ČÁST II: EPIZODICKÁ A SÉMANTICKÁ PAMĚŤ DEKLARATIVNÍ A PROCEDURÁLNÍ PAMĚŤ AMNÉZIE MIMOŘÁDNÁ PAMĚŤ PAMĚŤ V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ AUTOBIOGRAFICKÁ PAMĚŤ OČITÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Sebepoznání, sebevýchova a učení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Spolupráce NNO, škol a měst/obcí aneb globální témata a aktivní občanství jako běžná součást vzdělávání na všech úrovních.
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Měření chloridových iontů ve vzorku vody s použitím ion selektivní elektrody (ISE)
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Co je Paměť národa.. ? Jde o rozsáhlou sbírku vzpomínek pamětníků, budovanou po celé Evropě Uchovávájí a zpřístupňují sbírky vzpomínek pamětníků Všichni,
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Definice tématu II Robert Zbíral
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Úvod do tvorby srozumitelného textu
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Diagnostika Kognitivní procesy.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Zvuky hudebních nástrojů
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Zase po roce: Knihovna KTF
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název prezentace (DUMu):
Proxy server a Firewall
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
OVOCE A BARVY …procvič postřeh.
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Životní cyklus.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Jak absolvovat kurz?
Psychologie test.
Zase po roku: Knihovna KTF
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Co je kognitivní psychologie?
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní stres
Člověk a jeho svět 3. ročník
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Psychologie pro učitele Paměť jako podmínka učení
Vybrané kapitoly ze sociologie 4
Odkrývání obrázků – poznej místa
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Výzkum v sociální práci
Věda a etika.
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Témata kognitivní psychologie
Struktura pedagogiky.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ČÁST II: EPIZODICKÁ A SÉMANTICKÁ PAMĚŤ DEKLARATIVNÍ A PROCEDURÁLNÍ PAMĚŤ AMNÉZIE MIMOŘÁDNÁ PAMĚŤ PAMĚŤ V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ AUTOBIOGRAFICKÁ PAMĚŤ OČITÁ SVĚDECTVÍ TEORIE SCHÉMAT Paměť

Epizodická a sémantická paměť Tulving 1972 epizodická paměť – ukládání událostí a poznatků o nich, osobní minulost; autonoetické vědění sémantická paměť – fakta, znalosti o světě, významy slov, pravidla… doklady z neuropsychologických studií (pacient KC), studie se zobrazovacími technikami

Deklarativní a procedurální paměť Tulvingův třetí systém dlouhodobé paměti – procedurální Cohen a Squire (1980) – deklarativní vs nedeklarativní paměť deklarativní – explicitní, “vím, že …” - sémantická a epizodická nedeklarativní – implicitní; různé typy: procedurální (“vím, jak…”), podmiňování, priming, habituace…

Amnézie retrográdní vs anterográdní amnézie významně častěji postižena deklarativní paměť oproti procedurální metodologické problémy u studié amneziků

Mimořádná paměť Lurija: Malá kniha o velké paměti (1973) mnemonici – někdy vrozené schopnosti, často ale uplatnění strategií

Paměť v každodenním životě posun od metafory skladiště k metafoře korespondence ekologická validita laboratorních výzkumů  reprezentativnost  zobecnitelnost předmět zkoumání, metoda a prostředí studií

Autobiografická paměť paměť na události vlastního života kalendář událostí deníkové záznamy 3 úrovně autobiografické paměti  životní události  obecné události  vzpomínky vázáné k události časový faktor  infantilní amnézie  vzpomínkový boom (dospívání a raná dospělost)

Zábleskové vzpomínky události, které jsou překvapivé a zvýší úroveň aktivace organismu vzpomínky jsou uchovány mnohem detailněji (vztah mezi emocionálností prožitku a živostí vzpomínek) zapamatování: zdroje, místa, co subjekt dělal, emocí, následné reakce nižší objektivní přesnost vzpomínek časté opakování

Očitá svědectví faktory zkreslení  konfirmační zkreslení  snaha vyhovět tazatelům  vliv emočního stavu  metoda dotazování  uspořádání identifikace pachatele základní a rozšířené kognitivní interview spolehlivost svědecké výpovědi – experimenty Loftusové, Millera a Burnsové (1978)

Teorie schémat Bartlett (1920) – vybavování celých textů příběhy, které vyvolávaly konflikt mezi obsahem příběhu a očekáváním zkoumaných osob kulturně podmíněné pochopení, očekávání a předchozí znalosti měly vliv na reprodukci zapamatování a vybavení ovlivňují schémata  organizované struktury mentálních reprezentací lidí, objektů, událostí nebo situací pomáhající nám při kognitivních operacích