ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Přijď Duchu svatý.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Vznik křesťanství Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Křesťanství vznik a podstata.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Křesťanství.
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Náboženství - křesťanství
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
KŘESŤANSTVÍ.
Světová náboženství – křesťanství
Identifikátor materiálu: EU –
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Syropalestina.
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Opakování - náboženství
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
KŘESŤANSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Lucie Tvrdíková C4B. OBSAH: KŘESŤANSTVÍ KATOLICKÁ CÍRKEV PROTESTANTSKÁ CÍRKEV ROZDÍLY.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství B. Trojanová.
Judaismus (židovství)
Náboženství a fanatismus
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III

Výchova k občanství Křesťanství Mgr. Vilém Nejezchleb a.org/wiki/File:StJohnsAs hfield_StainedGlass_Good Shepherd-frame_crop.jpg

edGlass_GoodShepherd_Face.jpg

Křesťanství je monoteistické, univerzální, historické (založené) a misijní náboženství, které je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu.

Křesťanství Ježíše z Nazaretu, kterého chápeme jako mesiáše ( tj. Krista ), spasitele světa, Božího syna, který se v Kristu zjevil. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil. Toto působení a počátky křesťanství zachycuje Nový zákon, mladší část Bible.

Křesťanství Příslušnost ke křesťanství není dána původem nebo narozením, nýbrž křtem a osobním přijetím určitého vyznání víry (nauky) a životní praxe. Všichni křesťané věří v jednoho Boha, vyznávají Ježíše Krista jako Spasitele a Božího syna, uznávají křest a další svátosti, věří v možnost odpuštění hříchů a spásy a očekávají druhý příchod Kristův.

Křesťanství Kristovi následovníci v čele s apoštoly tvořili prvotní církev. Původní jednotné křesťanské uskupení se postupem času rozdělilo do několika větví, které se dnes zpravidla označují jako církve.

Křesťanství Většina křesťanů patří k jedné ze tří hlavních skupin církví : ke katolické církvi, pravoslavné církvi nebo k některé z církví vzešlých z protestantské reformace (anglikánská církev). „ Jednotlivé církve však různě chápou samy sebe a svůj vztah k ostatním!!!“

Křesťanství Jako celek je křesťanství nejrozšířenějším světovým náboženstvím s více než s 2 miliardami věřících. Křesťanství mělo spolu s antickým kulturním dědictvím zásadní vliv na formování Západní kultury

Křesťanství – symboly (latinský) kříž - kříž je nejznámějším symbolem křesťanství. Jeho původ lze spatřovat ve způsobu Kristova umučení. Ichthys - druhý obecně rozšířený symbol křesťanství je primitivní schéma ryby, v prvotní církvi byla symbolem nejrozšířenějším. Původ symbolu lze spatřovat v kombinaci dvou faktorů - jednak řada Kristových učedníků byla původem rybáři a Kristus svých dvanáct později označil za rybáře lidí, jednak řecké slovo Ichthys (ΙΧΘΥΣ, ryba) je zároveň zkratkovým slovem pro obrat Ježíš Kristus, Boží Syn, Spasitel ( Ἰ ησο ῦ ς Χριστός, Θεο ῦ Υ ἱ ός, Σωτήρ)(Jézúz Christos Theú Hyios Sótér) snubní prsten - symbol obecně rozšířený v západním křesťanství, který dává najevo, že dotyčná osoba je ve stavu manželském.

Bible Bible je označována též jako Písmo svaté nebo krátce jen Písmo, některé církve jej označují také jako Boží slovo. Lze se také setkat s označením Kniha knih.

Bible První část Bible tvoří Starý zákon obsahuje soubor posvátných knih (tanach), který křesťané převzali z judaismu. Starý zákon byl původně převážně napsaný v hebrejštině. Druhá část Bible, Nový zákon navazuje na Starý zákon; podle víry všech křesťanských církví je vlastní obsah Nového zákona, totiž zpráva o Ježíši Kristu, naplněním očekávání starozákonních spisů. Původním jazykem Nového zákona je helénistická řečtina.