 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Advertisements

M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné motory.
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Krokový motor.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Transformátory.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Elektrické stroje točivé
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Elektromotor.
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_05_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_01_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Krokový motor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_06_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Těžiště a stabilita těles
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem, využití elektromotoru v praxi. Elektromotor a jeho využití Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 10/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.9.A_03_elektromotor_a_je ho_vyuziti Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 Elektromotor je stroj, ve kterém se elektrická energie přeměňuje na pohybovou energii otáčivé části elektromotoru a ta pak na pohybovou energii různých zařízení.  V praxi se užívá mnoho druhů elektromotorů. Už víme, že cívka s proudem se v magnetickém poli otočí nejvýše o úhel 180°. Potřebujeme, aby se cívka otáčela stále. Stačí, abychom vždy v okamžiku, kdy nesouhlasné póly cívky a magnetu jsou proti sobě, změnili směr proudu v závitech cívky. Směr proudu v otáčivé cívce je možné měnit komutátorem.

Jsou to dva elektricky vodivé poloprstence navzájem oddělené izolující vrstvou. Každý z nich je vodivě a pevně spojený s jedním koncem vinutí cívky. Poloprstence konají otáčivý pohyb spolu s cívkou. Ke kroužku s poloprstenci přiléhají z navzájem opačných stran nepohyblivé pružící kovové, nebo uhlíkové kontakty – tzv. kartáčky, které jsou připojeny ke zdroji stejnosměrného napětí.

 V okamžiku, kdy nesouhlasné póly cívky a magnetu jsou proti sobě, se obou kartáčků dotýká izolující vrstva mezi poloprstenci. Jakmile se cívka setrvačností ještě trochu pootočí, začnou se poloprstence komutátoru dotýkat kartáčků s opačnou polaritou než před tím. V cívce se změní proud v opačný.

Tím se také vymění magnetické póly cívky, takže jsou proti sobě souhlasné póly cívky a magnetu. Ty se vzájemně odpuzují a cívka se dále otočí o 180 °. V této nové poloze budou proti sobě opět nesouhlasné póly magnetu a cívky a komutátor změní směr proudu v cívce. Směr proudu v cívce se mění po každém jejím otočení o 180 °. Tím se cívka elektromotoru stále otáčí, pokud jí prochází proud.

 V praxi se místo trvalého magnetu používají elektromagnety. Ty tvoří nepohyblivou část elektromotoru – stator.  Otáčivá část elektromotoru – rotor – se skládá z cívek navinutých na jádrech z magneticky měkké oceli.

 Stejnosměrné elektromotory se užívají k pohonu tramvají, elektrických lokomotiv apod., ve vysavačích nebo k pohonu hraček, např. elektrického vláčku.

a) Na vzniku elektrického napětí v magnetickém poli. b) Na otáčení cívky s proudem v magnetickém poli. c) Na přeměně elektrické energie v pohybovou energii.

 a) stator, tj. nepohyblivá část tvořená elektromagnety a rotor, tj. pohyblivá část tvořená z cívek navinutých na jádrech z magneticky měkké oceli  b) pouze stator, tj. nepohyblivá část tvořená elektromagnety  c) pouze rotor, tj. pohyblivá část tvořená z cívek navinutých na jádrech z magneticky měkké oceli.

 [cit: ]  [cit: ]  [cit: ]  [cit: ]  [cit: ]  [cit: ]  ( )  doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN

1) Prezentace slouží k naučení nového učiva. 2) Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem. 3) Využití elektromotoru v praxi. 4) Žák zná pohyblivou a nepohyblivou část elektromotoru (stator a rotor). 5) Žák odpoví na otázky.