Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Studijní plány a ECTS Jitka Brandejsová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Kreditní systém v doktorském studiu na FF UK Ivan Šedivý
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Helga Doležalová A-Z COMPUTER SERVICE s.r.o.
Fakulta zdravotnických studií
Soukromé vysoké školy do Akreditaci získalo celkem41 SVŠ reálně působí40 SVŠ 1 SVŠ se spojila s VVŠ.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Novinky ve specializačním vzdělávání
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
KATEDRA PRÁVNÍCH OBORŮ, ŘÍZENÍ A EKONOMIKY MARTIN ŠIMÁK KOLEGIUM DĚKANKY 8. ČERVNA 2012 Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Fakulta zdravotnických studií
NPU I - Průběžné hodnocení 2017:
Systém zajišťování kvality na UK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fakulta zdravotnických studií
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Institut zdravotnických studií Ústav ošetřovatelství
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Ústav zdravotnických věd
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Doktorské studium na FLD
Příprava studijního programu
Studijní program Ošetřovatelství
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
Studijní obor Management sportu
Podpora pedagogické praxe u předmětů odborné praxe studentů FZS TUL
Aplikovaná elektronika
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová

Vzdělávávní sester Zákon č. 96/2004 Sb. bakalářský program Ošetřovatelství, obor Všeobecná sestra vzdělávací program Diplomovaná všeobecná sestra

Obsah studia VŠ, VOŠ: vychází z minimálních požadavků na vzdělávávní všeobecné sestry stanovených právními předpisy ČR a směrnic EHS celkový rozsah: 4600 hodin praktická výuka 2300 hodin kontaktní hodiny teoretická výuka 2300 hodin nekontaktní hodiny

Akreditační požadavky - obsah VOŠ garant není charakteristika vzděl. progr. profil absolventa, cíl výstupní znalosti a dovednosti absolventa materiální, prostorové zabezpečení, infor. služby informace o vzděl. programu: moduly, kredity,zakončení, metody výuky, garant – obecně vyučující, anotace, forma hodnocení, studijní literaturaVŠ garant st. oboru: doc., prof. charakteristika st. progr. profil absolventa, cíle vymezení výstupních znalostí a odb. dovedností prostorové, informační a materiální zabezpečení charakteristika stud. předmětu: vyučující, typ, způsob zakončení, forma výuky, kredity, období, další požadavky na stud., anotace, studijní literatura

Akreditační požadavky – personální zabezpečení VOŠ rozsah prac. vztahu na VOŠ, do kdy, nejvyšší dosaž. vzdělání, údaje o praxi, publikační činnost za posledních 5 let, zahr. Stáže, účast na konferencích, školeních interní – úvazek 0,7 a vyšší interní – úvazek 0,7 a nižší ostatníVŠ typ pracovního vztahu, rozsah, do kdy, další zaměstnavatelé, údaje o oboru vzdělání na VŠ, praxe, púřehled nejvýznamnější publikační a další tvůrčí činnosti za posledních 5 let, působení v zahr., řízení na VŠ, ohlasy publikací pp – výše úvazku Dohoda jiný

Akreditační požadavky – personální zabezpečení na VŠ profilující předměty musejí být vyučovány akademickými pracovníky, kteří mají alespoň vědeckou hodnost CSc. nebo akademický titul Ph.D. 40 % přednášek musí být vyučováno profesory nebo docenty vyučující musejí být odborně a vědecky činní v předmětech, který vyučují vědecko-publikační činnost se má vztahovat k předmětu, který vyučují

Akreditační požadavky – vědecká, výzkumná, vývojová a další tvůrčí činnost VOŠ účast na projektech – standardní popis (název, doba realizace, stručná charakteristika, role řešitele, celková výše projektuVŠ odborné aktivity: semináře, workshopy, konference, vydavatelské činnosti přehled řešených grantů a projektů (ne výzkumné) výzkumné projekty, zdroj financování: mezinárodní výzk. granty, GAČR, TAČR, AZV, rezortní ministerské granty

Kvalifikace (vzdělání) pedagogů různých kategorií vyšších odborných škol Převzato z dokumentu: Karpíšek, M. a kol.: Vyšší odborné školy na rozcestí, s.112

Kvalifikace (vzdělání) pedagogů VOŠ podle oborového členění Převzato z dokumentu: Karpíšek, M. a kol.: Vyšší odborné školy na rozcestí, s.113

§ 49, odst. 3 zákona č. 111/1998 Sb§ 49, odst. 3 zákona č. 111/1998 Sb Vysoká škola nebo fakulta může stanovit odlišné podmínky pro přijetí uchazečů, kteří absolvovali akreditovaný vzdělávací program nebo jeho část na vyšší odborné škole v České republice…….

Postup: odlišné podmínky pro přijímání absolventů VOŠ musí být stanoveny ve statutu VŠ resp. fakulty odlišné podmínky pro plnění studijního plánu a jeho odlišný rozsah (ve srovnání s příslušným akreditovaným programem) je třeba stanovit ve studijním a zkušebním řádu VŠ nebo fakulty je nutné stanovit jak budou uznány výsledky hodnocení předmětu musí být stanoveno za jakých podmínek lze studentům VOŠ umožnit studium ve studijním programu podle individuálních studijních plánů podmínky pro vytváření studijních plánů pouze pro studijní skupiny tvořené studenty VOŠ tak, aby byly splněny podmínky platnosti akreditace příslušného studijního programu nebo jeho oboru

Standardy AK pro studijní programy o uznávání předmětů z vyšších odborných škol nelze uznat za splněné předměty, jejichž absolvování vede k dosažení cílů studia a profilu absolventa studijního programu tyto předměty musí student absolvovat na vysokoškolské úrovni, což nelze zajistit jinak, než že je absolvuje v rámci akreditovaného studijního programu jedná se zejména o povinné a povinně volitelné teoretické předměty, které vstupují do státní závěrečné zkoušky

Standardy AK pro studijní programy o uznávání předmětů z vyšších odborných škol uznávány mohou být předměty, které se pro dosažení profilu absolventa nejeví jako přímo nezbytné nebo z hlediska jejich charakteru je přijatelné, aby je student absolvoval jinde jde o předměty všeobecného základu, jazyky, odbornou praxi, aplikační praktické předměty a volitelné předměty

Děkuji Vám za pozornost