Politická situace SEVERNÍ KOREA. KONFLIKTY NA POČÁTKU Roku 1945 obsadili poloostrov váleční spojenci-sever Sověti a jih Američané, kvůli tomu se Korea.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

Člověk a společnost Dějepis 20. století Studená válka VY_32_INOVACE_09 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Francie v době Ludvíka XIV.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
1. Světová válka Roman Valenta.
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
Afrika, Asie.
Válka ve Vietnamu.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sankce a omezující opatření
Svět po válce 5. část.
Vývoj politické mapy světa
Obyvatelstvo a sídlo.
Korejský poloostrov III2-Z7-II-17
STUDENÁ VÁLKA.
EGYPT.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Korejská válka.
Studená válka Válka v Koreji
Ekologické důsledky války
Kypr.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
SLOVENSKO Martin Schwarz.
K L D R.
Politické systémy světa
John Fitzgerald Kennedy ( )
Mimoevropské regiony – Východní Asie– Korejský poloostrov
Korejský poloostrov – světové ohnisko napětí
Studená válka 1. fáze uč
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
Studená válka – 2. fáze uč
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Korejská válka Dějepis 2. ročník.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Německo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední.
Mexicko-americké vztahy, Kuba v LA
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
AUTOR: Marcela Kaderová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
Válka v Koreji.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
První světová válka. Vznik československého státu.
DUM - Digitální Učební Materiál
VY_32_INOVACE_Z7. 14 Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Severní Korea    .
Základní škola, Hradec Králové
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Šablona III/2 STUDENÁ VÁLKA V ASII Mgr. Lucie Opltová – 1
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
Transkript prezentace:

Politická situace SEVERNÍ KOREA

KONFLIKTY NA POČÁTKU Roku 1945 obsadili poloostrov váleční spojenci-sever Sověti a jih Američané, kvůli tomu se Korea rozpadla Rozdělení Jižní a Severní Koreje (1948) => Korejská válka ( ) Válka mezi Jižní a Severní Koreou, obě strany se považovaly za reprezentanty celého korejského národa Ohromné materiální ztráty a ztráty na životech Dále se Severní Korea vyvíjela zcela samostatně

STÁT ODŘÍZNUTÝ OD SVĚTA Žádný stát na světě se z vlastní vůle neodříznul od světa tak, jako to udělala Sev. Korea Před cizinci se snaží tajit svoji finanční situaci, problémy a katastrofy (výbuchy, nehody) Před vlastními občany tají veškeré informace zvenčí nebo jim je podává zkresleně („my jsme dobří, oni jsou zlí“)

TURISMUS -zdejší obyvatelé se zdráhají s turisty stýkat a komunikovat s nimi, snaží se působit zcela ukázněně -cizinci se můžou pohybovat pouze v hlavním městě a několika málo dalších turistických oblastech a to za určitých podmínek: 1)Pouze s povolením příslušných orgánů a vízem 2)Pouze v rámci organizované turistiky 3)Na hranicích zabaven mobil 4)Vlastní způsob dopravy (pronájem vozu s řidičem) Na obrázku je pohled na hlavní město Pchjongjang

HOSPODÁŘSTVÍ KLDR je za zaostávající průmyslově-zemědělský stát Zboží základní potřeby se vyrábí doma Spotřební zboží se vyskytuje málo 90. léta-hladomor kvůli přírodním katastrofám (sucha i povodně)

PANOVNÍCI První panovník byl Kim Ir-sen, kterého Korejci uznávají za věčného prezidenta (zemřel 1994) Po něm jeho syn Kim Čong-il, do kterého se údajně jeho otec po smrti vtělil a pomohl mu dál vést stát Nynější hlava státu je Kim Čong-un. Je to nemanželský syn Kim Čong-ila. Panovníci jsou zde s velkou náruživostí uctíváni Na obrázku je Kim Čong-un

ARMÁDA Nejmilitarizovanější stát na světě 5. největší armáda na světě 1,08 mil. vojáků mil. záložníků Do armády je investována asi čtvrtina státního rozpočtu Vybavená nejrůznějšími zbraněmi v hojném počtu Na obrázku můžeme vidět tvrdý výcvik vojáků

NYNĚJŠÍ KONFLIKTY Těžba plutonia=>jaderná mocnost=>mají jaderné zbraně Provádějí různé nebezpečné jaderné testy V roce 2012 po dohodě s OSN testy ukončili, ale… 30. března 2013 KLDR otevřeně vyhlásila válku Jižní Korei, Kim Čong-un nařizuje raketovým vojskům bojovou pohotovost, KLDR uvádí, že toto opatření vyprovokovaly americké bombardéry B-2, které nad KLDR prolétaly Další vývoj je neznámý, některé teorie dokonce varují před další světovou válkou, ale USA tvrdí, že k ničemu závažnějšímu nedojde (Na obrázku můžeme vidět jeden z jaderných reaktorů)