D ÍOGENÉS A KYNISMUS ANEB JAK SE ŽIJE V SUDU Kateřina Šabatová 3.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznej, kdo to řekl.
Advertisements

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Rozhovor s Bohem.
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
U holiče Jeden muž, stejně jako každý jiný měsíc, šel k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Irské štěstí OPRAVDU to funguje..
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Irské štěstí.
JBA V televizi CNBC proběhl hodinový rozhovor s Warrenem Buffetem, druhým nejbohatším mužem světa, který mimo jiné věnoval 31 miliard USD na charitu. Zde.
Přírodní vědy v antickém Řecku
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
U holiče Jeden muž šel, stejně jako každý jiný měsíc, k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
Irské štěstí.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Charlie Chaplin klik.
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA). Pro ty z nás, kteří máme okolo sebe děti – ať už vlastní, nebo vnoučata, neteře, synovce, nebo studenty…
MODLITBA – CHOZENÍ S BOHEM Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.

Mírov Mírov.
413 PŘ. N. L PŘ. N. L. Díogenés ze Sinopé Jakub Novák Filosof, skvělý řečník.
Starověké Řecko 6. ročník.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Pythagoras př. n. l.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Housky z nebe. *1922 ve Vlkoši 2 starší sourozenci - Milena a Karel otec - přednosta na stanici matka - práce na statku.
Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu.
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Na psí život si většinou stěžují jen Ti, kteří psa nikdy neměli …
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
AUTOR: Kateřina Křížová
Kde jsou Athény?.
Quo vadis Henryk Sienkiewicz.
Rozhovor s NÍM.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Irské štěstí.
Rozhovor s Bohem.
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s NÍM.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Rozhovor s NÍM.
Zdálo se mi, že jsem měl rozhovor s Bohem ...
Helénistická estetika
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

D ÍOGENÉS A KYNISMUS ANEB JAK SE ŽIJE V SUDU Kateřina Šabatová 3.B

K YNISMUS Z řečtiny kyón – pes Filosofická škola v antickém Řecku, založena Antisthenésem, žákem Sokratovým Trvala 1000 let Kynikové byli skromní lidé, kteří si vystačili s minimem věcí, a kteří opovrhovali vymoženostmi civilizace

D ÍOGENÉS ZE S INÓPÉ Žil asi 400 př. N. l. Narozen v Sinopu, Turecko Starořecký filosof Zastánce kynismu Jean-Léon Gérom 1860

D ÍOGENÉSŮV ŽIVOT V mládí byl vyhoštěn ze Sinopé kvůli otci, který byl odsouzen za penězokazectví Po vyhnání odešel do Athén, kde se připojil k posluchačům filosofa Antisthena, podle kterého se začal řídit. Antisthenés ho z počátku vyháněl holí, ale Díogenés se mu vztyčil a řekl: „Nenalezneš dost tvrdého dřeva, aby mě s ním odehnal“.

Po smrti Antisthena se stal hl. hlasatelem jeho filosofie. Vlastnil pouze misku, kterou zahanbeně odhodil po té, co viděl psa, který se dokázal napít i bez ní. Žil v psí boudě nebo v sudu v Metrónu, chrámě matky bohů Kybely. Nesnažil se vytvořit filosofický systém ani nesháněl žáky, zabýval se kritikou společnosti a etikou. Snažil se všechny filodofické systémy vyvracet a jejich tvůrce zesměšňovat.

Ž IVOTNÍ PŘÍBĚHY Byl kritikem Platóna, zpochybňoval možnosti jazyka a napadal jeho poučky a definice. Prosazoval jen praktický život, jen to, co vidíme, slyšíme, cítíme a co můžeme ve svém životě použít. Když se ho zeptali, co soudí o myšlence elejské školy, že pohyb neexistuje, vstal a začal chodit. V pravé poledne se procházel s lucernou po náměstí a volal: „Hledám člověka.“ Díogenés hledá s lucernou člověka v pravé poledne, Hans-Peter Klut a Elke Estel, 1642

Proslavil se výrokem při rozhovoru s Alexandrem Makedonským, který ho údajně vyzval, ať si zvolí přání, které mu bude splněno a Díogenés odpověděl: „Ustup mi ze slunce“ Další z jeho výroků: „Vzdělání přináší mladým lidem umírněnost, starým útěchu, chudým bohatství a bohatým ozdobu.“ „Muži se žení proto, že jsou unaveni. Ženy se vdávají proto, že jsou zvědavé a touží po nových zážitcích. A tak se tedy oba zklamou.“

K ONEC ŽIVOTA Byl zajat mořskými loupežníky a odvezen na Krétu. Nechal se tam koupit jako pán, muž, který umí vládnout jiným lidem. Koupil jej korintský kupec Xeniadés, v jehož rodině pak Díogenés žil až do konce svého života, jejich děti vychoval skromnosti a střídmosti. Zemřel ve vysokém věku. Na příčinu smrti je několik názorů – cholera, možná se sám udusil nebo jej pokousali psi, s nimiž se chtěl podělit Jules Bastien-Lepage,1873

Z DROJE %C3%A9s_ze_Sin%C3%B3p%C3%A sinope/