Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Advertisements

Přijď Duchu svatý.
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Křesťanství.
Náboženská literatura
KŘESŤANSTVÍ.
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Syropalestina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Volný čas a volnočasové aktivity Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
Digitální učební materiál
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSTVÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_17
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Neverbální komunikace Mimika, proxemika, gestika
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Zaokrouhlování na desítky a stovky
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Přemýšlíme Jaké znáte křesťanské svátky? Obr. 1 Obr. 2

Křesťanství Název odvozen od Krista; Křesťan – znamená „následovník Krista“; Kristus = mesiáš, boží posel; Kristus – z řeckého slova „pomazat“; Oficiálním náboženstvím bylo uznáno r. 313; Jaká životopisná data o životě Ježíše Krista již znáte?

Bible: Nový zákon – křesťanská část Bible; O Ježíšovi se píše zejména v evangeliích (z řečtiny znamená dobrá zpráva); Evangelia sv. Matouše, sv. Jana, sv. Lukáše a sv. Marka; Kniha Skutky apoštolů – o vzniku prvních společenství; Epištoly – dopisy věřících; Závěr Nového zákona – Apokalypsa.

Kdo je Bůh pro křesťana? Stvořitel světa a všeho živého; Stvořitel člověka (kniha Genesis); Bůh se zjevil malému národu, se kterým uzavřel smlouvu, že ho nikdy neopustí (národ Izraelců); Chtěl sdílet život lidí, proto poslal svého syna Ježíše; Ježíš se zrodil z těla člověka – vtělením; Bůh je Otec, Syn i Duch svatý (svatá trojice); Bůh je nekonečný, všemohoucí, dobrý a milosrdný.

Rozdělení křesťanů: Zpočátku byli všichni křesťané jedna „rodina“; V 11. století schizma (trvalé rozdělení); Katolictví (tzn. „univerzální církev“); Pravoslaví („pravá víra“); V 16. století v západní Evropě hnutí „reformace“ = protestantství (luterání, reformovaní…); V Anglii ve stejné době vzniká anglikánská církev; Dnes – ekumenické snahy o sjednocení církví.

Křest Z řeckého slova = potopit; Pokřtěním se člověk oficiálně stane křesťanem; Budoucí křesťan je potopen do smrti a života vzkříšeného Ježíše; Slovo křest v češtině pochází ze staroněmeckého slova krist odvozeného od slova Kristus; Katechismus – příprava na křest, seznamování s Biblí a křesťanskou vírou.

Svátost Z řeckého slova = tajemství; Svátost je akt, prostřednictvím kterého dostávají věřící zvláštní milosti; Svátost křtu a eucharistie; Biřmování; Smíření; Manželství; Svěcení; Pomazání nemocných hlav.

Použité zdroje: MROWIEC, Katia, Michel KUBLER a Antoine SFEIR. Bůh, Jahve, Alláh: vše, co nás zajímá o křesťanství, judaismu a islámu : [100 odpovědí na základní otázky víry: víra židů, víra křesťanů, víra muslimů]. 1. vyd. Praha: Garamond, 188 s. ISBN DUDÁK, Vladislav. Seminář ze společenských předmětů pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 1998, 160 s. ISBN REEBER, Michel. Velká světová náboženství. 1. vyd. v nakl. Levné knihy KMa. Praha: Levné knihy KMa, 2006, 66 s. Malá moderní encyklopedie (Levné knihy KMa). ISBN

Str. 2. Obr 1. GOLDI64. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Str. 2. Obr. 2. LOTUS HEAD. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: _sxc_hu.jpg