Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Advertisements

HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Opakování učiva o nerostech I. část
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
RISK Minerály.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Těžba nerostných surovin ve světě
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Přeměněné horniny.
Dělení hornin Podle vzniku.
Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Nerudní suroviny 5. ročník
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
nejdůležitější minerály
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Jižní amerika Nerostné suroviny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Neživá příroda − horniny
HORNINY.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL1 Vytvořeno:
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Neživá příroda – nerosty Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_B_05_NEŽIVÁ PŘÍRODA-NEROSTY.
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Kvíz „Spoj strany“- Kameny. Tabulka Jak se jmenuje tato hornina a z jakých nerostů se skládá?
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_141_ Horniny vyvřelé TEMA:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
Horniny versus nerosty
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
Nerudní suroviny 5. ročník
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Neživá příroda − horniny
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
Autor: Andrea Kolářová
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno: Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Horniny a minerály Určeno pro:4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s některými způsoby těžby hornin a minerálů, s jejich využitím a jejich rozdíly. Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic či skupiny. Pro úplné využití materiálu je nutné připojení k internetu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

 Skály Skály  Balvany Balvany  Kameny Kameny

 Těží se v lomech.  Používají se jako stavební a obkladový materiál - na štěrk, na stavbu silnic a dálnic - na výrobu vápna a cementu  Lom na kámen Lom na kámen  Diamantový lom Diamantový lom  Hluboké zásahy do krajiny Hluboké zásahy do krajiny

 Některé horniny jsou těženy jako ruda, z níž jsou získávány kovy např. železo, hliník, měď, nikl, cín, zlato či platina.  Těžba rudy Těžba rudy  Těžba zlata Těžba zlata  Těžba niklu a železné rudy Těžba niklu a železné rudy

 Mezi horniny bývá řazeno také uhlí a ropa  Těžba uhlí Těžba uhlí  Horník Horník  Opravdu velké stroje Opravdu velké stroje  Těžba ropy Těžba ropy  Těžba z moře Těžba z moře  Ekologická katastrofa Ekologická katastrofa  Ropná skvrna Ropná skvrna

 Horniny jsou tvořeny minerály  Minerály jsou přírodní krystalické látky.  Minerály (nerosty) vznikají krystalizací z taveniny nebo z roztoku.  Achátové plátky Achátové plátky  Ametyst Ametyst  Azurit Azurit  Cínovec Cínovec  Krystal soli Krystal soli  Další minerály Další minerály

 Jak se v přírodě vyskytují horniny a minerály?  Popiš, jak se získávají horniny a minerály.  Jaký je rozdíl mezi horninami a minerály?  Vyjmenuj některé horniny.  Vyjmenuj některé minerály.  K čemu se používají horniny?

 Jak se v přírodě vyskytují horniny a minerály? Balvany, kameny, skály, některé jsou i v tekutém stavu- ropa.  Popiš, jak se získávají horniny a minerály. Těží se, buď z povrchu zemské kůry nebo z moře.  Jaký je rozdíl mezi horninami a minerály? Horniny se skládají ze dvou a více minerálů, minerály jsou jen jedna krystalická látka.  Vyjmenuj některé horniny. Žula, mramor, železná ruda, ropa, pískovec, štěrk, čedič, rula, uhlí…  Vyjmenuj některé minerály. Slída, sůl, diamant, ametyst, čedič, křemen, tuha, achát…  K čemu se používají horniny?. Některé se používají jako stavební a obkladový materiál, jiné k výrobě (př. skla, plastů…)