Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Zelenina kořenová a košťálová Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_5 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
K OŘENOVÁ ZELENINA jsou kořeny, bulvy, oddenky nebo hlízy. Tato zelenina je bohatá na sacharidy, dobře se skladuje. Mrkev Mrkev – vysoký obsah provitamínu A, Celer Celer - používají se mladé výhonky, čerstvá, sušená, Petržel Petržel – má charakteristickou vůni a nasládlou chuť, Pastiňák Pastiňák – se podobá petrželi, ale chutí spíše mrkvi Ředkvičky Ředkvičky – bílá dužina mírně palčivá, Ředkev Ředkev – má vyšší obsah bílkovin, Křen Křen – používá se strouhaný ke zpestření chuti a vůni masitých pokrmů, Červená řepa Červená řepa - má nasládlou chuť, Černý kořen Černý kořen – je podobný chřestu, používá se jako pochoutková jemná zelenina.
KAROTKA PETRŽEL KAROTKA PETRŽEL MRKEV PASTIŇÁK MRKEV PASTIŇÁK
CELER ČERVENÁ ŘEPA
ŘEDKVIČKY ŘEDKEV BÍLÁ ŘEDKVIČKY ŘEDKEV BÍLÁ
K OŠŤÁLOVÁ ZELENINA patří do čeledi brukvovitých rostlin, vyznačuje se vysokým obsahem vitaminu C, PP, celulózy a vápníku. Hlávkové zelí Hlávkové zelí - rané, letní a pozdní, bílé a červené, Čínské zelí Čínské zelí - nemá košťál uvnitř hlávky, Kapusta Kapusta - hlávková, růžičková, kadeřavá, Kedlubny Kedlubny - brukve - bílé a modré, Květák Květák - je nejjemnější košťálová zelenina, Brokolice - příbuzná květáku,má menší růžici, barvu zelenou.
KEDLUBNA KAPUSTA HLÁVKOVÁ BÍLÁ A MODRÁ KAPUSTA KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ RŮŽIČKOVÁ
KVĚTÁK BÍLÝ BROKOLICE KVĚTÁK ZELENÝ
HLÁVKOVÉ ZELÍ BÍLÉ ČÍNSKÉ ZELÍ A ČERVENÉ
KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur ISBN MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio ISBN Z DROJE