Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Korejský poloostrov III2-Z7-II-17

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Korejský poloostrov III2-Z7-II-17"— Transkript prezentace:

1 Korejský poloostrov III2-Z7-II-17
ASIE Korejský poloostrov III2-Z7-II-17

2 ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku, oblast Člověk a příroda. Doplněno o úkoly. Zaměřeno na práci s atlasem a využití informací z učebnice. Materiál lze využít pro společnou práci ve třídě na interaktivní tabuli.

3 Korejský poloostrov Korea, korejsky na severu Čoson , na jihu Hanguk ,je historické území, obývané téměř výhradně etnickými Korejci, ve východní Asii naKorejském poloostrově a přilehlé pevnině, na severu ohraničené řekami Amnok (čínsky Ja-lu) a Tuman (Tchu-men). Dříve politicky jednotné území se po osvobození z japonské okupace v roce 1945 rozdělilo na dva státy – komunistický na severu a kapitalistický na jihu – s hranicí na úrovni 38. rovnoběžky. Po korejské válce v letech 1950 až 1953 byla hranice mezi oběma státy poněkud upravena. Příměří, které od 27. července 1953 mezi oběma korejskými státy – Korejskou lidově demokratickou republikou s hlavním městem Pchjongjangem a Korejskou republikou s hlavním městem Soulem – panuje, dodnes nebylo nahrazeno mírovou smlouvou a středem Korejského poloostrova se táhne demilitarizované pásmo s nejpřísněji střeženou hranicí na světě. Jestliže zhruba do 70. let 20. století byla hospodářská vyspělost obou částí Koreje srovnatelná, Jižní Korea v 80. a 90. letech prodělala rozmach (a demokratizaci), který ji vynesl mezi nejrozvinutější země světa, zatímco centrálně řízené hospodářství Severní Koreje se přes hlásanou politiku soběstačnosti potýká s vážnými problémy a země je závislá na masivních dodávkách potravin ze zahraničí. Navzdory proklamovanému odhodlání obou států k opětovnému sjednocení jsou výsledky občasných jednání zatím nevalné.

4 KLDR (S) a Jižní Korea (J) na mapě
Severní Korea - KLDR Jižní Korea

5 Korea v obrazech KLDR JIŽNÍ KOREA

6 Otázky a úkoly : Jaké typy režimů vládnou v jednotlivých zemích na Korejském poloostrově? Jmenuj hlavní města obou států? 3. Jaká je ekonomická úroveň KLDR a Jižní Koreji? 4.Jaké výrobky najdeme pod značkami Samsung a Hyundai?

7 Zdroje : http://www2.gol.com/users/graham/Korean_Peninsula.GIF
Jednotlivé obrázky dostupné z odkazů :


Stáhnout ppt "Korejský poloostrov III2-Z7-II-17"

Podobné prezentace


Reklamy Google