PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Advertisements

Úvod do studia dějepisu
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Dějepis 6. ročník Mgr. Lenka Venclová 2009.
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Historické prameny.
VY_32_INOVACE_3D.6.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Historické prameny.
6. ročník Pravěk.
Genealogie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
Instituce zpracovávající historické prameny
Práce s časovou osou 6. třída.
Doba halštatská ve světě
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková.
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Úvod do vyučování dějepisu
VY_32_INOVACE_3D.6.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_1D.6.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Vnímání historického času
Etruskové a založení Říma
6. ročník Pravěk.
Další nálezy na keltském sídlišti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Doba bronzová  Šablona: III/2  Číslo: 69  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“
VY _12_INOVACE_D.6.05 DĚLENÍ PRAVĚKU – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 11. září 2012 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Úvodní hodina dějepisu Uspořádání učebnice Časová osa Prameny 9. ročník.
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Městské muzeum.
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Pravěk.
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Jak pracovat s učebnicí
Doba bronzová VY_32_INOVACE_D
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
Úvod do dějepisu HISTORICKÉ PRAMENY 6.ROČNÍK.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
ÚVOD DO DĚJEPISU.
Transkript prezentace:

PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali, nepopustili při svém bádání jen uzdu svoji bujné fantazii? Aby se mohl historik pustit do vědecké práce, musí studovat historické prameny. Ty dělíme do dvou základních skupin: A) PRAMENY HMOTNÉ B) PRAMENY PÍSEMNÉ

PRAMENY HMOTNÉ Jsou to hmatatelné stopy po životě našich předků. Mnohé z hmotných pramenů se uchovaly pod tisíciletými nánosy půdy hluboko v zemi. Jsou jediným pramenem poznání doby, ve které ještě neexistovalo písmo. Patří zde především nálezy koster člověka. Z nich poznávají vědci, jak se měnil vzhled, postava, tvar lebky a velikost mozkovny. Tyto změny svědčí o tom, jak se člověk vyvíjel. Patří zde také kosti lovné a chovné zvěře, z nich získáváme informace, co lovili nebo chovali naši předkové. Další hmotné prameny: mince, hroty loveckých a válečných zbraní z kamene, kosti nebo kovů, zemědělské a řemeslnické nářadí, střepy keramických nádob, šperky, zbytky železných zbraní a zbrojí, pozůstatky staveb. Prameny hmotné se pečlivě soustřeďují a opatrují v muzeích. Muzeum je název odvozený od řeckého slova museion, v doslovném překladu znamená chrám múz. Múzy byly řecké bohyně ochraňující jednotlivé druhy umění a věd.

Replika meče z druhé poloviny 13. století Čepel bronzové dýky Pistole s křesadlovým a pistole s perkusním zámkem z 18. století

Replika raně středověké slovanské nádoby a střepy ze starší doby železné Pazourkové hroty šípů z pozdní doby kamenné Bronzový šperk ve tvaru kříže z 10. století a stříbrný medailón z 13. století

Paroží lesní zvěře, jelení kost a čelist. Zlaté a stříbrné mince ze 14. století

PRAMENY PÍSEMNÉ Jsou vědcům přístupné až od doby, kdy naši předci vymysleli písmo. Patří k nim dochované seznamy panovníků, pamětní desky s nápisy, náhrobní nápisy, staré listiny, mezinárodní smlouvy, soupisy zákonů, soudní zápisy, účetní knihy, dopisy, historická díla, literární díla, výpravné básně, výkresy a popis vynálezů, mapy a plány, noviny, staré sešity, časopisy. Písemné prameny se uchovávají v knihovnách a archivech. Archiv je název odvozený od řeckého přídavného jména archaios, které v překladu znamená starý, starobylý. V archivech jsou dokumenty uloženy v depozitářích. Depozitáře jsou místnosti, ve kterých musí být udržována stálá teplota a vlhkost vzduchu, aby nedošlo k poškození vzácných listin = archiválií.

Kniha s ofocenou stranou historického rukopisu ze 14. století Sešit studenta vysoké školy z 20. století

Dobové noviny z 22. září 1938Dobový časopis z července 1889

Stará mapa světa

LITERATURA KOLEKTIV AUTORŮ. Dějepis 6: Učebnice pro základní školy a pro víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis I. díl: Pravěk a starověk pro základní školy. 1. vyd. Praha: Práce, ISBN ZDROJE OBRÁZKŮ Replika meče z druhé poloviny 13. století - vlastní zdroje Čepel bronzové dýky - vlastní zdroje Pistole s křesadlovým a pistole s perkusním zámkem z 18. století – vlastní zdroje Replika raně středověké slovanské nádoby a střepy ze starší doby železné – vlastní zdroje Pazourkové hroty šípů z pozdní doby kamenné – vlastní zdroje Bronzový šperk ve tvaru kříže z 10. století a stříbrný medailón z 13. století – vlastní zdroje Paroží lesní zvěře, jelení kost a čelist.- vlastní zdroje Zlaté a stříbrné mince ze 14. století – vlastní zdroje Kniha s ofocenou stranou historického rukopisu ze 14. století – vlastní zdroje Sešit studenta vysoké školy z 20. století –vlastní zdroje Dobové noviny z 22. září 1938 – vlastní zdroje Dobový časopis z července 1889 – vlastní zdroje Stará mapa světa – vlastní zdroje