Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny, hypovitaminóza, dělení vitamínů, vitamíny A, D, E, K, B, C, H Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_19 Digitální učební pomůcka
přírodní látky různého chemického složení; nejznámější se označují velkými písmeny organismus je sám vytvořit nedokáže; tvoří významnou složku potravy důležité pro imunitu, správný růst a funkci orgánů podílejí se na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin nedostatek se projevuje jako hypovitaminóza (avitaminóza – onemocnění v důsledku nedostatku některého vitamínu) Rozdělení A, D, E, K – rozpustné v tucích B x, C, H – rozpustné ve vodě
důležitý pro správnou činnost oční sítnice nedostatek vede k šerosleposti zdroje: mléčné výrobky, žloutek, játra, rybí tuk, provitamin karoten v mrkvi, rajčatech, ovoci Obr.1
významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu nedostatek způsobuje kazivost zubů, řídnutí kostí, špatné hojení zlomenin, křivici (rachitis) zdroje: maso, játra, ryby, vejce Obr.2
působí protizánětlivě, podporuje činnost pohlavních orgánů při nedostatku dochází k poruše tvorby pohlavních hormonů zdroje: mléko, vejce, obilné klíčky Obr.3
umožňuje srážení krve, hojení ran při nedostatku dochází poruchám srážlivosti krve zdroje: listová zelenina (zelí, špenát), luštěniny, rostlinné oleje Obr.4
je souhrnné označení pro vitaminy skupiny B nezbytné pro správné fungování metabolismu při nedostatku dochází k zánětům nervů, kůže, poruchám krvetvorby zdroje: kvasnice, vnitřnosti, obilí, luštěniny, sýry Obr.5
zvyšuje odolnost organismu proti nachlazení, umožňuje tvorbu kolagenu při nedostatku se snižuje obranyschopnost organismu zdroje: ovoce, zelenina, brambory, šípky Obr.6
nedostatek vyvolává nervové poruchy zdroje: vejce, kvasnice, mléko, vnitřnosti Obr.7
Obr. 1: dostupný z WWW: [cit ] Obr. 2: dostupný z WWW: [cit ] cz/images/results.aspx?qu=vejce&ex=1#ai:MP | Obr. 3: dostupný z WWW: [cit ] cz/images/results.aspx?qu=obil%C3%AD&ex=1#ai:MP | Obr. 4: dostupný z WWW: [cit ] cz/images/results.aspx?qu=sal%C3%A1t&ex=1#ai:MP | Obr. 5: dostupný z WWW: [cit ] cz/images/results.aspx?qu=fazole&ex=1#ai:MP | Obr. 6: dostupný z WWW: [cit ] cz/images/results.aspx?qu=citr%C3%B3n&ex=1#ai:MP | Obr. 7: dostupný z WWW: [cit ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje