ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičují pádové otázky a doplňují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
Podstatná jména Pády.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Podstatná jména Pád podstatných jmen. Podstatná jména Pád podstatných jmen.
Číslo v digitálním archivu školy
PODSTATNÁ JMÉNA.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Číslo v digitálním archivu školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.19 Název pro školu:
Číslo v digitálním archivu školy
Podstatná jména pro třeťáky Zpracovala: Mgr. Božena Holubová, ČJ
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
PODSTATNÁ JMÉNA SUBSTANTIVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Podstatná jména AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
BUĎTE POZORNÍ, AŤ SI TOHO ZAPAMATUJETE CO NEJVÍC..
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 1. První divadelní představení se nazývá 2. Nápoj k povzbuzení.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Podstatná jména: pád Sedm pádů Pomůže nám pejsek Byl jeden pes. 1. pád: Kdo? Co? Šel do lesa. 2. pád: Koho? Čeho? Utekl myslivci. 3. pád: Komu? Čemu?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_4_Pád podstatných.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_12_ČJ_Podstatná jména_píseň Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY_12_INOVACE_ČT4.09/2 Autor: Tereza Zástřešková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.9 Předložky a předpony Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
Podstatná jména Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
1. pád 2. pád 3. pád 4. pád 5. pád 6. pád 7. pád Kdo? Co? Koho ? Čeho? Komu? Čemu? Oslovujeme, voláme. (o) Kom? Čem? Kým? Čím?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_30_Rod podstatných.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Pády podstatných jmen.
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
SKLADBA VĚTA. SKLADBA VĚTA ŽEHLIT Utvoř různě rozvité věty podle obrázků. Naznač základní skladební dvojice. Podmět podtrhni rovnou čarou, přísudek.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_237_ČJ2
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku
Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Jahnová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Český jazyk 2 Podstatná jména 2. část.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_12_INOVACE_28_Podstatná jména 2
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Podstatná jména Pád VY_32_INOVACE_1_ČESKÝ JAZYK_1_PODSTATNÁ JMÉNA-PÁD
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičují pádové otázky a doplňují do textu vhodná podstatná jména v daném pádě. METODICKÉ POZNÁMKY str. 3 společné zopakování pádových otázek str. 4, 6, 8, 9, 12, 14 a 15 frontální práce u interaktivní tabule, žáci podle obrázků tvoří věty a kliknutím provádíme kontrolu str. 5, 7, 10, 12 a 16 frontální práce u interaktivní tabule nebo možno zadat jako samostatnou práci žáků do sešitů, řešení na str. 11 a 17 Podle časových možností můžeme rozdělit i do dvou vyučovacích hodin.

U PODSTATNÝCH JMEN URČUJEME 7 PÁDŮ 1. pád KDO? CO? 2. pád KOHO? ČEHO? 3. pád KOMU? ČEMU? 4. pád KOHO? CO? 5. pádem OSLOVUJEME, VOLÁME 6. pád KOM? ČEM? 7. pád KÝM? ČÍM?

1. PÁD KDO? CO? PES LEŽÍ U DVEŘÍ. ŽÁK PÍŠE ÚKOL.

UTVOŘ VĚTY K OBRÁZKŮM A PODTRHNI PODSTATNÁ JMÉNA V 1. PÁDĚ. ………………………………………………………… …………………………………………………………….

2. pád KOHO? ČEHO? VEZMU SI TŘEŠNĚ Z MISKY.ČASTO JSEM U BABIČKY.

DOPIŠ DO VĚT PODSTATNÁ JMÉNA V 1. A 2. PÁDĚ. PERO A TUŽKU SI UKLIDÍM DO……………………….. Z …………………….. JE KRÁSNÝ VÝHLED DO OKOLÍ. MAMINKA DALA PRÁDLO DO ………………………. ……………. SNĚDL GRANULE Z …………………………. DĚDEČKOVI SE ŠPATNĚ ČTE BEZ …………………..... ………………….. DOSTAL DÁREK OD …………………….

3.pád KOMU? ČEMU? ODPOLEDNE PŮJDU KE KAMARÁDOVI. K SVÁTKU JSEM DOSTAL VELIKÝ DÁREK.

4.pád KOHO ? CO ? NA PODZIM POUŠTÍME DRAKA. CHTĚL BYCH MÍT KOČKU.

PODTRHNI VE VĚTÁCH PODSTATNÁ JMÉNA VE 3. PÁDĚ MODŘE, VE 4. PÁDĚ ČERVENĚ ( KOMU ? ČEMU ?) (KOHO? CO?) MALÉ DÍTĚ SE BATOLILO K MAMINCE. ANIČKA NAKRESLILA ŽLUTOU HRUŠKU. K NAROZENINÁM JSEM DOSTAL NOVÉ KOLO. SLYŠELI JSTE ZPÍVAT KOSA? BABIČKA POSTAVILA KVĚTINÁČ K OKNU. ÚZKÁ CESTIČKA VEDLA K RYBNÍKU. NAPSALA JSEM ÚKOL Z ČESKÉHO JAZYKA. LIŠKA PŘINESLA POTRAVU SVÝM MLÁĎATŮM.

ŘEŠENÍ MALÉ DÍTĚ SE BATOLILO K MAMINCE. ANIČKA NAKRESLILA ŽLUTOU HRUŠKU. K NAROZENINÁM JSEM DOSTAL NOVÉ KOLO. SLYŠELI JSTE ZPÍVAT KOSA? BABIČKA POSTAVILA KVĚTINÁČ K OKNU. ÚZKÁ CESTIČKA VEDLA K RYBNÍKU. NAPSALA JSEM ÚKOL Z ČESKÉHO JAZYKA. LIŠKA PŘINESLA POTRAVU SVÝM MLÁĎATŮM.

5.pádem OSLOVUJEME, VOLÁME KLÁRKO,OCHUTNEJ KOUSEK. USMÍVEJ SE, VERUNKO.

DOPLŇ PODSTATNÁ JMÉNA DO VĚT …………………………., PŮJČ MI, PROSÍM, TUŽKU. ………………………….., KDY POJEDEME K BABIČCE? ………………………….., UKLIĎTE SI HRAČKY. PODÍVEJ, ………………………., TO JE HEZKÝ MOTÝL. ……………………………, JAKÝ MÁME DNES ÚKOL? ……………………………, SEDNI ! POJĎTE,……………………, ZAHRAJEME SI FOTBAL.

6.pád KOM? ČEM ? ALENKA SI HRAJE NA PÍSKU. ZÁVODNÍK PLAVE V BAZÉNĚ.

7.pád KÝM? ČÍM ? S BABIČKOU SI ČTU POHÁDKY. VOLNÝ ČAS TRÁVÍM SE SVÝM PSEM.

ZAŘAĎ PODSTATNÁ JMÉNA DO VĚT TŘÍDĚ TABULI OVEČKY LOUCE VE ……………….. MÁME NOVOU …………………. NA …………………. SE PASOU …………………... ………………………. UVAŘILA VÝBORNÝ ……………... STATEČNÝ ……………... ZÁPASIL S ……………………. ………………… RÁD JEZDÍ NA …………….. V …………………… POJEDEME K …………………………... MAMINKA OBĚD MICHAL DRAKEMPRINC KOLE NEDĚLI BABIČCE

ŘEŠENÍ VE TŘÍDĚ MÁME NOVOU TABULI. NA LOUCE SE PASOU OVEČKY. MAMINKA UVAŘILA VÝBORNÝ OBĚD. STATEČNÝ PRINC ZÁPASIL S DRAKEM. MICHAL RÁD JEZDÍ NA KOLE. V NEDĚLI POJEDEME K BABIČCE.

Použité zdroje :