (vetrální): největší břišní sval, takzvaný „sixpack“. Ohýbá tělo Boční (laterální): napravo a levo od předních břišních svalů. Rotuje tělem a umožňuje náklony do stran Boční břišní svalstvoPřední břišní svalstvo

Dolpňky ( suplementy ) Jsou „uměle“ vyrobené doplňky stravy Příklady: Kreatin – zavodňování svalů Protein – zisk bílkovin BCAA –aminokyseliny ZMA – zinek a hořčík Nakopávače – májí povzbudit

symbol-Stock-Vector-barbell-dumbbell.jpg up-2.png

the-torso-and-arm/ eng-NZ/Skeletal-muscles-of-the-torso-and-arm.jpg muscles/ZM8U5qDFXnPLAYwpfqAC4Q_Muscles_of_the_arm_and_shoulder.png